Srpskoj ne trebaju paravojne formacije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović u intervjuu za ''Vijesti'' govori o zabrani izvoza jabuka u Rusiju, mjerema koje treba preduzeti na sankcionisanju odgovornih, ali ističe i da ruska vrata za ovaj bh. proizvod nisu zauvijek zatvorena. Tema razgovora je i spisak "nepodobnih Srba", ali i kandidatura na predstojećim opštim izborima.

Republika Srpska 23.01.2018 | 08:11
Srpskoj ne trebaju paravojne formacije
Ministar Šarović je istakao da nadležne institucije u BiH treba da istraže cijeli slučaj, te da sankcionišu i kompaniju i odgovorne.

''Riječ je o jednoj kompaniji, kod koje je inspekcijskom kontrolom Ruske Federacije utvrđeno da se ne radi o originalnom bh. proizvodu, odnosno bh. jabuci. Sada su na potezu nadležne entitetske institucije i institucije u Distriktu Brčko. U RS su očekivanja da će "skinuti" sa liste izvoznika kompaniju koja je učinila ovu zloupotrebu, a što se tiče Distrikta Brčko, oni koji su izdali fitosanitarni sertifikat treba da snose odgovornost, jer očito se radi propustu. Naravno, ukoliko u lancu postoje i drugi odgovorni, treba ih sankcionisati, a to će da pokaže nadzor koji bi trebalo da buse proveden. Smatram da su to prvi koraci koji bi trebalo da budu provedeni, te da obavijestimo rusku stranu o tome šta smo uradili i da to učinimo što prije'', rekao je Šarović u intervjuu za ''Vijesti''.

Šarović ističe da u cijelom slučaju ima elemenata ozbiljne prevare i falsifikata, te da je neophodno uključiti i druge kontrolne organe.

Osim toga, smatra Šarović, važno je i unapređenje sadašnjeg sistema, kao i veća odgovornost fitosanitarnih inspektorata, ali i privrednih komora koje imaju određenu ulogu u davanju dokumenata o bh. porijeklu, u konkretnom slučaju, entitetske privredne komore i privredna komora Distrikta Brčko.

On je istakao da će preduzeti odgovarajuće korake, kako bi se riješio problem, izrazivši očekivanje da će dobiti podršku i drugih učesnika.

''Ukoliko ne bi postojala ta koordinacija, direktna šteta će biti po ekonomiju i BiH i svakog entiteta pojedinačno. Ne očekujem da će biti onih koji će zanemariti moja upozorenja i opstruisati proces'', rekao je Šarović.

Kako je kazao, ruska strana će imati razumijevanja ukoliko ustanovi da su preduzeti odgovarajući kvalitetni koraci i kredibilne mjere, te ukoliko se budu sankcionisali oni koji krše međudržavni dogovor o izvozu u Rusku Federaciju. Ali, dodaje, to neće biti nimalo lako.

''Ukoliko jasno pokažemo da smo ozbiljni, odgovorni i da sankcionišemo one koji krše dogovor, tim prije će biti stvoreni uslovi da ponovo izvozimo u Rusiju''.

Osvrćući se na postojanje paravojnih formacija u BiH i ''Srbske časti'', za koje se spekuliše da služe za zastrašivanje i obračun sa političkim neistomišljenicima, Šarović ističe da nema mnogo saznanja o tome, ali da je katastrofalno ukoliko se vladajuća struktura u RS bavi takvim poslom.

Šarović dodaje da cijeli slučaj treba temeljno istražiti, ističući da Srpskoj najmanje trebaju paravojne formacije i pojedinci koji prave listu za odstrel.

''Zalažem se za demokratizaciju društva, ljudska prava, slobode i vladavinu prava, te smatram da je i sama pomisao na nešto ilegalno u jednoj demokratskoj zemlji za svaku osudu i za svaku sankciju'', rekao je on.

Na pitanje novinara postoji li bojazan da će te formacije biti iskorištene za političku borbu protiv opozicije, ministar Šarović kaže da je svakako prisutna određena doza nelagode i bojazni.

''No, smatram da su posljednje odluke vlasti RS totalno pogrešne. Čelnici aktuelne vlasti vuku vrlo rizične poteze i to je loša usluga Republici Srpskoj, koja je međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom i ima odličan status u okviru tog međunarodnog sporazuma. Prema mom mišljenju, to je neodgovorno i neprihvatljivo. To je igranje sa autoritetom i pozicijom RS'', rekao je on. 

Govoreći o kandidaturi na predstojećim izborima, Šarović je istakao da će SDS izabrati najbolje kandidate.

''Sve osobe su odlični kandidati. Mi vodimo unutrašnje diskusije o tome koji je to par koji bi mogao da najadekvatniji i koji bi mogao najviše da povuče na oktobarskim izborima. Zbog toga su obje funkcije važne. U ovom trenutku ne bih govorio o detaljima. U svakom slučaju, hvala onima koji uopšte pominju moje ime u tome. Nadam se da ćemo izabrati najbolju kombinaciju, a za svakog od ovih kandidata lično podižem obje ruke'', zaključio je on.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Pedja

23.01.2018 08:23

Ministre treba da radis svoj posao, a ako postoje takvi koji prijete bezbijednosti BiH treba debelo da odgovaraju.

ODGOVORITE
Name

H

23.01.2018 08:26

sad jedna,sutra druga,prekosutra treca. tako kod nas ide..

ODGOVORITE
Name

Haris

23.01.2018 08:27

Kakve formacije trebaju nam plate po 1000 Eura

ODGOVORITE
Name

Borac

23.01.2018 08:29

Ovo i nisu paraformacije nego Milina lična garda i ljudi iz njegovog poslovnog miljea. U ovom trenutku su se pojavili kako bi uplašili narod u izbornoj godini. Žele da se udomaće prije izbora kako bi u izbornoj kampanji i na sam dan izbora pravili probleme.

ODGOVORITE
Name

neutraltan

23.01.2018 09:46

ajde ne bavi se politikom

Name

roky

23.01.2018 10:59

Ti "borac" alijin si najaktivniji ovde..

Name

Dalaj Lama

23.01.2018 12:25

Bravo BORAC upravo tako a ovi sto te prozivaju da se ne bavis politikom su prazne fraze.Obicnom covjeku je politika nametnuta jer ga boli nepravda od strane vlasti.

Name

Jednostavno

23.01.2018 08:30

Istrazite koliki su prevaranti i lopovi Dusko Vukotic i Zeljko Milinkovic i ta ujdurma oko laznih veterana ce odmah biti zavrsena!

ODGOVORITE
Name

Jagoda

23.01.2018 10:37

Ministre rješavaj problem oko izvoza jabuka, a paravojne formacije prepusti ministru bezbjednosti. On će to brzo riješiti isto kao i terorizam i linč Vučića.

ODGOVORITE
Name

Neutralan

23.01.2018 11:48

Dobro rece.

Name

Darko Miha

23.01.2018 11:08

Treba paziti da ne bi smo izgubili mogućnost izvoza mesa zbog mešetara i lokalnih švercera. Šarović radi dobar posao, ali zbog potkupljivosti i nemara inspekcija sav trud može propasti

ODGOVORITE
Name

Neutralan

23.01.2018 11:47

Zo je ovaj sto je isao po evropi na racun naroda da gleda evropsko prvenstvo srbskih folklora,dali je to njegov posso bio.

ODGOVORITE
Name

BOBA

23.01.2018 12:28

LIČNO BI VOLJELA DA NA NAŠOJ SCENI ISPLIVA NEKO SASVIM NEPOZNAT TAD BI BIO BUM U RS A NE OVI KOJI SE VRTE U KRUGU TO JE ISTO KAO KAD GLEDATE RINGIŠPIL KAKO SE VRTI, BRATE ZABOLI GLAVA HTJELI VI TO ILI NE,SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Jagoda

23.01.2018 12:54

Rješavaj problem izvoza jabuka u Rusiju, obračun sa paravojnim prepusti ministru bezbjednosti. On je iskusan čovjek, kako se obračunao sa teroristime i licima koja su htjela da linčuju Vučića.

ODGOVORITE