Воће и поврће се све више увози

Увоз воћа и поврћа биљежи континуирани раст, потврдили су нам у Спољнотрговинској комори БиХ. Воћари из Републике Српске кажу да не могу бити конкурентни јер су увозни производи јефтинији. Жале се и продавци на бањалучкој тржници јер је посла све мање.

Босна и Херцеговина 21.01.2018 | 16:14
Воће и поврће се све више увози
Кинески бијели лук, крушке из Италије, македонске јабуке и друго воће и поврће из увоза испуњавају рафе широм БиХ, док домаћи производи губе битку пред конкуренцијом.

Поред тропског воћа, увозом доминирају јабуке, парадајз, паприке, крушке и кромпир. Највише увозимо из земаља регије али и Италије, Турске и Холандије - наводе у Спољнотрговинсој комори БиХ. Према њиховим подацима, из године у годину биљлежи се континуирани раст увоза.

Уколико анализирамо податке спољнотрговинске размјене воћа и поврћа посљедњих пет година уочава се раст увоза сваке године у вриједности од око 20 милона КМ односно седам посто.

Воћари у Републици Српској истичу да се суочавају са јаком конкуренцијом те да су цијене воћа из увоза ниже од домаћих али и да је квалитет лошији.

Да све мање посла имају они који продају домаће производе свједоче и продавци на бањалучкој тржници. Кажу да купци траже домаће али узмијају на комад.

Купци подијељени. Већина не гледа да ли је производ домаћи или страни, узимају јефтиније. Има и оних којима је важнији квалитет.

Произвођачи из Републике Српске упозоравају и да нема довољно домаћих производа на тржишту. Све би додају, било лакше када би надлежни више подстицали домаћу производњу.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

21.01.2018 16:16

Највише је повећан увоз јабука из Пољске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

21.01.2018 16:29

..а истовремено је за исту количину увезених јабука из Пољске повећан извоз домаћих јабука... у Русију.

Name

Ин

21.01.2018 21:03

Народ купује увозно воце и поврце зато сто је јефтиније вецина немозе ни то да купи. Није ми јасно како мозе бити воце из увоза бити јефтиније од насег воца. Наравно да су наси производи здрави и народ би радо то куповао али то је немогуце са насим платама

ОДГОВОРИТЕ