Странци пресудили у случају акциза

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић је нагласио да је о усвајању измјена и допуна закона о акцизама у БиХ пресудила "међународна рука", те да очекује да ће Уставни суд БиХ прихватити апелацију посланика Представничког дома Парламента БиХ.

Босна и Херцеговина 24.01.2018 | 15:36
Странци пресудили у случају акциза
"Прије неколико дана смо добили приједлог закона о буџету, који нам је дошао из Представничког дома и на први поглед уочљива су два податка. Прво, што се тиче потрошње она није повећана и она је на нивоу 950 милиона конвертибилних марака, колико је била и низ година раније. Значи да је неки степен рационализације у заједничким органима одржан и нема растрошности. С друге стране, оно што је повећано је та ставка која се тиче међународних обавеза и она је сада на милијарду и пет милион КМ. Дакле 45 милиона марака су веће обавезе БиХ које исплаћује преко тог буџета, него што је сва потрошња у БиХ на основу тог буџета", казао је Тадић и додао:

"Економисти би сигурно ставили велики знак питања због чега је то тако? Одговор је јасан. Производња у овој земљи, наша способност да пласирамо све што се произведе, да отворимо неке нове институционе процесе, који би стабилизовали економске прилике, изостала је. Упркос силној и више пута јавно израженој жељи да се кроз такозване европске процесе и те реформе покуша нешто средити на том плану. Савјет министара неће имати проблем када је у питању финансирање, али хоће грађани због тога што не могу очекивати никакво значајно побољшање."

Ипак, Тадић, који је и предсјендик Народне странке, каже да се нада као обичан човјек да ће већ сљедеће године ситуација бити боља и да ће то бити добра вијест за све људе који живе у БиХ.

Осврнуо се и на усвојене измјене и допуне Закона о акцизама у БиХ у којима је кључна ставка повећање цестарина од 0,15 КМ, а које би требале ступити на снагу 1. фебруара ове године.

"На крају је у свему томе пресудила рука међународне заједнице, која је обезбиједила већину, која је стала иза тога под неким условима који су управо такви због тога што ми нисмо у стању да на други начин докажемо неки кредибилитет", сматра Тадић.

Додао је да је по њему већина изабрала најгору опцију, а то је да само прихвати да се од ње тражи и да не уради ништа, нити да побољша свој рејтинг, нити да спријечи неке неповољне околности.

Тадић сматра да је добра одлука да апелацију Уставном суду БиХ о измјенама и допунама Закона о акцизама поднесе четвртина посланика из Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, јер су ту Срби, Хрвати, Бошњаци, представници оба ентитета и разних политичких опција.

"Нека он да коначну ријеч да ли је могуће да такав закон функционише, имајући у виду кршења процедуре која су претходила његовом објављивању у Службеном гласнику, а што између осталог укључује чињеницу да текст није исти на сва три језика. За очекивати је од Уставног суда да буде на висини свог задатка", нагласио је Тадић.

Истакао је и да се нада да појединци у Уставном суду, који су тамо дошли захваљујући подршци неких политичких странака које су гласале за акцизе, неће приликом одлучивања рећи да се држи неког страначког става.



(БН/Анадолија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ВИДИ ОВОГ ЛУЗЕР

24.01.2018 15:16

АЈ СУТИ БОГА ТИ УЗИМАС 7000 МЈЕСЕЦНО А ДАЈЕС ИЗЈАВЕ КО СЕКА ПЕРСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упс

24.01.2018 16:10

Папак треба да ућутиш!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

24.01.2018 19:09

Вас обојица треба да цутите !!! Огњен Тадиц једини будуци лидер !!! Напријед ОГЊЕНЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чега

25.01.2018 00:58

Ако његова станка се прилијепи за неку странку(ДНС јер са њима преговара) неће прећи цензус и сви ти који буду гласали за њега морају бити свјесни да ти гласови иду у расподјелу онима који су прошли цензус па ће отићи можда неком од странака власти

Name

МУНГОС

25.01.2018 04:25

Бојане, једеш говна...