Novak podigao glas: Igrači kao životinje u kavezu!

Najbolji srpski teniser pozvao je organizatore grend slem turnira da vode više brige oko zdravlja igrača jer smatra da su u drugom planu, iza prodaje karata i novčanih prihoda.  Vapaj Novaka Đokovića: Ništa nas ne pitaju, gomilaju turnire, prodaju ulaznice, zarađuju novac, a mi kao životinje u kavezu! „Igrači su ti koji prave šou, ili igramo svi ili ne izlazi niko“, jasan je najbolji srpski teniser koji je otvorio niz tema povodom organizacije gren slemova.

Tenis 19.01.2018 | 20:40
Novak podigao glas: Igrači kao životinje u kavezu!
Novak Đoković, šestostruki šampion Australijan Opena, podigao je glas u Melburnu. On je juče odigrao meč protiv Gaela Monfisa u izuzetno teškim uslovima, popodne po lokalnom vremenu, kada je temperatuta podloge bila 69 stepeni Celzijusa.

Smatra da su to nehumani uslovi za igrače.

"To su bili trenuci za koje čovek ne može u potpunosti da se spremi. Za sve postoji granica prihvatljivosti, treba uzeti u obzir zdravlje igrača, ali očigledno je to sekundarno u današnjem svetu, u sportskoj industriji čiji smo deo. Primarno je da se karte prodaju, da se zaradi novac, da se televizijskim zahtevima udovolji, a tek na četvrtom-petom mestu nalazi se ono šta igrač misli o svemu. Na neki način smo posmatrani kao životinje u kavezu", preneo je izveštač Sport kluba iz Melburna Đokovićeve reči.

Osvajač 12 grend slem titula naglasio je da ne želi da bude nezhvalan jer je svestan koliko mu je tenis pružio, ali smatra da ima pravo da ukaže na stvari koje mogu biti opasne po zdravlje igrača.

"Finansijski jako dobro stojimo i privilegovan sam što se bavim sportom koji volim, ali imam pravo i smatram da je ispravno da kažem svoj stav u javnosti. Ovakvi dani nešto su o čemu treba da se razgovara i istaknu stvari koje mislimo da nisu korektne".

Kao problem vidi to što grend slem turniri imaju pravo da odlučuju o svemu, bez ikakve obaveze da se konsultuju sa teniserima.

"Na turnirima koji su pod patronatom ATP drugačija su pravila nego na grend slem turnirima, a oni imaju pravo da donesu bilo kakvu odluku bez ikakve konsultacije sa bilo kojim od igrača. Primer, bio sam informisan putem medija, kao i svi ostali, da planiraju možda da ozvaniče sat od 25 sekundi izmedu poena. Malo je nedostajalo da i to proguraju, a da li je neko pitao igrače? Nije. Oni imaju potpunu slobodu, sa čime ja imam problem", zaključio je Novak.

Zvaničan podatak: temperatura u hladu je bila 39,9 stepeni Celzijusa. Na betonu išla i do 60. Jedva da je moglo da se gleda. A kamoli da se igra tenis.

U takvim okolnostika Novak Đoković i Gael Monfis odigrali su meč drugog kola Australijan opena, posle kog je pitanje vremenskih neprilika kojima su izloženi teniseri na prvom gren slemu sezone podignuto na viši nivo.

Baš zbog toga što je glas digao šestostruki pobednik u Melburnu.

„To su bili trenuci za koje čovek ne može u potpunosti da se spremi. Za sve postoji granica prihvatljivosti, valja uzeti u obzir zdravlje igrača, ali očigledno je to sekundarno u današnjem svetu, u sportskoj industriji čiji smo deo. Primarno je da se karte prodaju, da se zaradi novac, da se televizijskim zahtevima udovolji, a tek na četvrtom, petom mestu nalazi se ono šta igrač misli o svemu. Na neki način smo posmatrani kao životinje u kavezu“, poverio se srpskim izveštačima iz Australije Novak Đoković, u opširijem izlaganju od onog odmah posle meča.

Tema je kompleksa, zahteva reakciju najviših instanci ATP-a, ali da bi uopšte stigla do njih potrebno je da neko o njoj dublje progovori. Kao osvajač 12 gren slem trofeja Srbin ima pravo na to.

„Ne želim da zvučim nezahvalno. Naprotiv, izuzetno sam zahvalan na lepom životu koji mi je tenis pružio, finansijski dobro stojimo i privilegovan sam što se bavim sportom koji volim, ali opet, imam pravo i smatram da je ispravno da kažem svoj stav u javnosti. Ovakvi dani nešto su o čemu bi trebalo da se razgovara i da istaknemo stvari za koje smatramo da su nekorektne“.

Organizatori imaju svoju računicu, a sami teniseri ponekad deluju kao da se ništa ne pitaju. Šuštinski: njihovo je da igraju, a kad i u kakvim okolnostima, e to je pitanje koje pokreće Novak.

“Ne kažem to zbog sebe, nego i zbog drugih igrača. Potrebno je dati mišljenje i istaći određene stvari koje nisu korektne. Na kraju krajeva, igrači su ti koji prave šou,  bez nas oni ne mogu da zarade novac koji im je primaran ovde. O tim pravilima za vremenske uslove koje su postavili pre nekoliko godina treba više razgovarati, ali se vraćamo na početak – suštinski, igrači nemaju dovoljno uticaja i snage iza svojih glasova".

U svemu ispaštaju igrači. Stoji da su fantastično plaćeni, međutim, i veliki broj mečeva tokom sezone preti da pomeri njihov prag tolerancije.

„Kad sam rekao da smo deo industrije, mislio sam na to da se turniri samo gomilaju. Ne postoji ni najmanja indicija da ćemo imati bilo kakvu vrstu diskusije o skraćivanju sezone. Samo dodajemo turnire, zvanične i nezvanične, i čini se iz perspektive igrača da smo uvek u nekoj jurnjavi. Imamo obavezne turnire, obavezu da branimo osvojene poene, jer to utiče na sve – konstantno smo, nedelju za nedeljom, deo tako dinamičnog sporta što, s vremena na vreme, može da bude previše. To je naš izbor, da li ćemo igrati ili ne. Zato ne želim da zvučim nezahvalno, sasvim suprotno, veoma sam zahvalan, ali mislim da bi trebalo da postoji racionalna komunikacija o pravilima koja su možda nametnuta ili o stvarima koje brinu igrače“.

Australijan open ne može da reši problem „vrućina“, Rolan Garos i Vimbldon se muče sa kišom, US open sa stanicom, koju valja uskladiti sa vremenskim zonama.

„Gren slemovi imaju apsolutno pravo i slobodu da donose odluke bez pitanja bilo kojeg igrača. Kao i svi ostali, ja sam samo preko medija bio informisan da će od ove godine, na mečevima glavnog žreba Australijan opena, možda biti ozvaničeno korišćenje „sata“ koji meri vreme između poena. Malo je falilo da i to proguraju. Da li je neko pitao igrače? Ne. Oni imaju potpuno pravo i slobodu, s čim ja imam problem. Iskreno. Ne mislim da je to korektno. Ako su igrači ti koji stvaraju neki njihov interes i kvalitet, sve ono što oni žele da imaju, smatram da glas tenisera mora da ima vrednost".

Vratimo se na duel Đoković - Monfis. Francuz je izjavio da je imao osećaj da će „umreti na terenu“, što dalje vodi ka temi zatvaranja krova na Rod Lejver areni.

„Ako se gleda specifično naš meč, onda možda da. Ali morate uzeti u obzir sve ostale terene i sve ostale igrače koji prolaze kroz ono što mi prolazimo. Da li je onda fer i korektno prema njima zatvoriti nama krov? To su pitanja koja se moraju postaviti, nije sve jednostavno. Mada, bilo je u prošlosti primera kada se krov zatvarao na zahtev igrača. Sećam se 2009. kada sam predao Rodiku, posle mene su igrali Serena Vilijams i Svetlana Kuznjecova. Posle set i po je zatvoren krov. Sigurno bi Monfisu i meni bilo lakše da je bio takav slučaj, ali bi bilo teže drugim igračima – verovatno bi osuli paljbu i po nama. I po turniru. Došlo bi se do situacije „zašto mi, a zašto ne oni“. Razumem taj stav, iako igrači koji su u vrhu imaju privilegovan tretman, jer su to zaslužili svojim rezultatima“.

Nešto mora da se menja. Ko, kako, kad - neizvesno je.

„U ovakvim uslovima ili svi izlaze na teren ili niko ne izlazi. Po mom mišljenju ne bi trebalo rizikovati. Turnir traje dve nedelje, može da se odigra sutra, da se sa mečevima krene kasnije, nije problem. Svuda ima reflektora, nek se završi u jedan ili dva posle ponoći. Tri, četiri sata može da se sačeka, dešavalo se to u prošlosti, ali u ovom slučaju nije“, precizan je, u razgovoru sa srpskim novinarima u Australiji, Novak Đoković uoči meča trećeg kola protiv Španca Alberta Ramosa u subotu jutro od 9.05.

Za razliku od prethodna dva meča u Melburnu, Đoković sutra u 3. kolu Australijan Opena protiv Španca Alberta Ramos-Vinjolasa igra u večernjem terminu.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar