Машина за смак свијета: Статус-6

Тајни документи о нуклеарној припремљености америчке војске недавно су исцурили у јавност и према свему судећи, показују да је администрација Доналда Траумпа потпуно увјерена да Руси граде опасно ново оружје које би могло изазвати огромну штету, ако икад буде употријебљено.

Свијет 18.01.2018 | 22:37
Машина за смак свијета: Статус-6
"Руси развијају и граде нове нуклеарне бојеве главе и лансере", пише у тајним документима гдје додају да ти системи укључују "нови интерконтинентални аутономни торпедо наоружан нуклеарном бојевом главом".

Детаљи тог плана примијећени су у емисији руске државне телевизије током пријеноса састанка руског предсједника Владимира Путина и шефова војних родова током новембра 2015. године.  Снимке су још тада показале планове за подморницу која би могла путовати готово 1.000 километара брзином од 100 чворова под водом и детонирати термонуклеарно оружје мегатонске класе како би се створило "широко подручје радиоактивног онечишћења", према ББЦ-јеву преводу фотографисаног документа.

Подморница је дизајнирана да "уништи важна економска постројења непријатеља у обалним подручјима и узрокује загарантовану штету на копну стварањем широког подручја радиоактивне контаминације, чиме их дугорочно чини неупотребљивим за војну, привредну или другу активност" ББЦ је извијестио. Од тада, многи су оспорили идеју да ће Русија градити такав систем. Но, процурени нацрт Трумпових нуклеарних активности указује да америчка влада на својим највишим нивоима вјерује да је торпедо, познат као "океански  вишенамјенски Статус-6 систем", стваран.

Џефри Левис, водећи академик за нуклеарна питања, брзо је дао Статус-6 готово романескни назив: "Путинова машина за смак свијета".

Не само да би оружје могло уништити огромно подручје снагом потенцијално 100 пута већом од бомбе која је пала на Хирошиму 1945. године, већ може оставити и дугорочни радиоактивни отпад.



Левис је описао оружје као тоталну и апсурдну лудост. Прије је рекао Бусинесс Инсидеру да је идеја "дубоко, дубоко, дубоко неморална" и да САД никада ни не разматра градњу таквог оружја за нуклеарни арсенал.

Када су планови за Статус-6 избили у јавност 2015. године, Институт Броокингс окарактерисао је њихову појаву на ТВ-у намјерним показивањем војних могућности, а не траљавим радом високих руских војних званичника.

 Нуклеарно оружје употријебљено је тачно двапут у борби - оба пута од стране САД-а, а оба су пута летјели ваздухопловом преко углавном незаштићеног јапанског зрачног простора на крају Другог свјетског рата.

Никаква интерконтинентална балистичка ракета, подморница, или бомбардери дугог домета или крстареће ракете никада нису испоручили нуклеарно оружје испаљено у рату.

Права функција нуклеарног оружја данас је политичка. Земље их граде и рачунају на њихов учинак застрашивања, мисле да нико неће напасти државу наоружану нуклеарним бомбама.

За Русију, Статус-6 не би имао пуно смисла осим ако шира јавност не зна за њега. Будући да је Русија постала све агресивнија у својој спољној политици, уз одржавање мање војске од САД-а и НАТО-а, могли су се увјерити да је вријеме за показивање свог оружја за смак свијета.

Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Трц

18.01.2018 21:43

Када се спомене Р од Русије Трамп напуни гаће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прц

18.01.2018 22:03

Како, та зар не беше она: Трампе брате, Срби те воле и прате.

Name

ре

18.01.2018 22:25

ХахахаХах Федерејшн је ЗАКОН

Name

Трамп

19.01.2018 10:45

Окупај се Доналде, рони,играј хокеј, пилотирај.. па се јави.