Анализа: Крај једне ере у Партизану!

Дошли за 350. 000, освојили дуплу круну, донели Партизану 12. 200. 000 евра! И уселили се у срца навијача. . .

Фудбал 20.01.2018 | 23:00
Анализа: Крај једне ере у Партизану!
„Било је лепо док је трајало“, казаће Гробари. И запеваће навијачки хит „добро памтм све“. Иако ових дана жале за одласком Евертона Луиза, у Партизану ће имати разлога да двогодишњи боравак Бразилца памте углавном по лепом и да констатују како је његовим одласком у италијански СПАЛ званично завршена једна ера у Хумској 1. Ера победника.

Евертон је представљао последњег члана „велике четворке“ - надимак настао међу присталицама црно-белих - сматране најзаслужнијом за освајање шесте дупле круне у историји клуба из Хумске 1, уз голгетере Уроша Ђурђевића и Леонарда да Силву, односно штопера Николу Миленковића. Тај покер, од последње линије, преко задњег везног, крила, до нападача, важи за кључне штихове у незаборавном походу на трофеје минуле сезоне. Заједничка црта им је да су кратак период оставили видљив печат на Топчидерском брду, да су дошли за мали новац или бесплатно, а да су приликом одлазака унели озбиљну суму у клупску касу. Последица: исплатили су се на спортском и финансијском плану, што би могао да представља модел понашања за нека будућа времена.

Неко ће приметити да је фудбал тимски спорт и да овај квартет не би успео без помоћиБојана Остојића, Марка Јанковића, његовог имењака Јевтовића, те осталих протагноста мајског славља - и биће у праву - међутим, општи је утисак да су бројке убедљво на страни горепоменутих и да је њиховим селидбама у иностранство стављена тачка на успешан пројекат Партизана.

Терор суперлигашких голмана у изведби тандема Урош Ђурђевић - Леонардо препричаваће се ко зна докад. Минуле сезоне дали по 24 гола у Суперлиги, још укупно шест у Купу Србије (Србин четири, Бразилац два) и били покретачна снага у оном делу сезоне кад је екипа тадашњег тренера Марка Николића „чупала“ бодове углавном на њихов индивидуални квалитет и(ли) прекиде. Чак су и њихови саиграчи говорили „ми и кренемо ка шеснаестерцу противника, али не стижемо, јер су Ђука и Лео већ завршили акцију“. Евертон је у том тренутку био осигурач на позицији задњег везног, а млади Миленковић се уз искусног Бојана Остојића профилисао у једног од најталентованијих штопера првенства и та кичма тима била је добитна комбинација у сезони започетој раном елиминацијом из Европе. Завршеном с два пехара.

Евертон и Миленковић су чак трофејнији од осталих, јер за разлику од Леонарда и Ђурђевића(дупла круна) имају и Куп Србије освојен у Горњем Милановцу 11. маја 2016. Заједничка црта свој четворици је да су били кобни по Црвену звезду за време боравка у Београду: Леонардо је дао три, а сви остали по један гол у дуелима са вечитим ривалом, представљали су онај језичак на ваги који је у последње две године претезао на страну црно-белих у дербијима.

Посебно интересантан и поучан је финансијски аспект приче. Евертон Луиз је био прво појачање у директорском мандату Ивице Илијева, стигао је из Сент Галена у послу вредном 350.000 евра на име обештећења, уз 15 процената Швајцарцима од следеће продаје. Што је 90.000 евра, јер је Бразилац отишао у СПАЛ за укупно 600.000 евра. Добит на њему је 160.000 евра. Знатно већа је на трансферима Миленковића, Леонарда и Ђурђевића. Први је прекомандован из Телеоптика у сениорски погон на изричит захтев тадашњег тренера Ивана Томића, остала двојица дошла без обештећења пошто су им истекли уговори са Анжијем и Палермом, а после сезоне из снова штопер се обрео у Фјорентини за 5.100.000 евра, Бразилац издејствовао трансфер у Ал Ахли из Саудијске Арабије за 4.000.000 евра, а потенцијани српски репрезентативац потписао за Олимпијакос за 2.500.000 евра.

Улог 350.000 евра - приход  12.200.000 евра. Добит: 11.850.000 евра (уз напомену да од овога ваља одбити оних 90.000 који иду Сент Галену).

С навијачима смо почели, с њима и да завршимо: Евертон, Леонардо, Ђурђевић и Миленковићсу стекли такве симпатије да их Гробари посматрају кроз призму трилинга Жука-Мореира-Дијара. Чак има мишљења да су појединце надмашили, а колико су себе давали за дрес актуелног шампиона у Хумској имају право да се надају и повратку неког од њих.

Такав је ДНК Партизан.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар