Илегални уласци у БиХ свакодневни

Црне прогнозе су се обистиниле, БиХ је постала незаобилазна станица на мигрантској рути избеглица из Сирије, Пакистана, Алжира, Авганистана. . .

Босна и Херцеговина 21.01.2018 | 21:15
Илегални уласци у БиХ свакодневни
Само у првих 20 дана јануара ове године у покушају или непосредно након илегалног преласка државне границе граничари су открили 61 држављанина земаља високог мигрантског ризика, што је повећање у односу на исти период лани.

Мигранти прелазе на подручју Вишеграда, Зворника, Велике Кладуше, Фоче, Бијељине, Бихаћа, Брчког, Посушја и Требиња, где су репортери Авазапатролирали с граничарима. Одмах по доласку у седиште јединице Требиње, гранични полицајци у комбију довозе 4 особе. Ухапшени су на подручју Влахиња, у непосредној близини међународног граничног прелаза с Црном Гором Делеуше.

"Кретали су се стандардном мигрантском рутом, ако могу тако рећи. Уочили смо их с 10 километара. То су млађи момци, између 18 и 25 година, користе паметне телефоне и прате мапе", објашњава Ален Смајловић, један од граничара.

Спроведени су у притворску јединицу, односно просторију за задржавање у јединици Требиње, након чега их преузима Служба за послове са странцима. Њихов службеник је десет минута након проналаска био у просторијама јединице ГП Требиње.

Одлазак судији

Док граничари узимају њихове податке, Миленко Кујунџић, помоћник командира за истраге у јединици Граничне полиције Требиње, открива да је у 2017. години на 210 километара границе, колико контролише ова јединица, откривено 314 миграната.

"Ево, уверили сте се на лицу места да скоро на дневној бази имамо покушаје илегалног преласка границе. У јутарњим сатима наши полицајци су пресрели лица из Сирије. Један је завршио у болници, имао је напад епилепсије. Ову четворицу предаћемо судији за прекршаје и ако их Црногорци не буду хтели примити, шаљемо их у Сарајево", каже Кујунџић.

Након сат времена, Кујунџић добива обавештење да их проследи у Сарајево.

"Вероватно су и у Црној Гори пуни" кратко коментарише.

Јединица ГП Требиње покрива зону од 210 километара, од којих 70 километара отпада на терен према Хрватској, а 140 километара на граничну зону према Црној Гори.

У наставку патроле већ пада ноћ. Пада и киша. И снег. Вероватно се у врлетима на граници Црне Горе и БиХ крије групица испрепаданих људи у потрази за сигурним небом...

И труднице пешаче по 80 километара

Било је случајева када мигранти моле Бога да их пресретну граничари.

"Имали смо случајева да границу илегално прелазе и труднице. Замислите какав је то терет. Пешачити 70-80 километара. Према нашој процени, ми одмах зовемо Хитну помоћ и пружамо им медицинску помоћ", додаје Кујунџић.

Врате их у Албанију, они за неколико дана опет на граници БиХ.

Процедура након проналаска мигранта

"Или их процесом реадмисије враћамо у земље порекла, или их прихватамо у азилантске центре, или их враћамо у земљу из које су илегално ушли. Догађало нам се да их ми вратимо у Црну Гору, они у Албанију, а мигранти се већ за неколико дана врате на нашу границу. Када их ухапсимо, смеју се, кажу нам да смо ми најбоља полиција, не тучемо их", говори Кујунџић.

Извор: Аваз

Коментари / 0

Оставите коментар