Робијаши одбили да иду у ћелију

Француска полиција је започела операцију у затвору у Флери-Мерожису, јужно од Париза, гдје су 123 затвореника одбила да се врате у своје ћелије, пренијели су француски медији.

Свијет 18.01.2018 | 14:58
Робијаши одбили да иду у ћелију
Из затворске администрације је саопштено да у затвору нема насиља и да затвореници нису поставили никакве захтјеве.

Инцидент се догодио након што се у понедјељак, 15. јануара, стотине затворских чувара из исте казнене установе окупило како би изразили забринутост и палили дрвене палете, у знак протеста због пораста насиља затвореника према чуварима, због недостатка особља, као и законских и других ресурса у суочавању са опасним бившим џихадистима који су у затвору.

Протести чувара су почели након што је бивши члан "Ал каиде" током размјене затвореника у француском затвору у Вендин ле Вијеилу маказама убо тројицу чувара.

Синдикат чувара је након инцидента оптужио власти да нису успјеле да се изборе са порастом од 4.000 пријављених случајева насиља над чуварима, преноси "Спутњик".

Предсједник Француске Емануел Макрон је обећао да ће сљедећег мјесеца развити план рада за суочавање са ситуацијом.

Макрон је био на удару због недавно усвојених закона о спречавању тероризма, којима је замијењено двогодишње ванредно стање у земљи, а за које критичари власти сматрају да угрожавају грађанске слободе.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

па шта

18.01.2018 15:43

Само у ћелију криминалце.

ОДГОВОРИТЕ