Анализа: Новак је поново ударио у зид!

Тешко је било шта паметно рећи када се доживи овакав пораз.

Тенис 25.01.2018 | 22:45
Анализа: Новак је поново ударио у зид!
Када се почне са осам узастопно промашених сервиса, настави помало индолентним понашањем у тренуцима у којима се гемови ломе, а заврши неузимањем нити једног од бројних поена када је противнику могао да се украде ‘моментум’.

Тешко је разумети да у првих сат времена баш свака ситуација у којој је Хјеон Чунг осећао какав-такав притисак буде проћердана, а исто тако веома лако схватити да су у истим околностима у каснијој фази меча пљуштали винери и невероватни пасинг шотови Јужнокорејца.

Није необично повредити се, напротив је то редовна ситуација у тенису или било ком спорту, али није нормално да се након шест месеци паузе бол на истом месту појави при првом озбиљном и такмичарском напору – не на тако високом нивоу.

Новак Ђоковић завршио је учешће у четвртој рунди Аустралијан опена поразом од Чунга у три сета, у дуелу који је поново вратио знак забринутости изнад његовог имена.

"Ситуација са лактом је озбиљна", признао је на конференцији.

У финишу првог дела игре поново је осетио болове у десном лакту, због којег је паузирао претходних шест месеци. Оно што додатно брине јесте чињеница да је у нову годину ушао не недовољно спреман, већ само способан да издржава тренинге "замаскирањем" бола.

"Очигледно да нисам ни близу 100% залечења ове повреде. Болело је и под антиинфламаторним лековима које никако не волим. На њима сам живео годину и по дана, па сам опет морао да их користим да бих издржао турнир", открио је оно што нисмо знали – процена да је пола године довољно да бол ишчезне је била погрешна.

Она је проузроковала да се, услед покушаја да се смањи притисак, промени покрет сервиса. Решење је делимично успело, али се успут изгубила брзина, стабилност и поузданост код тог ударца, што је Чунг максимално експлоатисао.

"Био је бољи играч на терену, нема сумње у то. Све честитке његовом тиму и њему на изузетној партији. Био је као зид, желим му сву срећу".

Стварно је ударио у зид – не играчки, не зид очекивања, већ онај који већ неко време ниче на погрешним основама, лошим медицинским проценама, утицајима који немају превише везе са тениском игром, а која нису донела праве резултате. Зато и сам истиче да ће период пред нама бити изузетно значајан за развој читаве сезоне.

"Дефинитивно морам да узмем неке ствари у обзир које на дуже стазе могу да буду решење, како не бих више био у овим ситуацијама, да тражим краткорочна решења. Данас за сутра, то није исправно нити желим да се суочавам са оваквим ситуацијама".

Такав став звучи као добра полазна тачка за ново поглавље у каријери, само што за прескакање и овог зида одлуке морају бити много другачије.



Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

глас народа

25.01.2018 22:12

Поред све могуће хемије која данс постоји он није успио да залијечи повреду?! Па надал је требао бити инвалид са оним кољеном а вратио се на прво мјесто...значи хемија!

ОДГОВОРИТЕ