Prijetnja ISIL-a i dalje na Balkanu

Njemačka Savezna vlada ocijenila je da na Balkanu postoji potencijalna prijetnja od strane islamističke scene, međutim detalji nisu poznati, a konkretne odgovore na pitanja poslaničkog kluba Ljevica vlada tretira kao poverljive, piše Deutsche Welle (DW).

Region 24.01.2018 | 14:10
Prijetnja ISIL-a i dalje na Balkanu
U odgovorima vlade na upitnik poslaničkog kluba Ljevice u Bundestagu, u koje je DW imao uvid, navodi se da Savezna vlada u Berlinu ne isključuje "potencijalne pretnje od strane pojedinaca i podgrupa iz islamističke scene" u BiH, a postoje i pojedinačni kontakti radikalnih islamista sa Balkana i onih iz Njemačke.

Sa druge strane, Savezna vlada tvrdi da obavještajna služba BND nema konkretne indicije o jačanju islamističkih tendencija u BiH, čime je donekle demantovala izvještaj lista “Berliner zeitung” koji je u novembru prošle godine, pozivajući se na bezbjednosne krugove, javio da BND zbog islamističke prijetnje pojačano drži na oku Balkan, a posebno Bosnu.

Međutim, nakon ovog odgovora Vlade ostaje prostora za spekulacije, jer se konkretni odgovori na mnoga pitanja Ljevice tretiraju kao posebno povjerljivi i ne mogu biti prezentovani javnosti.

Tako se recimo Vlada javno ne izjašnjava o novcu iz zemalja Arabijskog poluostrva kojim se navodno ciljano podstiče vehabijska interpretacija islama na Balkanu, niti želi da objavi saznanja o školovanju balkanskih imama u Turskoj i Saudijskoj Arabiji i njihovoj djelatnosti na Balkanu.

"Nasuprot BND-u Vlada pokušava da u javnosti umanji rastuću islamističku opasnost. Rastući broj nasilnih islamista na Balkanu ima ogromne posljedice po bezbjednost u Njemačkoj. Uz to je potpuno neprihvatljivo da Savezna vlada i dalje taji ulogu država Arabijskog poluostrva, prije svih Saudijske Arabije, ali i Turske", rekla je Sevim Dagdelen iz njemačke Ljevice zadužena za spoljnu politiku.

DW navodi i da Savezna vlada kao "posebno osjetljive" tretira podatke o broju boraca koji su se iz BiH i sa Kosova priključili džihadističkim grupacijama posljednjih godina, kao i da se više boraca regrutuje iz salafističkih sela u BiH poput Gornje Maoče, koje Savezna vlada naziva "mustrom" prema kojoj su u toj zemlji nikla i druga "mala naselja" čiji stanovnici svoj religijski i socijalni život orijentišu prema "ranoislamskim navikama i običajima".

Izvor: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

deda

24.01.2018 13:13

Usmrdila se BiH,zato i ode svijet

ODGOVORITE
Name

Da

24.01.2018 14:04

BH je smece. Nece dugo, ocistit cemo.

Name

Bj

24.01.2018 19:57

Vi ste smeče, a BiH je bila i prije a ostače i pislije vas. Na vašu žalost!

Name

Promjena Teme

24.01.2018 14:13

E dosta je bilo o srBskoj časti hajmo malo islamistima.Baš je u ovoj Bosni intresantno j... ko koga stigne,a svi jumferi.Neka,neka narodu svirke i igara igraćemo uz muzku orkestra DodikČovićBake i plesati u ritmu j... lud zbunjenog.Ivanić nezna savremenu muziku,on će uz gusle samo tercati.

ODGOVORITE
Name

Samo

24.01.2018 18:00

spominji Jugu, bice ti lijepo . Svi na Balkanu su se ogradili. A kuda misli BH ? Turska je, "tamo daleko, daleko..." uh

Name

Goki BL

24.01.2018 15:31

Bolji su oni ,nego ona nasa "Srpska - necast

ODGOVORITE
Name

Golub

24.01.2018 17:59

A Sta Kaze Mektic.

ODGOVORITE