Voće i povrće se sve više uvozi

Uvoz voća i povrća bilježi kontinuirani rast, potvrdili su nam u Spoljnotrgovinskoj komori BiH. Voćari iz Republike Srpske kažu da ne mogu biti konkurentni jer su uvozni proizvodi jeftiniji. Žale se i prodavci na banjalučkoj tržnici jer je posla sve manje.

Bosna i Hercegovina 21.01.2018 | 16:14
Voće i povrće se sve više uvozi
Kineski bijeli luk, kruške iz Italije, makedonske jabuke i drugo voće i povrće iz uvoza ispunjavaju rafe širom BiH, dok domaći proizvodi gube bitku pred konkurencijom.

Pored tropskog voća, uvozom dominiraju jabuke, paradajz, paprike, kruške i krompir. Najviše uvozimo iz zemalja regije ali i Italije, Turske i Holandije - navode u Spoljnotrgovinsoj komori BiH. Prema njihovim podacima, iz godine u godinu biljleži se kontinuirani rast uvoza.

Ukoliko analiziramo podatke spoljnotrgovinske razmjene voća i povrća posljednjih pet godina uočava se rast uvoza svake godine u vrijednosti od oko 20 milona KM odnosno sedam posto.

Voćari u Republici Srpskoj ističu da se suočavaju sa jakom konkurencijom te da su cijene voća iz uvoza niže od domaćih ali i da je kvalitet lošiji.

Da sve manje posla imaju oni koji prodaju domaće proizvode svjedoče i prodavci na banjalučkoj tržnici. Kažu da kupci traže domaće ali uzmijaju na komad.

Kupci podijeljeni. Većina ne gleda da li je proizvod domaći ili strani, uzimaju jeftinije. Ima i onih kojima je važniji kvalitet.

Proizvođači iz Republike Srpske upozoravaju i da nema dovoljno domaćih proizvoda na tržištu. Sve bi dodaju, bilo lakše kada bi nadležni više podsticali domaću proizvodnju.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

21.01.2018 16:16

Najviše je povećan uvoz jabuka iz Poljske.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

21.01.2018 16:29

..a istovremeno je za istu količinu uvezenih jabuka iz Poljske povećan izvoz domaćih jabuka... u Rusiju.

Name

In

21.01.2018 21:03

Narod kupuje uvozno voce i povrce zato sto je jeftinije vecina nemoze ni to da kupi. Nije mi jasno kako moze biti voce iz uvoza biti jeftinije od naseg voca. Naravno da su nasi proizvodi zdravi i narod bi rado to kupovao ali to je nemoguce sa nasim platama

ODGOVORITE