Сваког дана по нар

Научна истраживања потврдила су да је нар лековита воћка, нарочито када је мушкост у питању

Здравље 24.01.2018 | 11:53
Сваког дана по нар
НАУЧНА истраживања потврдила су да је нар лековита воћка, нарочито када је мушкост у питању. Наиме, да би се заштитили од карцинома простате, мушкарци би сваког дана требало да једу нар или да пију по 2,5 дл сока од овог воћа. Ова укусна и необична воћка, како такође тврде научници, може да побољшава потенцију захваљујући обиљу антиоксиданаса који доводе до боље прокрвљености полног органа.

Нар садржи и фитоестрогене, односно биљне хормоне којима се приписује велика улога у спречавању различитих обољења. Међу њима су на посебном месту хормонски зависни канцери, као што је карцином јајника. Код жена у менопаузи примећено је позитивно деловање нара против депресије и остеопорозе. Верује се и да је нар добар и за рад срца, док је општеприхваћен као средство против цревних паразита.

Нар је благотворан и у лечењу посекотина, опекотина и других рана. Тврди се и да је нар воћка против старења, а заговорници традиционалне медицине поручују да се редовним конзумирањем нара јачају нокти и коса.

Да бисте лакше очистили плод нара, исеците га напола. Половину ухватите прстима леве руке тако да исечена страна нара буде окренута према длану, али да га не додирује. Руку држите над тањиром или посудом у коју ћете сакупити семенке. У другу руку узмите кашику и њоме нешто јаче ударајте по округлој страни нара. Семенке ће од удараца неоштећене испасти из својих удубљења.

Осим за исхрану, нар се, односно семенке овог воћа, користе и за прављење уља. Овај производ је идеалан за негу суве коже, склоне екцемима, па чак може да ублажи и последице псоријазе. Реч је о врло благом уљу које има снажна противупална и антимикробна својства.

УМИРУЈЕ СТОМАК

КОРУ нара не би требало бацати већ осушену чувати. Од коре нара може да се припреми чај који је врло ефикасан у санирању стомачне инфекције. За шољу чаја потребно је 10 до 12 грама коре нара која се прелије са два децилитра кључале воде. Покрије се тацном и остави да одстоји пола сата. Пије се пола шоље непроцеђеног напитка и поново се поклопи тацном. Ако после 20 минута нема побољшања, попијте и другу половину чаја.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар