Здраве навике које ће вам продужити живот 7 година

Нова студија бавила се здравим начином живота. Први пут, научници су повезали три ствари - непушење, одржавање нормалне тежине и умерену конзумација алкохола - са седам додатних година живота.

Здравље 18.01.2018 | 15:17
Здраве навике које ће вам продужити живот 7 година
Истраживање, објављено у часопису Хеалтх Аффаирс, такође је показало да су те додатне године углавном проведене у добром здрављу и без инвалидитета. Аутори студије надају се да ће њихово открића бити позив људима да промене нездраве обрасце понашања.

Да би испитали учинке специфичних здравствених понашања на дуговечност, истраживачи са Универзитета Мичиген и Института Макс Пленк за демографска истраживања у Немачкој анализирали су податке више од 14.000 Американаца, од 50 до 89 година, испитујући их о њиховом здрављу и начину живота сваке две године.

Свеукупно, мушкарци и жене у истраживању имали су очекивани животни век од 77,7 и 81,4 године. Али људи који никада нису пушили имали су индекс телесне масе мањи од 30 (праг за гојазност) обично живе четири до пет година дуже од опште популације.

Када су истраживачи укључили и конзумацију алкохола, открили су да су они који су умерено пили - мање од 14 пића недељно за мушкарце и седам за жене - живели седам година дуже од опште популације и да су те године углавном биле такође без инвалидитета.

"Овај налаз има импликације не само за појединце и њихове породице, већ и за здравствени систем у целини", рекао је водитељ студије Нел Мехта са Универзитета у Мичигену, који је и ове додатне године назвао "огромном бенефицијом".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

19.01.2018 07:58

Седам година? Не могу вјеровати, па то неможе ни Жељка. Она може продужити живот 4 године?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за менеје здрава

19.01.2018 11:37

Мало сусене сланине и прсуте мозе и сусене стеље акоје пајсована медју свињетину затим додати салату кисели купус после или утоку оброка варенике или сумадијског цаја помогуцности даје све са равне романије или близе околице од гласинца поманије до сјемеца са тог троуглаје најздравије.

ОДГОВОРИТЕ