"Ne smijemo gubiti vrijeme"

Zapadni Balkan je u fokusu predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom i BiH to mora iskoristiti da bi išla naprijed. BiH ne može dozvoliti bilo kojem političaru da blokira evropski put – poručeno je danas u Sarajevu tokom predstavljanja prioriteta predsjedavanja Bugarske Savjetom Evropske unije.

Bosna i Hercegovina 24.01.2018 | 17:31
"Ne smijemo gubiti vrijeme"
Bugarska je 1. januara preuzela šestomjesečno predsjedavanje Savjetom Evropske unije. Jedan od ključnih prioriteta njenog predsjedavanja je politika proširenja EU, kao najefikasniji instrument koji garantuje mir, stabilnost i prosperitet na zapadnom Balkanu.

“EU i zemlje zapadnog Balkana mogu osigurati da se u neradnih sto godina na ovim prostorima ne ispali  ni jedan metak. Što je samo po sebi dovoljno”, istakao je Lars-Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Moto bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom jeste: "Zajedno smo jači!".

“Jedan od ciljeva je međusobno povezivanje država Zapadnog Balkana i sa zemljama članicama EU, bilo da je riječ o oblastima transporta, energetike, obrazovanja, digitalnog povezivanja”, rekla je Avgustina Cvetkova, ambasador Bugarske u BiH.

“Najbolji efekti biće ako se zadrži temeljni princip – vrednovanje svake države pojedinačno na osnovu onog što je uradila u provođenju reformi. Bilo kakvo vještačko zbližavanje pojedinih država imalo bi kontraefekat”, poručio je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

“Ja sam pred svim ambasadorima EU ponovio da smo svjesni i da je jedini način da idemo naprijed da svako radi svoj posao. Reformska agenda, skoro dvije trećine, leži na entitetima. Niko nema pravo da iz dnevnopolitičkih razloga koči ovaj proces”, napomenuo je Crnadak.

“BiH mora iskoristiti šansu i ubrzati evropski put. Iako ćemo biti u izbornom procesu, ne smijemo izgubiti narednih godinu i po. Lopta je u našem dvorištu”, poručio je Crnadak.



BN televizija

 

 

 

 

 

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

betigur

24.01.2018 19:24

Na sta smo spali, da na Bugari kroje kapu.... jad i cemer! Sve je Dodik kriv

ODGOVORITE