Vazdušni napad: Povlačimo trupe

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da povlači trupe raspoređene blizu sirijskog grada Afrina, nakon što su turski avioni izveli vazdušni napad.

Svijet 20.01.2018 | 20:17
Vazdušni napad: Povlačimo trupe
Kako se navodi, to je učinjeno da bi se sprečile moguće provokacije, a da bi se izbegla pretnja po život i zdravlje ruskih vojnika - operativna grupa Centra za pomirenje zaraćenih strana i vojne policije u oblasti Afrin preseljena je na podrucje Tel-Ađar, prenosi AP.

Područje Tel Ađar se naziva i demilitarizovana zona, a kao takvo je osnovano u septembru, a navodi se da se za sada ne zna koliko ruskih službenika je pogođeno ovim najnovijim dešavanjima.

U turskim vazdušnim napadima u Siriji pogođeno je 108 kurdskih meta, saopštila je turska vojska.

Turska vojska nije precizirala da li su se sve mete nalazile u provinciji Afin u Siriji, gde se nalazi glavni deo kurdskih paravojnih formacija u Siriji, prenosi Rojters.

Turska vojska saopštila je ranije danas da su danas i u petak izvršeni napadi na pozicije Kurda u sirijskom regionu Afrin, a ta vojna operacija je nazvana "Maslinova graničica".

Kako se navodi, prethodno su ekstremisti pucali na pozicije turske vojske, prenosi Rojters.

U saopštenju se precizira da je turska vojska gađala skloništa ekstremista iz tri grupe - Radničke partije Kurdistana, Stranke demokratske unije i Narodnih zaštitnih jedinica.

Visoko pozicionirani zvaničnik američkog Stejt departmenta juče je izjavio da ukoliko se ispostavi da su navodi o turskom granatiranju sirijskog regiona Afrin tačni, to bi ugrozilo regionalnu stabilnost i ne bi pomoglo u zaštiti bezbednosti turske granice.

"Ne verujemo da vojna operacija ide u prilog regionalnoj stabilnosti, stabilnosti Sirije ili zabrinutosti Truske za bezbednost svoje granice", rekao je novinarima zvaničnik, kojeg Rojters ne imenuje.

On je naglasio da ima ograničene informacije o navodnim vojnim potezima Turske.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je takva vrsta aktivnosti destabilizujuća.

Turski ministar odbrane Nuertin Čanikli je prethodno izjavio da je njegova zemlja započela vojnu operaciju granatiranjem sirijskog regiona Afrin, koji se nalazi pod kontrolom Kurda.

Sirija negira da je bila obaveštena o turskoj ofanzivi

Sirijska vlada osudila je turske vazdušne napade na sirijski region Afrin, istakavši da Ankara nije obavestila Damask o toj vojnoj operaciji.

"Damask oštro osuđuje ovu brutalnu tursku agresiju na Afrin, koji je sastavni deo sirijske teritorije", javljaju sirijski državni mediji pozivajući se na zvanični izvor u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio da je takvo obaveštenje dato.

"Informisali smo sve strane o tome što radimo. Sirijski režim smo obavestili pismeno", rekao je Čavušoglu za televiziju 24TV.

Kako je naveo turski ministar, iako "nema odnose" s vladom u Damasku, Turska sve akcije preduzima "u skladu s međunarodnim pravom".

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mislim

21.01.2018 00:26

Kurdi moraju dobiti državu inače nema mira a ni pravde.Turska će zbog svog ponašanju na kraju dobiti debelo po nosu.Erdogan se ponaša kao Milosevic prema Albancima i mislim da će i proći kao Milosevic.Nije se sa Amerima igrati.

ODGOVORITE
Name

Kiki

22.01.2018 02:25

Ahaa ...Pa Turci su im i u Iraku i tamo su im kao rekli da moraju izaci..Pa sad Sirija a od 74 godine pola Kipra..i sa Kipra su im rekli da moraju izaci...nesto dugo treba Amerika da se naljute?

Name

West East

21.01.2018 01:22

Rusi su ipak dozvolili Turskoj da napadne iz vazduha.Amerika je na potezu,njeni puleni su napadnuti da cidimo kako ce da ih zastiti.Rusi su ovo lukavo izveli.

ODGOVORITE
Name

Robin

21.01.2018 16:34

Svaka drzava ima pravo da stiti svoje granice

ODGOVORITE