Почасни конзул БиХ у Лахавиму

На позив начелника општине Лехавим Елијаху Левија (Елиyаху Левy), почасни конзул БиХ у Израелу Александар Николић боравио је у посјети овом мјесту на југу Израела. Лехавим је једна од најрангиранијих општина Израела, добитник низа вишегодишњих националних признања у области квалитета живота и транспарентности вођења локалне заједнице.

Свијет 23.01.2018 | 22:37
Почасни конзул БиХ у Лахавиму
 У изузетном је развојном замаху, укључујући и индустријску зону коју дијели са двије сусједне општине. По степену образовања, становништво Лехавима је у самом израелском врху.

Током обиласка општине, као и сусрета, изложене су перспективе сарадње са установама и субјектима у БиХ. Нагласак је био на сарадњи научних и здравствених установа. Како је већи број професора са Универзитета Бен-Гурион, као и универзитетске болнице Сорока настањен у Лехавиму, изражена је спремност да се сагледају могућности држања семинара у дисциплинама од приоритета за БиХ, као и довођења одређеног броја обољеле дјеце на лијечење у Бер Шеву. У овом смислу посебну улогу има ротари клуб Бер Шеве, на челу са Алоном Бендетом, њихове бањалучке колеге и амбасадор БиХ у Израелу Јелена Рајаковић.

Батија Харпаз, начелник одјељења образовања, је изразила заинтересованост за размјеном искустава у педагошким приступима у основним школама, као и образовању дјеце са посебним потребама.

Лехавим његује партнерске односе са општином Лакташи од 2015., које је иницирао Бошко Шушњар, пословни човјек из Трна. Леви је 17 година на позицији начелника, изузетних привредних, академских и политичких конекција.    

(БН)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Павле

23.01.2018 22:09

Коначно нека нормална вијест из Израела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

23.01.2018 23:43

Када Арије Ливне не мјеша своје прсте креће сарадња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паприковац

24.01.2018 05:22

Тај универзитетско-клиницки центар Сорока је један од врхунских у Израелу. Свак зна гдје је Израел у медицини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

24.01.2018 07:32

Предалеко је Израел а јос ако нас спаја Ротари клуб е онда смо бас успјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давор

24.01.2018 11:24

Браво! Треба увезивати институције и професионалце. Доста са промоцијом политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

24.01.2018 11:27

Теме хумане и потребне.

ОДГОВОРИТЕ