Počasni konzul BiH u Lahavimu

Na poziv načelnika opštine Lehavim Elijahu Levija (Eliyahu Levy), počasni konzul BiH u Izraelu Aleksandar Nikolić boravio je u posjeti ovom mjestu na jugu Izraela. Lehavim je jedna od najrangiranijih opština Izraela, dobitnik niza višegodišnjih nacionalnih priznanja u oblasti kvaliteta života i transparentnosti vođenja lokalne zajednice.

Svijet 23.01.2018 | 22:37
Počasni konzul BiH u Lahavimu
 U izuzetnom je razvojnom zamahu, uključujući i industrijsku zonu koju dijeli sa dvije susjedne opštine. Po stepenu obrazovanja, stanovništvo Lehavima je u samom izraelskom vrhu.

Tokom obilaska opštine, kao i susreta, izložene su perspektive saradnje sa ustanovama i subjektima u BiH. Naglasak je bio na saradnji naučnih i zdravstvenih ustanova. Kako je veći broj profesora sa Univerziteta Ben-Gurion, kao i univerzitetske bolnice Soroka nastanjen u Lehavimu, izražena je spremnost da se sagledaju mogućnosti držanja seminara u disciplinama od prioriteta za BiH, kao i dovođenja određenog broja oboljele djece na liječenje u Ber Ševu. U ovom smislu posebnu ulogu ima rotari klub Ber Ševe, na čelu sa Alonom Bendetom, njihove banjalučke kolege i ambasador BiH u Izraelu Jelena Rajaković.

Batija Harpaz, načelnik odjeljenja obrazovanja, je izrazila zainteresovanost za razmjenom iskustava u pedagoškim pristupima u osnovnim školama, kao i obrazovanju djece sa posebnim potrebama.

Lehavim njeguje partnerske odnose sa opštinom Laktaši od 2015., koje je inicirao Boško Šušnjar, poslovni čovjek iz Trna. Levi je 17 godina na poziciji načelnika, izuzetnih privrednih, akademskih i političkih konekcija.    

(BN)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pavle

23.01.2018 22:09

Konačno neka normalna vijest iz Izraela.

ODGOVORITE
Name

nikola

23.01.2018 23:43

Kada Arije Livne ne mješa svoje prste kreće saradnja.

ODGOVORITE
Name

Paprikovac

24.01.2018 05:22

Taj univerzitetsko-klinicki centar Soroka je jedan od vrhunskih u Izraelu. Svak zna gdje je Izrael u medicini.

ODGOVORITE
Name

Igor

24.01.2018 07:32

Predaleko je Izrael a jos ako nas spaja Rotari klub e onda smo bas uspjeli.

ODGOVORITE
Name

Davor

24.01.2018 11:24

Bravo! Treba uvezivati institucije i profesionalce. Dosta sa promocijom politicara.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

24.01.2018 11:27

Teme humane i potrebne.

ODGOVORITE