Пријетња ИСИЛ-а и даље на Балкану

Њемачка Савезна влада оцијенила је да на Балкану постоји потенцијална пријетња од стране исламистичке сцене, међутим детаљи нису познати, а конкретне одговоре на питања посланичког клуба Љевица влада третира као поверљиве, пише Деутсцхе Wелле (ДW).

Регион 24.01.2018 | 14:10
Пријетња ИСИЛ-а и даље на Балкану
У одговорима владе на упитник посланичког клуба Љевице у Бундестагу, у које је ДW имао увид, наводи се да Савезна влада у Берлину не искључује "потенцијалне претње од стране појединаца и подгрупа из исламистичке сцене" у БиХ, а постоје и појединачни контакти радикалних исламиста са Балкана и оних из Њемачке.

Са друге стране, Савезна влада тврди да обавјештајна служба БНД нема конкретне индиције о јачању исламистичких тенденција у БиХ, чиме је донекле демантовала извјештај листа “Берлинер зеитунг” који је у новембру прошле године, позивајући се на безбједносне кругове, јавио да БНД због исламистичке пријетње појачано држи на оку Балкан, а посебно Босну.

Међутим, након овог одговора Владе остаје простора за спекулације, јер се конкретни одговори на многа питања Љевице третирају као посебно повјерљиви и не могу бити презентовани јавности.

Тако се рецимо Влада јавно не изјашњава о новцу из земаља Арабијског полуострва којим се наводно циљано подстиче вехабијска интерпретација ислама на Балкану, нити жели да објави сазнања о школовању балканских имама у Турској и Саудијској Арабији и њиховој дјелатности на Балкану.

"Насупрот БНД-у Влада покушава да у јавности умањи растућу исламистичку опасност. Растући број насилних исламиста на Балкану има огромне посљедице по безбједност у Њемачкој. Уз то је потпуно неприхватљиво да Савезна влада и даље таји улогу држава Арабијског полуострва, прије свих Саудијске Арабије, али и Турске", рекла је Севим Дагделен из њемачке Љевице задужена за спољну политику.

ДW наводи и да Савезна влада као "посебно осјетљиве" третира податке о броју бораца који су се из БиХ и са Косова прикључили џихадистичким групацијама посљедњих година, као и да се више бораца регрутује из салафистичких села у БиХ попут Горње Маоче, које Савезна влада назива "мустром" према којој су у тој земљи никла и друга "мала насеља" чији становници свој религијски и социјални живот оријентишу према "раноисламским навикама и обичајима".

Извор: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

деда

24.01.2018 13:13

Усмрдила се БиХ,зато и оде свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

24.01.2018 14:04

БХ је смеце. Неце дуго, оцистит цемо.

Name

Бј

24.01.2018 19:57

Ви сте смече, а БиХ је била и прије а остаче и пислије вас. На вашу жалост!

Name

Промјена Теме

24.01.2018 14:13

Е доста је било о срБској части хајмо мало исламистима.Баш је у овој Босни интресантно ј... ко кога стигне,а сви јумфери.Нека,нека народу свирке и игара играћемо уз музку оркестра ДодикЧовићБаке и плесати у ритму ј... луд збуњеног.Иванић незна савремену музику,он ће уз гусле само терцати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

24.01.2018 18:00

спомињи Југу, бице ти лијепо . Сви на Балкану су се оградили. А куда мисли БХ ? Турска је, "тамо далеко, далеко..." ух

Name

Гоки БЛ

24.01.2018 15:31

Бољи су они ,него она наса "Српска - нецаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голуб

24.01.2018 17:59

А Ста Казе Мектиц.

ОДГОВОРИТЕ