Ваздушни напад: Повлачимо трупе

Руско Министарство одбране саопштило је да повлачи трупе распоређене близу сиријског града Африна, након што су турски авиони извели ваздушни напад.

Свијет 20.01.2018 | 20:17
Ваздушни напад: Повлачимо трупе
Како се наводи, то је учињено да би се спречиле могуће провокације, а да би се избегла претња по живот и здравље руских војника - оперативна група Центра за помирење зараћених страна и војне полиције у области Африн пресељена је на подруцје Тел-Ађар, преноси АП.

Подручје Тел Ађар се назива и демилитаризована зона, а као такво је основано у септембру, а наводи се да се за сада не зна колико руских службеника је погођено овим најновијим дешавањима.

У турским ваздушним нападима у Сирији погођено је 108 курдских мета, саопштила је турска војска.

Турска војска није прецизирала да ли су се све мете налазиле у провинцији Афин у Сирији, где се налази главни део курдских паравојних формација у Сирији, преноси Ројтерс.

Турска војска саопштила је раније данас да су данас и у петак извршени напади на позиције Курда у сиријском региону Африн, а та војна операција је названа "Маслинова граничица".

Како се наводи, претходно су екстремисти пуцали на позиције турске војске, преноси Ројтерс.

У саопштењу се прецизира да је турска војска гађала склоништа екстремиста из три групе - Радничке партије Курдистана, Странке демократске уније и Народних заштитних јединица.

Високо позиционирани званичник америчког Стејт департмента јуче је изјавио да уколико се испостави да су наводи о турском гранатирању сиријског региона Африн тачни, то би угрозило регионалну стабилност и не би помогло у заштити безбедности турске границе.

"Не верујемо да војна операција иде у прилог регионалној стабилности, стабилности Сирије или забринутости Труске за безбедност своје границе", рекао је новинарима званичник, којег Ројтерс не именује.

Он је нагласио да има ограничене информације о наводним војним потезима Турске.

Неименовани званичник је рекао да је таква врста активности дестабилизујућа.

Турски министар одбране Нуертин Чаникли је претходно изјавио да је његова земља започела војну операцију гранатирањем сиријског региона Африн, који се налази под контролом Курда.

Сирија негира да је била обавештена о турској офанзиви

Сиријска влада осудила је турске ваздушне нападе на сиријски регион Африн, истакавши да Анкара није обавестила Дамаск о тој војној операцији.

"Дамаск оштро осуђује ову бруталну турску агресију на Африн, који је саставни део сиријске територије", јављају сиријски државни медији позивајући се на званични извор у Министарству спољних послова.

Раније је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио да је такво обавештење дато.

"Информисали смо све стране о томе што радимо. Сиријски режим смо обавестили писмено", рекао је Чавушоглу за телевизију 24ТВ.

Како је навео турски министар, иако "нема односе" с владом у Дамаску, Турска све акције предузима "у складу с међународним правом".

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мислим

21.01.2018 00:26

Курди морају добити државу иначе нема мира а ни правде.Турска ће због свог понашању на крају добити дебело по носу.Ердоган се понаша као Милосевиц према Албанцима и мислим да ће и проћи као Милосевиц.Није се са Америма играти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

22.01.2018 02:25

Ахаа ...Па Турци су им и у Ираку и тамо су им као рекли да морају изаци..Па сад Сирија а од 74 године пола Кипра..и са Кипра су им рекли да морају изаци...несто дуго треба Америка да се наљуте?

Name

Wест Еаст

21.01.2018 01:22

Руси су ипак дозволили Турској да нападне из ваздуха.Америка је на потезу,њени пулени су нападнути да цидимо како це да их застити.Руси су ово лукаво извели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин

21.01.2018 16:34

Свака дрзава има право да стити своје границе

ОДГОВОРИТЕ