Одлази Француз због ког је Билбао прекршио завет!

Гвардиола се спрема да уплати излазну клаузулу за Лапорта, јединог играча због ког је Атлетик Билбао одустао од принципа да за клуб могу да играју само Баскијци.  Није Ван Дајк, али јесте - Лапорт! Сити изградио бедем од 231. 600. 000 евра! Далеко најскупља одбрана у историји фудбала!

Фудбал 25.01.2018 | 22:00
Одлази Француз због ког је Билбао прекршио завет!
Атлетик Билбао унео је 2016. у нови уговор Аимерика Лапорта излазну клаузулу од 65 милиона евра како би што дуже задржао у клубу јединог фубалера у историји клуба због којег су прекршена неписана (и спорна) правила да само играчи баскијске крви или рођени на територији ове шпанске покрајне могу да носе црвено-бели дрес.

Изгледа да је тих 65 милиона било премало како би 22-годишњи Француз одрадио до краја уговор који је тада продужен до 2020. године.

Манчестер сити неће ни преговарати са Билбаом већ уплатити ову суму пре краја сезоне, утолико што је предвиђено да она већ од наредне сезоне износи 75 милиона евра. Лист "Ел Мундо Депортиво" и радио станица "Цадена Сер" објавили су да Пеп Гвардиола неће часити часа да доведе играча за којег је Барселона била заинтересована све до тренутка када се одлучила за колумбијског штопера, Јерија Мину.

У исто време, у Атлетику су стасали Унаи Нуњез и Јерај Алварез, тако да ће и клуб бити задовољан солидном зарадом од трансфера момка због којег се одступило од идеје да је баскијско порекло основно мерило приликом селекције играча.

Лапорт је рођен у француском градићу Ажен, који јесте близу замишљених граница Баскије које "улазе" у Француску, али не и унутар њих.

С обзиром на то да ни по оцу, ни по мајци није наследио баскијску крв (додуше јесте преко прабабе и прадеде, што пре није било довољно), у Билбау су одлучили да је еклузивно у његовом случају довољно то што се још као дечак преселио у Бејон, француски градић "са друге стране" невидљиве границе, у којем већински живе Баски и који је сваког лета током борби бикова украшен прво зелено-црвено-белим заставама па онда спорадично и заставама Француске и Европске уније.

Када је напунио 16 година, Атлетик га је "покупио" из Бејона и уписао у своју чувену фудбалску школу која деценијама успева да из релативно малог "базена" од два милиона и 400 хиљада становника у Шпанији и 240 хиљада у Француској изнедри сасвим довољан број асова да Билбао задржи важну улогу у шпанском фудбалу.

Иако има само 23 године, овај 191 центиметар високи фудбалер већ је забележио 222 наступа на "Сан Мамесу" и постигао десет голова. За сениорску репрезентацију Француске није наступао, иако је био незаменљив у свакој од млађих селекција: до 17, до 18, до 19 и до 21 године.

Пре Лапорта, само је још један Француз играо за први тим поноса Баскије, али је чувени леви бек "петлова" и својевремено првак Европе и света, Биксент Лизаразу, пореклом – Баскијац.

Неће моћи да се похвали да у својим редовима има најскупљег дефанзивца свих времена, али ће Пеп Гвардиола поносно рећи да има далеко најскупљу одбрану у историји фудбала!

Само дан пошто је грунула вест да Манчестер Сити планира да искешира 65.000.000 евра за Емерика Лапорта мадридска Марка се огласила ексклузивом: Француз је договорио све личне услове сарадње са Манчестер Ситијем! Гвардиоли ће се тако испунити велика жеља - да склопи дефанзивни бедем по свом укусу, где ће имати тачно циљани склоп играча који ће моћи да изнесе његову тренерску филозофију. Тачније, имаће на располагању све дефанзивце који знају да играју с лоптом у ногама.

Остаће заувек записано да је Манчестер Сити у истој сезони искеширао чак 175.000.000 евра за тројицу нових дефанзиваца. Подсетимо, Сити је Бернарда Мендија платио Монаку 55.000.000 евра, а Кајла Вокера Тотенхему 51.000.000, плус још пет милиона евра у бонусима. Досад је најскупље плаћени штопер био Џон Стоунс са 55.600.000 евра, а Гвардиола је првобитно желео Вирџила ван Дајка. Како је Холанђанин био прескуп (Саутемптон тражио 85.000.000 евра, Ливерпул убрзо платио два милиона мање), избор је пао на Пепову прву жељу. 

Атлетик Билбао је у целој ситуацији потпуно немоћан, јер је Манчестер Сити кеширањем суме од 65.000.000 евра активирао Лапортову откупну клаузулу, што значи да Гвардиола није морао да тражи дозволу Баска да уђе у преговоре са играчем. На ову суму Сити ће уплатити још 5.000.000 евра на име тренинг компензације. 

Како мадридски дневник тврди, посао би могао да пропадне само у случају да се Лапортпредомисли, што је у овом тренутку готово незамисливо. Тачније, Лапорт се већ обећао Ситију, па је само питање тренутка када ће трансфер бити званично објављен. 

Додуше, не треба заборавити све оно што се дешавало недуго пошто је Гвардиола преузео кормило Ситија, у лето 2016. године. Тада су Гвардиола и Ситијев директор Чики Бегиристанактивирали Лапортову тадашњу откупну клаузулу постављену на 50.000.000 евра, Лапорт је био близу одлуке да оде у Манчестер, али је посао пропао у последњем тренутку. Лапортје недуго затим продужио уговор са Атлетиком, па се откупна клаузула увећана 65.000.000 евра. 

Овог пута не би требало да буде грешке. Лапорт је већ разговарао са првим човеком Атлетика Ђосуом Урутијом и предочио му жељу да пређе у Манчестер Сити. Убрзо је стигао Гвардиола, а договор је, како се наводи, пао брзо.

Манчестер Сити сада припрема потребну документацију како би на Атлетиков рачун уплатио новац, а Лапортов трансфер могао би да се заврши најкасније до понедељка. Интересантно, ово се све дешава само неколико дана пошто је Пепов џокер Николас Отаменди продужио уговор са Ситијем. То, практично, значи да за Венсана Компанија више неће бити места, као ни за одавно оптисаног Елијакима Мангалу. 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар