Analiza: Novak je ponovo udario u zid!

Teško je bilo šta pametno reći kada se doživi ovakav poraz.

Tenis 25.01.2018 | 22:45
Analiza: Novak je ponovo udario u zid!
Kada se počne sa osam uzastopno promašenih servisa, nastavi pomalo indolentnim ponašanjem u trenucima u kojima se gemovi lome, a završi neuzimanjem niti jednog od brojnih poena kada je protivniku mogao da se ukrade ‘momentum’.

Teško je razumeti da u prvih sat vremena baš svaka situacija u kojoj je Hjeon Čung osećao kakav-takav pritisak bude proćerdana, a isto tako veoma lako shvatiti da su u istim okolnostima u kasnijoj fazi meča pljuštali vineri i neverovatni pasing šotovi Južnokorejca.

Nije neobično povrediti se, naprotiv je to redovna situacija u tenisu ili bilo kom sportu, ali nije normalno da se nakon šest meseci pauze bol na istom mestu pojavi pri prvom ozbiljnom i takmičarskom naporu – ne na tako visokom nivou.

Novak Đoković završio je učešće u četvrtoj rundi Australijan opena porazom od Čunga u tri seta, u duelu koji je ponovo vratio znak zabrinutosti iznad njegovog imena.

"Situacija sa laktom je ozbiljna", priznao je na konferenciji.

U finišu prvog dela igre ponovo je osetio bolove u desnom laktu, zbog kojeg je pauzirao prethodnih šest meseci. Ono što dodatno brine jeste činjenica da je u novu godinu ušao ne nedovoljno spreman, već samo sposoban da izdržava treninge "zamaskiranjem" bola.

"Očigledno da nisam ni blizu 100% zalečenja ove povrede. Bolelo je i pod antiinflamatornim lekovima koje nikako ne volim. Na njima sam živeo godinu i po dana, pa sam opet morao da ih koristim da bih izdržao turnir", otkrio je ono što nismo znali – procena da je pola godine dovoljno da bol iščezne je bila pogrešna.

Ona je prouzrokovala da se, usled pokušaja da se smanji pritisak, promeni pokret servisa. Rešenje je delimično uspelo, ali se usput izgubila brzina, stabilnost i pouzdanost kod tog udarca, što je Čung maksimalno eksploatisao.

"Bio je bolji igrač na terenu, nema sumnje u to. Sve čestitke njegovom timu i njemu na izuzetnoj partiji. Bio je kao zid, želim mu svu sreću".

Stvarno je udario u zid – ne igrački, ne zid očekivanja, već onaj koji već neko vreme niče na pogrešnim osnovama, lošim medicinskim procenama, uticajima koji nemaju previše veze sa teniskom igrom, a koja nisu donela prave rezultate. Zato i sam ističe da će period pred nama biti izuzetno značajan za razvoj čitave sezone.

"Definitivno moram da uzmem neke stvari u obzir koje na duže staze mogu da budu rešenje, kako ne bih više bio u ovim situacijama, da tražim kratkoročna rešenja. Danas za sutra, to nije ispravno niti želim da se suočavam sa ovakvim situacijama".

Takav stav zvuči kao dobra polazna tačka za novo poglavlje u karijeri, samo što za preskakanje i ovog zida odluke moraju biti mnogo drugačije.



Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

глас народа

25.01.2018 22:12

Поред све могуће хемије која данс постоји он није успио да залијечи повреду?! Па надал је требао бити инвалид са оним кољеном a вратио се на прво мјесто...значи хемија!

ODGOVORITE