У УН-у цвјетају сексуални напади

Сексуално узнемиравање и сексуални напади цветају у канцеларијама Уједињених нација широм света, наводи британски Гардијан.

Свијет 18.01.2018 | 20:17
У УН-у цвјетају сексуални напади
Како наводе, они који о томе не ћуте - игнорисани су, а насилници слободни и некажњиви.

Десетине садашњих и бивших запослених у УН описало је за Гардијан културу ћутања широм организације и лош систем пријава уперен против жртве.

Од службеника УН које је Гардијан интервјуисао, њих 15 је рекло да су се суочили или пријавили сексуално узнемиравање или напад у претходних пет година. Њихове оптужбе су варирале од вербалног узнемиравања до силовања.

Седам жена је званично пријавило шта им се догодило, али жртве углавном избегавају тај пут, плашећи се губитка посла, или зато што верују да никаква акција неће бити предузета.

УН су признале да ћутање жртава изазива забринутост, али и навеле да је генерални секретар Антонио Гутереш поставио као приоритет проблем сексуалног узнемиравања и политику нулте толеранције по том питању.

Три жене које су пријавиле сексуално узнемиравање или напад, све из различитих канцеларија, казале су да су после тога истеране с посла или им је прећено раскидом уговора о раду, док су на својим позицијама остали они које су оптужиле, укључујући неке званичнике УН.

Једна од жена која тврди да ју је силовао високи функционер УН с којим је радила на удаљеној локацији, рекла је да "нема других опција да се дође до правде" и да је и она међу онима који су остали без посла.

Упркос медицинским доказима и изјавама сведока, казала је, интерна истрага УН није пронашла довољно доказа за њене тврдње, па је осим посла остала и без визе и провела месеце у болници због стреса и трауме. Страхује да ће бити изложена прогону ако се врати у своју земљу.

У интерним документима у које је Гардијан имао увид, две жене наводе да истражни тим УН није саслушао кључног сведока, да у транскриптима има грешака, и да су подаци прикупљени у истрази процурели.

Насилницима се дозвољава да остану на високим позицијама током истраге, тако да имају моћ да утичу на процес.

УН се дуго суочавају и с критикама због тога што не спроводе ваљане истраге против припадника мировних снага УН, оптужених за сексуално злостављање и искоришћавање локалног становништва. Активисти указују на културу некажњивости унутар система УН, и на редовно ућуткивање подносилаца пријава.

У случајевима злостављања локалног становништва, подношење пријава је отежано јер бројно особље УН на вишим позицијама ужива дипломатски имунитет, што значи да нису доступни правосуђу земаља у којима раде.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар