Прича: Сергеј - планина насред терена!

"Ако Пол Погба вреди 110 милиона, онда Сергеј вреди 111", рекао је бивши играч Лација Винченцо Д'Амико.

Фудбал 25.01.2018 | 22:30
Прича: Сергеј - планина насред терена!
Сергеј Милинковић-Савић је тренутно једна од највећих звезда у Серији А, до пре неколико месеци није био ни репрезентативац Србије, а сада се спекулише да ће каријеру наставити у Јувентус или Манчестер јунајтеду.

Млади Србин не блиста само у Серији А, једној од најјачих лига на свету, већ и на европској сцени, па се и сама УЕФА пита да ли је он најталентованији играч у Лиги Европе.

Милинковић-Савић наставља да одушевљава својим играма у дресу Лација, константно га пореде са Полом Погбом, али неки сматрају да је и вреднији од њега.

Српски фудбалер је у недељу био двоструки стрелац у победи Лација над Кјевом 5:1, а само је наставио са играма које приказује већ месецима у "небеско-плавом" дресу.

На 26 утакмица, односно 2.007 минута ове сезоне у свим такмичењима, постигао је девет голова уз пет асистенција.

Међутим, оно због чега се посебно истиче на Апенинима је његова универзалност. Као централни везни играч логично је што доминира између два казнена простора, али у последње време често зна да „експлодира“ и као један од најистуренијих играча у тиму.

Најбољи пример за то је управо меч са Кјевом. Средином првог полувремена повредио се најбољи стрелац Римљана Чиро Имобиле. Тренер Симоне Инзаги није увео новог нападача, него Бразилца Фелипеа Андерсона, који је пре само неколико сезона био кључни везиста Лација.

Улогу нападача, односно „лажне деветке“ добио је управо Милинковић-Савић, а он је одговорио са – два гола. Други пут ове сезоне.

Милинковић-Савић има само 22 године, игра тек трећу сезону у Серији А, после само једне у Европи, тачније у Белгији, након одласка из Војводине 2014.

То само показује колико је огроман његов напредак из сезоне у сезону, а тек је почео да се развија у комплетног играча. Лацио га је 2015. платио Генку 10 милиона евра. Сада га процењују на 50, 60, 70, 80, чак и 100.

"Ако Пол Погба вреди 110 милиона, онда он (Сергеј, прим. аут) вреди 111", рекао је бивши играч Лација Винченцо Д'Амико.

Лацио је летос одолео понудама на трансфер тржишту (читај Јувентус), уверен да може да прође много боље.

Председник Клаудио Лотито је у праву, Милинковић-Савић је данас један од најбољих играча у Серији А, и скоро сигурно учесник СП у Русији наредног лета, а то ће само да му повећа вредност.

"Ово причам већ месецима, остаће у Лацију, није на продају ове зиме. Не размишљамо о трансферу, концентрисани смо на Лацио и борбу тима за титулу и Лигу шампиона. Не желим да коментаришем приче о цени, јер ће је одредити тржиште. Видећемо шта је најбоље за све", одбацио је наводе о могуће трансферу Милинковић-Савића овог јануара његов агент Матеја Кежман.

Управо то Светско првенство и пласман Србије у Русију је једна од кључних тачака којих се италијански аналитичари често дотичу када је у питању Милинковић-Савић.

Разлог је наравно бивши селектор „Орлова“ Славољуб Муслин. Он је на запрепашћење целе светске фудбалске јавности отпуштен чим је изборен пласман на Мундијал, иако је први који је одвео Србију на неко такмичење после осам година.

Ипак, Италијанима је јасно зашто су се у Фудбалском савезу Србије тако лако одрекли човека који је режирао повратак на највећу сцену. Довољно им је да виде како игра Милинковић-Савић.

Сергеј је прототип модерног везног играча, око којих се буквално "отимају" највећи европски клубови. Бела верзија Пола Погбе, како га је назвао један италијански колега.

Милинковић-Савић је физички присутан на сваком делу терена, својом висином од 191 цм повремено делује као див између два казнена, али то му само олакшава да доминира зеленим травњаком јер не постоји боља комбинација од технике и снаге.

А управо та висина, коју је наследио од мајке Милане, бивше професионалне кошаркашице, омогућава му да буде једнако доминантан у дефанзиви и офанзиви, и да се с лакоћом трансформише од везисте који гради акцију у голгетера.

Међутим, за њега није било места у тиму Србије код Муслина, који је истицао да је добар играч, али да се не уклапа у тим и да мора да испуни одређене услове како би добио позив.

Милинковић-Савић га је из викенда у викенд демантовао и показивао да је он његова највећа грешка током селекторског стажа Србији. Испоставиће се кобна.

Неколико дана након што је одушевио, не Италију, него Европу, својим наступом против Нице у ЛЕ средином октобра, са два гола и асистенцијом на Алијанц Ривијери, управо пред очима Муслина, он је добио отказ.

Ствар је јасна, Србија не може да приушти себи игнорисање најталентованијих играча, посебно не у данашње време када су и репрезентације почеле да тргују фудбалерима попут клубова, а Милинковић-Савић је без сумње један од наших најталентованијих играча.

Можда то неће показати предстојећег лета у Русији, али он је сигурно будућност „Орлова", фудбалер око кога може да се гради игра, и то изузетно квалитетна игра, за наредних десет година, па је ФСС одлучио да ризикује и одрекао се селектора због играча.

Ипак, фудбалери су ти од којих све зависи. Грешка коју Муслинов наследник Младен Крстајић сигурно неће направити.

Милинковић-Савић је био трећи најбољи играч У20 Светског првенства 2015. на Новом Зеланду, на којем су "Орлићи" постали прваци света.

Статистика у клубовима:

Војводина (Србија) – 16 утакмица, 4 гола, 1 асистенција
Генк (Белгија) – 24 утакмице, 5 голова, 1 асистенција
Лацио (Италија) – 100 утакмица, 19 голова, 16 асистенција

Статистика у лигама:

Суперлига (Србија) – 13 утакмица, 3 гола, 1 асистенција
Жупиле лига (Белгија) – 18 утакмица, 3 гола
Ссерија А (Италија) – 78 утакмица, 12 голова, 12 асистенција

Репрезентација Србије:

У 18 – 3 утакмице
У 19 – 12 утакмица, 4 гола
У 20 – 11 утакмица, 1 гол
У 21 – 11 утакмица, 3 гола
А тим – 2 утакмице



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар