Analiza: Kraj jedne ere u Partizanu!

Došli za 350. 000, osvojili duplu krunu, doneli Partizanu 12. 200. 000 evra! I uselili se u srca navijača. . .

Fudbal 20.01.2018 | 23:00
Analiza: Kraj jedne ere u Partizanu!
„Bilo je lepo dok je trajalo“, kazaće Grobari. I zapevaće navijački hit „dobro pamtm sve“. Iako ovih dana žale za odlaskom Evertona Luiza, u Partizanu će imati razloga da dvogodišnji boravak Brazilca pamte uglavnom po lepom i da konstatuju kako je njegovim odlaskom u italijanski SPAL zvanično završena jedna era u Humskoj 1. Era pobednika.

Everton je predstavljao poslednjeg člana „velike četvorke“ - nadimak nastao među pristalicama crno-belih - smatrane najzaslužnijom za osvajanje šeste duple krune u istoriji kluba iz Humske 1, uz golgetere Uroša Đurđevića i Leonarda da Silvu, odnosno štopera Nikolu Milenkovića. Taj poker, od poslednje linije, preko zadnjeg veznog, krila, do napadača, važi za ključne štihove u nezaboravnom pohodu na trofeje minule sezone. Zajednička crta im je da su kratak period ostavili vidljiv pečat na Topčiderskom brdu, da su došli za mali novac ili besplatno, a da su prilikom odlazaka uneli ozbiljnu sumu u klupsku kasu. Posledica: isplatili su se na sportskom i finansijskom planu, što bi mogao da predstavlja model ponašanja za neka buduća vremena.

Neko će primetiti da je fudbal timski sport i da ovaj kvartet ne bi uspeo bez pomoćiBojana Ostojića, Marka Jankovića, njegovog imenjaka Jevtovića, te ostalih protagnosta majskog slavlja - i biće u pravu - međutim, opšti je utisak da su brojke ubedljvo na strani gorepomenutih i da je njihovim selidbama u inostranstvo stavljena tačka na uspešan projekat Partizana.

Teror superligaških golmana u izvedbi tandema Uroš Đurđević - Leonardo prepričavaće se ko zna dokad. Minule sezone dali po 24 gola u Superligi, još ukupno šest u Kupu Srbije (Srbin četiri, Brazilac dva) i bili pokretačna snaga u onom delu sezone kad je ekipa tadašnjeg trenera Marka Nikolića „čupala“ bodove uglavnom na njihov individualni kvalitet i(li) prekide. Čak su i njihovi saigrači govorili „mi i krenemo ka šesnaestercu protivnika, ali ne stižemo, jer su Đuka i Leo već završili akciju“. Everton je u tom trenutku bio osigurač na poziciji zadnjeg veznog, a mladi Milenković se uz iskusnog Bojana Ostojića profilisao u jednog od najtalentovanijih štopera prvenstva i ta kičma tima bila je dobitna kombinacija u sezoni započetoj ranom eliminacijom iz Evrope. Završenom s dva pehara.

Everton i Milenković su čak trofejniji od ostalih, jer za razliku od Leonarda i Đurđevića(dupla kruna) imaju i Kup Srbije osvojen u Gornjem Milanovcu 11. maja 2016. Zajednička crta svoj četvorici je da su bili kobni po Crvenu zvezdu za vreme boravka u Beogradu: Leonardo je dao tri, a svi ostali po jedan gol u duelima sa večitim rivalom, predstavljali su onaj jezičak na vagi koji je u poslednje dve godine pretezao na stranu crno-belih u derbijima.

Posebno interesantan i poučan je finansijski aspekt priče. Everton Luiz je bio prvo pojačanje u direktorskom mandatu Ivice Ilijeva, stigao je iz Sent Galena u poslu vrednom 350.000 evra na ime obeštećenja, uz 15 procenata Švajcarcima od sledeće prodaje. Što je 90.000 evra, jer je Brazilac otišao u SPAL za ukupno 600.000 evra. Dobit na njemu je 160.000 evra. Znatno veća je na transferima Milenkovića, Leonarda i Đurđevića. Prvi je prekomandovan iz Teleoptika u seniorski pogon na izričit zahtev tadašnjeg trenera Ivana Tomića, ostala dvojica došla bez obeštećenja pošto su im istekli ugovori sa Anžijem i Palermom, a posle sezone iz snova štoper se obreo u Fjorentini za 5.100.000 evra, Brazilac izdejstvovao transfer u Al Ahli iz Saudijske Arabije za 4.000.000 evra, a potencijani srpski reprezentativac potpisao za Olimpijakos za 2.500.000 evra.

Ulog 350.000 evra - prihod  12.200.000 evra. Dobit: 11.850.000 evra (uz napomenu da od ovoga valja odbiti onih 90.000 koji idu Sent Galenu).

S navijačima smo počeli, s njima i da završimo: Everton, Leonardo, Đurđević i Milenkovićsu stekli takve simpatije da ih Grobari posmatraju kroz prizmu trilinga Žuka-Moreira-Dijara. Čak ima mišljenja da su pojedince nadmašili, a koliko su sebe davali za dres aktuelnog šampiona u Humskoj imaju pravo da se nadaju i povratku nekog od njih.

Takav je DNK Partizan.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar