Robijaši odbili da idu u ćeliju

Francuska policija je započela operaciju u zatvoru u Fleri-Merožisu, južno od Pariza, gdje su 123 zatvorenika odbila da se vrate u svoje ćelije, prenijeli su francuski mediji.

Svijet 18.01.2018 | 14:58
Robijaši odbili da idu u ćeliju
Iz zatvorske administracije je saopšteno da u zatvoru nema nasilja i da zatvorenici nisu postavili nikakve zahtjeve.

Incident se dogodio nakon što se u ponedjeljak, 15. januara, stotine zatvorskih čuvara iz iste kaznene ustanove okupilo kako bi izrazili zabrinutost i palili drvene palete, u znak protesta zbog porasta nasilja zatvorenika prema čuvarima, zbog nedostatka osoblja, kao i zakonskih i drugih resursa u suočavanju sa opasnim bivšim džihadistima koji su u zatvoru.

Protesti čuvara su počeli nakon što je bivši član "Al kaide" tokom razmjene zatvorenika u francuskom zatvoru u Vendin le Vijeilu makazama ubo trojicu čuvara.

Sindikat čuvara je nakon incidenta optužio vlasti da nisu uspjele da se izbore sa porastom od 4.000 prijavljenih slučajeva nasilja nad čuvarima, prenosi "Sputnjik".

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je obećao da će sljedećeg mjeseca razviti plan rada za suočavanje sa situacijom.

Makron je bio na udaru zbog nedavno usvojenih zakona o sprečavanju terorizma, kojima je zamijenjeno dvogodišnje vanredno stanje u zemlji, a za koje kritičari vlasti smatraju da ugrožavaju građanske slobode.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pa šta

18.01.2018 16:43

Samo u ćeliju kriminalce.

ODGOVORITE