Stranci presudili u slučaju akciza

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić je naglasio da je o usvajanju izmjena i dopuna zakona o akcizama u BiH presudila "međunarodna ruka", te da očekuje da će Ustavni sud BiH prihvatiti apelaciju poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Bosna i Hercegovina 24.01.2018 | 15:36
Stranci presudili u slučaju akciza
"Prije nekoliko dana smo dobili prijedlog zakona o budžetu, koji nam je došao iz Predstavničkog doma i na prvi pogled uočljiva su dva podatka. Prvo, što se tiče potrošnje ona nije povećana i ona je na nivou 950 miliona konvertibilnih maraka, koliko je bila i niz godina ranije. Znači da je neki stepen racionalizacije u zajedničkim organima održan i nema rastrošnosti. S druge strane, ono što je povećano je ta stavka koja se tiče međunarodnih obaveza i ona je sada na milijardu i pet milion KM. Dakle 45 miliona maraka su veće obaveze BiH koje isplaćuje preko tog budžeta, nego što je sva potrošnja u BiH na osnovu tog budžeta", kazao je Tadić i dodao:

"Ekonomisti bi sigurno stavili veliki znak pitanja zbog čega je to tako? Odgovor je jasan. Proizvodnja u ovoj zemlji, naša sposobnost da plasiramo sve što se proizvede, da otvorimo neke nove institucione procese, koji bi stabilizovali ekonomske prilike, izostala je. Uprkos silnoj i više puta javno izraženoj želji da se kroz takozvane evropske procese i te reforme pokuša nešto srediti na tom planu. Savjet ministara neće imati problem kada je u pitanju finansiranje, ali hoće građani zbog toga što ne mogu očekivati nikakvo značajno poboljšanje."

Ipak, Tadić, koji je i predsjendik Narodne stranke, kaže da se nada kao običan čovjek da će već sljedeće godine situacija biti bolja i da će to biti dobra vijest za sve ljude koji žive u BiH.

Osvrnuo se i na usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH u kojima je ključna stavka povećanje cestarina od 0,15 KM, a koje bi trebale stupiti na snagu 1. februara ove godine.

"Na kraju je u svemu tome presudila ruka međunarodne zajednice, koja je obezbijedila većinu, koja je stala iza toga pod nekim uslovima koji su upravo takvi zbog toga što mi nismo u stanju da na drugi način dokažemo neki kredibilitet", smatra Tadić.

Dodao je da je po njemu većina izabrala najgoru opciju, a to je da samo prihvati da se od nje traži i da ne uradi ništa, niti da poboljša svoj rejting, niti da spriječi neke nepovoljne okolnosti.

Tadić smatra da je dobra odluka da apelaciju Ustavnom sudu BiH o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama podnese četvrtina poslanika iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer su tu Srbi, Hrvati, Bošnjaci, predstavnici oba entiteta i raznih političkih opcija.

"Neka on da konačnu riječ da li je moguće da takav zakon funkcioniše, imajući u vidu kršenja procedure koja su prethodila njegovom objavljivanju u Službenom glasniku, a što između ostalog uključuje činjenicu da tekst nije isti na sva tri jezika. Za očekivati je od Ustavnog suda da bude na visini svog zadatka", naglasio je Tadić.

Istakao je i da se nada da pojedinci u Ustavnom sudu, koji su tamo došli zahvaljujući podršci nekih političkih stranaka koje su glasale za akcize, neće prilikom odlučivanja reći da se drži nekog stranačkog stava.



(BN/Anadolija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

VIDI OVOG LUZER

24.01.2018 15:16

AJ SUTI BOGA TI UZIMAS 7000 MJESECNO A DAJES IZJAVE KO SEKA PERSA.

ODGOVORITE
Name

Ups

24.01.2018 16:10

Papak treba da ućutiš!!

ODGOVORITE
Name

Bojan

24.01.2018 19:09

Vas obojica treba da cutite !!! Ognjen Tadic jedini buduci lider !!! Naprijed OGNJENE !!!

ODGOVORITE
Name

Čega

25.01.2018 00:58

Ako njegova stanka se prilijepi za neku stranku(DNS jer sa njima pregovara) neće preći cenzus i svi ti koji budu glasali za njega moraju biti svjesni da ti glasovi idu u raspodjelu onima koji su prošli cenzus pa će otići možda nekom od stranaka vlasti

Name

MUNGOS

25.01.2018 04:25

Bojane, jedeš govna...