U UN-u cvjetaju seksualni napadi

Seksualno uznemiravanje i seksualni napadi cvetaju u kancelarijama Ujedinjenih nacija širom sveta, navodi britanski Gardijan.

Svijet 18.01.2018 | 20:17
U UN-u cvjetaju seksualni napadi
Kako navode, oni koji o tome ne ćute - ignorisani su, a nasilnici slobodni i nekažnjivi.

Desetine sadašnjih i bivših zaposlenih u UN opisalo je za Gardijan kulturu ćutanja širom organizacije i loš sistem prijava uperen protiv žrtve.

Od službenika UN koje je Gardijan intervjuisao, njih 15 je reklo da su se suočili ili prijavili seksualno uznemiravanje ili napad u prethodnih pet godina. Njihove optužbe su varirale od verbalnog uznemiravanja do silovanja.

Sedam žena je zvanično prijavilo šta im se dogodilo, ali žrtve uglavnom izbegavaju taj put, plašeći se gubitka posla, ili zato što veruju da nikakva akcija neće biti preduzeta.

UN su priznale da ćutanje žrtava izaziva zabrinutost, ali i navele da je generalni sekretar Antonio Gutereš postavio kao prioritet problem seksualnog uznemiravanja i politiku nulte tolerancije po tom pitanju.

Tri žene koje su prijavile seksualno uznemiravanje ili napad, sve iz različitih kancelarija, kazale su da su posle toga isterane s posla ili im je prećeno raskidom ugovora o radu, dok su na svojim pozicijama ostali oni koje su optužile, uključujući neke zvaničnike UN.

Jedna od žena koja tvrdi da ju je silovao visoki funkcioner UN s kojim je radila na udaljenoj lokaciji, rekla je da "nema drugih opcija da se dođe do pravde" i da je i ona među onima koji su ostali bez posla.

Uprkos medicinskim dokazima i izjavama svedoka, kazala je, interna istraga UN nije pronašla dovoljno dokaza za njene tvrdnje, pa je osim posla ostala i bez vize i provela mesece u bolnici zbog stresa i traume. Strahuje da će biti izložena progonu ako se vrati u svoju zemlju.

U internim dokumentima u koje je Gardijan imao uvid, dve žene navode da istražni tim UN nije saslušao ključnog svedoka, da u transkriptima ima grešaka, i da su podaci prikupljeni u istrazi procureli.

Nasilnicima se dozvoljava da ostanu na visokim pozicijama tokom istrage, tako da imaju moć da utiču na proces.

UN se dugo suočavaju i s kritikama zbog toga što ne sprovode valjane istrage protiv pripadnika mirovnih snaga UN, optuženih za seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje lokalnog stanovništva. Aktivisti ukazuju na kulturu nekažnjivosti unutar sistema UN, i na redovno ućutkivanje podnosilaca prijava.

U slučajevima zlostavljanja lokalnog stanovništva, podnošenje prijava je otežano jer brojno osoblje UN na višim pozicijama uživa diplomatski imunitet, što znači da nisu dostupni pravosuđu zemalja u kojima rade.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar