Новак подигао глас: Играчи као животиње у кавезу!

Најбољи српски тенисер позвао је организаторе гренд слем турнира да воде више бриге око здравља играча јер сматра да су у другом плану, иза продаје карата и новчаних прихода.  Вапај Новака Ђоковића: Ништа нас не питају, гомилају турнире, продају улазнице, зарађују новац, а ми као животиње у кавезу! „Играчи су ти који праве шоу, или играмо сви или не излази нико“, јасан је најбољи српски тенисер који је отворио низ тема поводом организације грен слемова.

Тенис 19.01.2018 | 20:40
Новак подигао глас: Играчи као животиње у кавезу!
Новак Ђоковић, шестоструки шампион Аустралијан Опена, подигао је глас у Мелбурну. Он је јуче одиграо меч против Гаела Монфиса у изузетно тешким условима, поподне по локалном времену, када је температута подлоге била 69 степени Целзијуса.

Сматра да су то нехумани услови за играче.

"То су били тренуци за које човек не може у потпуности да се спреми. За све постоји граница прихватљивости, треба узети у обзир здравље играча, али очигледно је то секундарно у данашњем свету, у спортској индустрији чији смо део. Примарно је да се карте продају, да се заради новац, да се телевизијским захтевима удовољи, а тек на четвртом-петом месту налази се оно шта играч мисли о свему. На неки начин смо посматрани као животиње у кавезу", пренео је извештач Спорт клуба из Мелбурна Ђоковићеве речи.

Освајач 12 гренд слем титула нагласио је да не жели да буде незхвалан јер је свестан колико му је тенис пружио, али сматра да има право да укаже на ствари које могу бити опасне по здравље играча.

"Финансијски јако добро стојимо и привилегован сам што се бавим спортом који волим, али имам право и сматрам да је исправно да кажем свој став у јавности. Овакви дани нешто су о чему треба да се разговара и истакну ствари које мислимо да нису коректне".

Као проблем види то што гренд слем турнири имају право да одлучују о свему, без икакве обавезе да се консултују са тенисерима.

"На турнирима који су под патронатом АТП другачија су правила него на гренд слем турнирима, а они имају право да донесу било какву одлуку без икакве консултације са било којим од играча. Пример, био сам информисан путем медија, као и сви остали, да планирају можда да озваниче сат од 25 секунди измеду поена. Мало је недостајало да и то прогурају, а да ли је неко питао играче? Није. Они имају потпуну слободу, са чиме ја имам проблем", закључио је Новак.

Званичан податак: температура у хладу је била 39,9 степени Целзијуса. На бетону ишла и до 60. Једва да је могло да се гледа. А камоли да се игра тенис.

У таквим околностика Новак Ђоковић и Гаел Монфис одиграли су меч другог кола Аустралијан опена, после ког је питање временских неприлика којима су изложени тенисери на првом грен слему сезоне подигнуто на виши ниво.

Баш због тога што је глас дигао шестоструки победник у Мелбурну.

„То су били тренуци за које човек не може у потпуности да се спреми. За све постоји граница прихватљивости, ваља узети у обзир здравље играча, али очигледно је то секундарно у данашњем свету, у спортској индустрији чији смо део. Примарно је да се карте продају, да се заради новац, да се телевизијским захтевима удовољи, а тек на четвртом, петом месту налази се оно шта играч мисли о свему. На неки начин смо посматрани као животиње у кавезу“, поверио се српским извештачима из Аустралије Новак Ђоковић, у опширијем излагању од оног одмах после меча.

Тема је комплекса, захтева реакцију највиших инстанци АТП-а, али да би уопште стигла до њих потребно је да неко о њој дубље проговори. Као освајач 12 грен слем трофеја Србин има право на то.

„Не желим да звучим незахвално. Напротив, изузетно сам захвалан на лепом животу који ми је тенис пружио, финансијски добро стојимо и привилегован сам што се бавим спортом који волим, али опет, имам право и сматрам да је исправно да кажем свој став у јавности. Овакви дани нешто су о чему би требало да се разговара и да истакнемо ствари за које сматрамо да су некоректне“.

Организатори имају своју рачуницу, а сами тенисери понекад делују као да се ништа не питају. Шуштински: њихово је да играју, а кад и у каквим околностима, е то је питање које покреће Новак.

“Не кажем то због себе, него и због других играча. Потребно је дати мишљење и истаћи одређене ствари које нису коректне. На крају крајева, играчи су ти који праве шоу,  без нас они не могу да зараде новац који им је примаран овде. О тим правилима за временске услове које су поставили пре неколико година треба више разговарати, али се враћамо на почетак – суштински, играчи немају довољно утицаја и снаге иза својих гласова".

У свему испаштају играчи. Стоји да су фантастично плаћени, међутим, и велики број мечева током сезоне прети да помери њихов праг толеранције.

„Кад сам рекао да смо део индустрије, мислио сам на то да се турнири само гомилају. Не постоји ни најмања индиција да ћемо имати било какву врсту дискусије о скраћивању сезоне. Само додајемо турнире, званичне и незваничне, и чини се из перспективе играча да смо увек у некој јурњави. Имамо обавезне турнире, обавезу да бранимо освојене поене, јер то утиче на све – константно смо, недељу за недељом, део тако динамичног спорта што, с времена на време, може да буде превише. То је наш избор, да ли ћемо играти или не. Зато не желим да звучим незахвално, сасвим супротно, веома сам захвалан, али мислим да би требало да постоји рационална комуникација о правилима која су можда наметнута или о стварима које брину играче“.

Аустралијан опен не може да реши проблем „врућина“, Ролан Гарос и Вимблдон се муче са кишом, УС опен са станицом, коју ваља ускладити са временским зонама.

„Грен слемови имају апсолутно право и слободу да доносе одлуке без питања било којег играча. Као и сви остали, ја сам само преко медија био информисан да ће од ове године, на мечевима главног жреба Аустралијан опена, можда бити озваничено коришћење „сата“ који мери време између поена. Мало је фалило да и то прогурају. Да ли је неко питао играче? Не. Они имају потпуно право и слободу, с чим ја имам проблем. Искрено. Не мислим да је то коректно. Ако су играчи ти који стварају неки њихов интерес и квалитет, све оно што они желе да имају, сматрам да глас тенисера мора да има вредност".

Вратимо се на дуел Ђоковић - Монфис. Француз је изјавио да је имао осећај да ће „умрети на терену“, што даље води ка теми затварања крова на Род Лејвер арени.

„Ако се гледа специфично наш меч, онда можда да. Али морате узети у обзир све остале терене и све остале играче који пролазе кроз оно што ми пролазимо. Да ли је онда фер и коректно према њима затворити нама кров? То су питања која се морају поставити, није све једноставно. Мада, било је у прошлости примера када се кров затварао на захтев играча. Сећам се 2009. када сам предао Родику, после мене су играли Серена Вилијамс и Светлана Кузњецова. После сет и по је затворен кров. Сигурно би Монфису и мени било лакше да је био такав случај, али би било теже другим играчима – вероватно би осули паљбу и по нама. И по турниру. Дошло би се до ситуације „зашто ми, а зашто не они“. Разумем тај став, иако играчи који су у врху имају привилегован третман, јер су то заслужили својим резултатима“.

Нешто мора да се мења. Ко, како, кад - неизвесно је.

„У оваквим условима или сви излазе на терен или нико не излази. По мом мишљењу не би требало ризиковати. Турнир траје две недеље, може да се одигра сутра, да се са мечевима крене касније, није проблем. Свуда има рефлектора, нек се заврши у један или два после поноћи. Три, четири сата може да се сачека, дешавало се то у прошлости, али у овом случају није“, прецизан је, у разговору са српским новинарима у Аустралији, Новак Ђоковић уочи меча трећег кола против Шпанца Алберта Рамоса у суботу јутро од 9.05.

За разлику од претходна два меча у Мелбурну, Ђоковић сутра у 3. колу Аустралијан Опена против Шпанца Алберта Рамос-Вињоласа игра у вечерњем термину.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар