Плес, најбоља вјежба за спорије старење тијела и ума

Физички активни људи могу да успоре процес старења свог мозга, а самим тим и тела, тврди студија објављена у часопису "Фронтинерс ин Хуман Неуросциенце".

Здравље 24.01.2018 | 15:20
Плес, најбоља вјежба за спорије старење тијела и ума
Посебно добра активност, која највише утиче на одлагање старења, и менталног и физичког, јесте плес. Како објашњава докторка Кетрин Рехфилд, физичка активност има ефекат успоравања и спречавања пропадања менталних и физичких способности уобичајеног за старење.

Поред плеса, и вежбе издржљивости су те које повећавају онај део мозга који је најсклонији пропадању. Само плесање је посебно корисно за одржавање или чак поправљање равнотеже, преноси Недељник.

Научници су за истраживање одабрали 52 волонтера старости од 63 до 80 година и поделили их у две групе; једна се учланила на плес, а друга је била спортска контролна група. Они који су плесали имали су сталне промене кореографије и тражило се од њих да то све запамте.

Програм спортске групе укључивао је вежбе снаге, издржљивост и флексибилност. Код обе групе је примећено увећање хипокампуса, подручја мозга које је најсклоније пропадању због старења. Тај део мозга је, такође, задужен за меморију, равнотежу и учење. Код оних у плесној групи повећали су се и делови леве стане хипокампуса, и посебан део десне стране под именом субикулум.

Плесање, посебно оно праћено променама кореографије, боља је активност од неких активности које захтевају понављање, као што је вожња бицикла или ходање. Они из плесне групе су, такође, пуштали различите жанрове музике, а плесну рутину би променили сваке две недеље, и изводили различите покрете рукама, формације, кораке, ритмове и брзине.

Много је важно препустити се музици и не размишљати да ли изгледате смешно, јер она има терапеутски ефекат и подстиче задовољство и срећу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар