Јамајчанке по први пут у бобу на ЗОИ!

Јамајка ће први пут у историји на ЗОИ послати и женску посаду у бобу, 30 година након што је мушки боб четверац наступио на ЗОИ у Калгарију 1988. године.

Остали спортови 20.01.2018 | 20:30
Јамајчанке по први пут у бобу на ЗОИ!
Јамајчани су се први пут на Зимске олимпијске игре квалификовали у Калгарију, а то је њихово достигнуће приказано у филму "Цоол Руннингс".

Сада ће се боб стазом на ЗОИ у Пјонгчангу спуштати и Јамајчанке које су избориле олимпијску визу, пише Хина. Екипу чине Кери Расел, Аудра Сегри и Џазмин Фенлатор-Викторијан.

Фенлатор-Викторијан је пре четири године у Сочију наступила у дресу САД, али се потом вратила у репрезентацију Јамајке јер има двојно држављанство, док је Кери Расел била чланица атлетске репрезентације и на Светском првенству у Москви 2013. је освојила злато у штафети 4x100 метара.

"На 30-ту годишњицу историјског наступа мушке посаде, одушевљени смо што ћемо имати и прву женску екипу. Девојке су напорно радиле и заслужиле су овај успех", казао је председник јамајчанског боб и скелетон савеза Крис Стокс, који је био један од чланова славне посаде из Калгарија.

Мушка боб посада Јамајке је у Калгарију освојила 30. место, а четири године касније били су 25. На Зимским олимпијским играма у норвешком Лилехамеру 1994, освојили 14. место, оставивши иза себе САД, Русију, Француску и Аустралију.

На филму би могле завршити и три Нигеријке Сеун Адигун, Акуома Омеога и Нгози Онумере које су такође, у бобу избориле наступ на ЗОИ у Пјонгчангу и постаће прве нигеријске такмичарке на зимским ОИ.

Оне ће постати и прве спортисткиње из Африке које ће на ЗОИ наступити у бобу, јер до сада нити једна афричка држава није имала посаду у том спорту.

"Све се ово чини нестварним. Почеле смо у дрвеном бобу, а сада идемо на ЗОИ. Имамо велике циљеве. Желим да нас одведем до медаље", казала је Адигун која је била нигеријска атлетска првакиња на 100 метара, а своју земљу је представљала и на Олимпијским играма у Лондону 2012. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар