Српској не требају паравојне формације

Министар спољне трговине и економских односа БиХ и потпредсједник СДС-а Мирко Шаровић у интервјуу за ''Вијести'' говори о забрани извоза јабука у Русију, мјерема које треба предузети на санкционисању одговорних, али истиче и да руска врата за овај бх. производ нису заувијек затворена. Тема разговора је и списак "неподобних Срба", али и кандидатура на предстојећим општим изборима.

Република Српска 23.01.2018 | 08:11
Српској не требају паравојне формације
Министар Шаровић је истакао да надлежне институције у БиХ треба да истраже цијели случај, те да санкционишу и компанију и одговорне.

''Ријеч је о једној компанији, код које је инспекцијском контролом Руске Федерације утврђено да се не ради о оригиналном бх. производу, односно бх. јабуци. Сада су на потезу надлежне ентитетске институције и институције у Дистрикту Брчко. У РС су очекивања да ће "скинути" са листе извозника компанију која је учинила ову злоупотребу, а што се тиче Дистрикта Брчко, они који су издали фитосанитарни сертификат треба да сносе одговорност, јер очито се ради пропусту. Наравно, уколико у ланцу постоје и други одговорни, треба их санкционисати, а то ће да покаже надзор који би требало да бусе проведен. Сматрам да су то први кораци који би требало да буду проведени, те да обавијестимо руску страну о томе шта смо урадили и да то учинимо што прије'', рекао је Шаровић у интервјуу за ''Вијести''.

Шаровић истиче да у цијелом случају има елемената озбиљне преваре и фалсификата, те да је неопходно укључити и друге контролне органе.

Осим тога, сматра Шаровић, важно је и унапређење садашњег система, као и већа одговорност фитосанитарних инспектората, али и привредних комора које имају одређену улогу у давању докумената о бх. поријеклу, у конкретном случају, ентитетске привредне коморе и привредна комора Дистрикта Брчко.

Он је истакао да ће предузети одговарајуће кораке, како би се ријешио проблем, изразивши очекивање да ће добити подршку и других учесника.

''Уколико не би постојала та координација, директна штета ће бити по економију и БиХ и сваког ентитета појединачно. Не очекујем да ће бити оних који ће занемарити моја упозорења и опструисати процес'', рекао је Шаровић.

Како је казао, руска страна ће имати разумијевања уколико установи да су предузети одговарајући квалитетни кораци и кредибилне мјере, те уколико се буду санкционисали они који крше међудржавни договор о извозу у Руску Федерацију. Али, додаје, то неће бити нимало лако.

''Уколико јасно покажемо да смо озбиљни, одговорни и да санкционишемо оне који крше договор, тим прије ће бити створени услови да поново извозимо у Русију''.

Осврћући се на постојање паравојних формација у БиХ и ''Србске части'', за које се спекулише да служе за застрашивање и обрачун са политичким неистомишљеницима, Шаровић истиче да нема много сазнања о томе, али да је катастрофално уколико се владајућа структура у РС бави таквим послом.

Шаровић додаје да цијели случај треба темељно истражити, истичући да Српској најмање требају паравојне формације и појединци који праве листу за одстрел.

''Залажем се за демократизацију друштва, људска права, слободе и владавину права, те сматрам да је и сама помисао на нешто илегално у једној демократској земљи за сваку осуду и за сваку санкцију'', рекао је он.

На питање новинара постоји ли бојазан да ће те формације бити искориштене за политичку борбу против опозиције, министар Шаровић каже да је свакако присутна одређена доза нелагоде и бојазни.

''Но, сматрам да су посљедње одлуке власти РС тотално погрешне. Челници актуелне власти вуку врло ризичне потезе и то је лоша услуга Републици Српској, која је међународно призната Дејтонским мировним споразумом и има одличан статус у оквиру тог међународног споразума. Према мом мишљењу, то је неодговорно и неприхватљиво. То је играње са ауторитетом и позицијом РС'', рекао је он. 

Говорећи о кандидатури на предстојећим изборима, Шаровић је истакао да ће СДС изабрати најбоље кандидате.

''Све особе су одлични кандидати. Ми водимо унутрашње дискусије о томе који је то пар који би могао да најадекватнији и који би могао највише да повуче на октобарским изборима. Због тога су обје функције важне. У овом тренутку не бих говорио о детаљима. У сваком случају, хвала онима који уопште помињу моје име у томе. Надам се да ћемо изабрати најбољу комбинацију, а за сваког од ових кандидата лично подижем обје руке'', закључио је он.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Педја

23.01.2018 07:23

Министре треба да радис свој посао, а ако постоје такви који пријете безбиједности БиХ треба дебело да одговарају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х

23.01.2018 07:26

сад једна,сутра друга,прекосутра треца. тако код нас иде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

23.01.2018 07:27

Какве формације требају нам плате по 1000 Еура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.01.2018 07:29

Ово и нису параформације него Милина лична гарда и људи из његовог пословног миљеа. У овом тренутку су се појавили како би уплашили народ у изборној години. Желе да се удомаће прије избора како би у изборној кампањи и на сам дан избора правили проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралтан

23.01.2018 08:46

ајде не бави се политиком

Name

рокy

23.01.2018 09:59

Ти "борац" алијин си најактивнији овде..

Name

Далај Лама

23.01.2018 11:25

Браво БОРАЦ управо тако а ови сто те прозивају да се не бавис политиком су празне фразе.Обицном цовјеку је политика наметнута јер га боли неправда од стране власти.

Name

Једноставно

23.01.2018 07:30

Истразите колики су преваранти и лопови Дуско Вукотиц и Зељко Милинковиц и та ујдурма око лазних ветерана це одмах бити заврсена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јагода

23.01.2018 09:37

Министре рјешавај проблем око извоза јабука, а паравојне формације препусти министру безбједности. Он ће то брзо ријешити исто као и тероризам и линч Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

23.01.2018 10:48

Добро реце.

Name

Дарко Миха

23.01.2018 10:08

Треба пазити да не би смо изгубили могућност извоза меса због мешетара и локалних шверцера. Шаровић ради добар посао, али због поткупљивости и немара инспекција сав труд може пропасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

23.01.2018 10:47

Зо је овај сто је исао по европи на рацун народа да гледа европско првенство србских фолклора,дали је то његов поссо био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

23.01.2018 11:28

ЛИЧНО БИ ВОЉЕЛА ДА НА НАШОЈ СЦЕНИ ИСПЛИВА НЕКО САСВИМ НЕПОЗНАТ ТАД БИ БИО БУМ У РС А НЕ ОВИ КОЈИ СЕ ВРТЕ У КРУГУ ТО ЈЕ ИСТО КАО КАД ГЛЕДАТЕ РИНГИШПИЛ КАКО СЕ ВРТИ, БРАТЕ ЗАБОЛИ ГЛАВА ХТЈЕЛИ ВИ ТО ИЛИ НЕ,СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јагода

23.01.2018 11:54

Рјешавај проблем извоза јабука у Русију, обрачун са паравојним препусти министру безбједности. Он је искусан човјек, како се обрачунао са терористиме и лицима која су хтјела да линчују Вучића.

ОДГОВОРИТЕ