Ilegalni ulasci u BiH svakodnevni

Crne prognoze su se obistinile, BiH je postala nezaobilazna stanica na migrantskoj ruti izbeglica iz Sirije, Pakistana, Alžira, Avganistana. . .

Bosna i Hercegovina 21.01.2018 | 21:15
Ilegalni ulasci u BiH svakodnevni
Samo u prvih 20 dana januara ove godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice graničari su otkrili 61 državljanina zemalja visokog migrantskog rizika, što je povećanje u odnosu na isti period lani.

Migranti prelaze na području Višegrada, Zvornika, Velike Kladuše, Foče, Bijeljine, Bihaća, Brčkog, Posušja i Trebinja, gde su reporteri Avazapatrolirali s graničarima. Odmah po dolasku u sedište jedinice Trebinje, granični policajci u kombiju dovoze 4 osobe. Uhapšeni su na području Vlahinja, u neposrednoj blizini međunarodnog graničnog prelaza s Crnom Gorom Deleuše.

"Kretali su se standardnom migrantskom rutom, ako mogu tako reći. Uočili smo ih s 10 kilometara. To su mlađi momci, između 18 i 25 godina, koriste pametne telefone i prate mape", objašnjava Alen Smajlović, jedan od graničara.

Sprovedeni su u pritvorsku jedinicu, odnosno prostoriju za zadržavanje u jedinici Trebinje, nakon čega ih preuzima Služba za poslove sa strancima. Njihov službenik je deset minuta nakon pronalaska bio u prostorijama jedinice GP Trebinje.

Odlazak sudiji

Dok graničari uzimaju njihove podatke, Milenko Kujundžić, pomoćnik komandira za istrage u jedinici Granične policije Trebinje, otkriva da je u 2017. godini na 210 kilometara granice, koliko kontroliše ova jedinica, otkriveno 314 migranata.

"Evo, uverili ste se na licu mesta da skoro na dnevnoj bazi imamo pokušaje ilegalnog prelaska granice. U jutarnjim satima naši policajci su presreli lica iz Sirije. Jedan je završio u bolnici, imao je napad epilepsije. Ovu četvoricu predaćemo sudiji za prekršaje i ako ih Crnogorci ne budu hteli primiti, šaljemo ih u Sarajevo", kaže Kujundžić.

Nakon sat vremena, Kujundžić dobiva obaveštenje da ih prosledi u Sarajevo.

"Verovatno su i u Crnoj Gori puni" kratko komentariše.

Jedinica GP Trebinje pokriva zonu od 210 kilometara, od kojih 70 kilometara otpada na teren prema Hrvatskoj, a 140 kilometara na graničnu zonu prema Crnoj Gori.

U nastavku patrole već pada noć. Pada i kiša. I sneg. Verovatno se u vrletima na granici Crne Gore i BiH krije grupica isprepadanih ljudi u potrazi za sigurnim nebom...

I trudnice pešače po 80 kilometara

Bilo je slučajeva kada migranti mole Boga da ih presretnu graničari.

"Imali smo slučajeva da granicu ilegalno prelaze i trudnice. Zamislite kakav je to teret. Pešačiti 70-80 kilometara. Prema našoj proceni, mi odmah zovemo Hitnu pomoć i pružamo im medicinsku pomoć", dodaje Kujundžić.

Vrate ih u Albaniju, oni za nekoliko dana opet na granici BiH.

Procedura nakon pronalaska migranta

"Ili ih procesom readmisije vraćamo u zemlje porekla, ili ih prihvatamo u azilantske centre, ili ih vraćamo u zemlju iz koje su ilegalno ušli. Događalo nam se da ih mi vratimo u Crnu Goru, oni u Albaniju, a migranti se već za nekoliko dana vrate na našu granicu. Kada ih uhapsimo, smeju se, kažu nam da smo mi najbolja policija, ne tučemo ih", govori Kujundžić.

Izvor: Avaz

Komentari / 0

Ostavite komentar