АО: Ђоковић преживио пакао Мелбурна и Монфиса за 3. коло!

Новак Ђоковић пласирао се у треће коло Аустралијан опена, пошто је у веома тешким условима у Мелбурну победио Гаела Монфиса – 4:6, 6:3, 6:1, 6:3.  Хладан као лед на врелом терену: Ђоковић иде даље! Када већ није заслужио неки угоднији термин као шестоструки шампион, Новак Ђоковић обавио је посао по нехуманим условима за игру и поново победио Гаела Монфиса.

Тенис 18.01.2018 | 10:15
АО: Ђоковић преживио пакао Мелбурна и Монфиса за 3. коло!
Од средине другог сета кренуло је право мучење на терену, пре свега за Монфиса који није никако могао да се опорави од велике врућине.

У хладу је било 39 степени, док је температура подлоге ишла и до 68 степени целзијуса.

У таквом стању на терену Ђоковић се много боље снашао, иако је и он изгледао доста уморно, што је сасвим нормално. 

Новак ће у наредном колу играти против Роберта Рамоса-Вињоласа који је у три сета савладао Тома Смичека. 

Није добро српски тенисер кренуо меч, пошто је изгубио своја два уводна гема. Деловао је нервозно, доста је грешио и то је Монфис знао да искористи. 

Међутим, 14. играч света се убрзо вратио у меч, али видело се да нешто не штима у игри нашег тенисера. Француз је поново направио брејк и тако дошао до прилике да освоји први сет. 

Монфис је то и урадио, али оно најважније тек је следило.

Средином другог сета Монфис је кренуо доста слабије да се креће и деловао је као да не може да стоји на ногама. На паузама се хладио са водом и много му је теже пао овакав расплет ситуације.

Ђоковић је направио брејк крајем другог сета и тада је кренула доминација 14. играча света.

Добијен је сет са 6:3, а оно што је најважније Новак је деловао много боље од Монфиса. Поента је била преживети овакву ситуацију јер су услови заиста били тешки.

Српски играч трећи сет добија са 6:1 и већ тада се могло видети у ком правцу ће ићи остатак меча. Међутим, до краја меча видели смо још свашта.

Средином четвртог сета Новак је упао у малу мини кризу. Она на сву срећу није трајала дуго, Ђоковић је добио гем за 4:3 и онда је уследио последњи напад.

Српски тенисер прави брејк, а потом га и потврђује за огромну победу. Као што је речено, Новак ће у наредном колу играти против Рамоса-Вињоласа.

У хладу, званично, 39°Ц. Али, колико је било на ужареном бетону "Род Лејвер арене" у Мелбурну?

У сетовима: (14) Новак Ђоковић - Гаел Монфис 4:6, 6:3, 6:1, 6:3, за 15:0 у овом ривалству започетом пре 12 и по година!

У степенима: Температура терена на ком је - иако постоје и кров и клима уређаји - одигран меч 2. кола Аустралијан опена, износила је 156 степени на Фаренхајтовој скали, што прерачунато у Целзијусе значи алармантних 68,8°!

То су овог четвртка рано ујутру по нашем времену били услови за игру у Аустралији, па утолико пре свега свака част Србину и Французу што су остали на ногама и после два сата и 47 минута тениса у нехуманим условима.

Шестоструки првак "Ози опена" и повратник на АТП тур после шестомесечне паузе и опоравка од опасне повреде лакта "закаснио је на меч" са старим ривалом и пријатељем, Монфисом, изгубио прва два сервис гема на мечу, на кратко изједначио (3:3), али на крају препустио први сет тенисеру који је боље почео дуел, али који је од тог тренутка теже почео да подноси сурову врућину какву доносе летњи дани "доле испод".

Монфису се мантало у глави током другог сета, али је успевао релативно брзо да враћа фокус и користи одређене мане у Новаковој игри, мада је од тренутка када је Ђоковић "начео" ривала брејком у другом сету могло да се наслути да ће он бити тај који ће највероватније у суботу играти против (21) Алберта Рамоса Вињоласа. Шпански тенисер раније у току дана резултатом 6:4, 6:2, 7:6 (7:2) избацио је Тима Смичека и потом гледао како се његовим потенцијалним ривалима буквално "пржи мозак" на терену највећег стадиона модерног тениског комплекса у Мелбурну.

Једна од оних који су пратили дуел и осећали са каквим проблемима се суочавају Новак и Гаел, америчка тенисерка Бетани Матек-Сендс, твитовала је током целог меча о томе колико је нездраво за тенисере и тенисерке да уопште стоје на таквом сунцу и тражила од организатора да се мечеви одложе за вечерње часове, а да се кров на "Лејверу" склопи и укључи клима не би ли се створили услови да момци покажу шта знају.

Од тога није било ништа!

Било како било, Ђоковић је упркос губитку првог сета направио преокрет и забележио 15. победу у ривалству које је почело 2005. на УС Опену када су као тинејџери наговестили какве ће каријере имати. Много година касније, српски ас и даље нема пораз од годину дана старијег Француза, иако је било очигледно да је коригована техника сервиса оставила трага на Новаков почетни ударац што се огледало не само у десет дуплих грешака, већ и бројним сервис гемовима које је тешко и уз много уложене енергије привео крају.

У мало ком сегменту игре Новак је био на нивоу из времена када је спроводио страховладу на АТП туру, али времена и простора за напредак и даље има, мада лаких мечева у његовој четвртини жреба нема и неће их бити јер га после евентуалне победе над Рамосом очекује највероватније дуел са (4) Александром Зверевом.

Резултати 2. кола (четвртак):

(13) Сем Квери - Мартон Фуксович 4:6, 6:7 (6:8), 6:4, 2:6
(21) Алберт Рамос Вињолас - Тим Смичек 6:4, 6:2, 7:6 (7:2)
(5) Доминик Тим - Денис Кудла 6:7 (6:8), 3:6, 6:3, 6:2, 6:3
Лукаш Лацко - Николас Кикер 2:6, 7:5, 1:6, 5:7
(19) Томаш Бердих - Гиљермо Гарсија-Лопез 6:3, 2:6, 6:2, 6:3
(25) Фабио Фоњини - Јевгениј Донској 2:6, 6:3, 6:4, 6:1
(14) Новак Ђоковић - Гаел Монфис 4:6, 6:3, 6:1, 6:3
Хјеон Чунг - Данил Медведев 7:6 (7:4), 6:1, 6:1
(7) Давид Гофан - Жулијен Бенето 6:1, 6:7 (5:7), 1:6, 6:7 (4:7)
(12) Хуан Мартин Дел Потро - Карен Хачанов 6:4, 7:6 (7:4), 7:6 (7:0), 6:4

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар