Институт из Кине отворен у Српској

У Бањалуци је отворен Конфучијев институт чиме се Република Српска придружује заједници од 525 основаних Конфучијевих инситута у свијету које похађа девет милиона ученика и студената. На овом институту студенти ће моћи бесплатно похађати курсеве кинеског језика, али и учествовати у размјени студената.

Република Српска 21.01.2018 | 18:42
Институт из Кине отворен у Српској
Свечаном отварању присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Српске Жељка Цвијановић, али и делегација кинеског града Тјениђина.

Отварањем Конфучијевог института стварају се услови за додатну сарадњу Кине и Републике Српске стицањем нових знања која ће студенте из Српске учинити конкурентнијим на тржишту рада, поручили су ректори бањалучког и универзитета из Тјенђина. Студети ће моћи да прате истраживања и радове на кинеском језику, али ће имати и могућност пословне праксе у Кини.

„Сматрамо да ће институт допринијети размјени у области образовања науке и културе и економије између народа Кине и народа Српске“, каже Радослав Гајанин, в.д. ректора Универзитета у Бањалуци.

„Ово је један од преко 500 института Конфучија у свијету и први у Српској и надамо се да ће ово постати најбољи институт Конфучија на свијету“, поручује Лиу Син, Ректор Универзитета за технологију и образовање Тјенђин.

Подршка отварању Конфучијевог института стигла је и од предсједника и премијерке Српске. Поручили су да је сарадња Републике Српске и Кине већ потврђена у областима енергетике и инфрастурктуре, а отварањем овог института додатно се проширује на културном и образовном плану.

„Плод сарадње који смо неколико година осмишљавали како у Бањалуци да формирамо Инситут и да тако побољшамо институционални оквир наше сарадње два универзтиета и али исто тако Републике Српске са Кином“, истиче Милорад Додик, предсједник Српске.

„Улазимо у један велики пројекат унапређења наше сарадње у образовању и то ће се манифестовати не само на универзитетима него чак и у основним школама гдје се све више јавља интерес за увођењем кинеског језика“, каже Жељка Цвијановић, предсједник Владе Репиблике Српске.

Отварању Института присуствовао је и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак који је подржао отварање института и сарадњу са Кином.

„Посебно сам задовољан што је и Министарство дало свој допринос и наша амбасада да до овог догађаја дође уз подршку наравно и институција Републике Српске. Мислим да је ово једна врло лијепа и важна ствар и биће корисна за нашу сарадњу са Кином“, каже Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ.

Црнадак се прије свечаног отварања Конфучијевог института састао са кинеском делегацијом коју предводи амбасадор Кине у БиХ Чен Бо. Оцијенили су да ће овај институт омогућити размјену културе, традиције и језика, али и бољу сарадњу Кине и Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Остоја

21.01.2018 17:56

Сад Милорад море рец:” нас и кинеза 1,301000 милијарди”! Јел’ ово спрдња или мисле озбиљно? Ко ово плаца? Ухљеби мрски!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

21.01.2018 18:49

Тако се то ради. Скупис и одаберес себи ста ваља а сљам нека остане и бави се политиком .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.01.2018 19:26

Што то не уради СзП?

Name

а ми

21.01.2018 19:30

Засто нешто не отворите у истоцном дијелу? Послије руских институција у БЛ, сад и кинеске. Знате и сами да је овдје народ далеко интелигентнији и образованији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хах

21.01.2018 19:59

Па сто це вам образовање.Ако сте интелигентнији.Мозе бити у куповини диплома.Да сте интелигентнији.

Name

ре

21.01.2018 20:42

Ви сте први по лажним пензијама.

Name

Јес јес

22.01.2018 08:39

То са кинекским језиком је и почело на Универзитету И.сарајево

ОДГОВОРИТЕ