AO: Đoković preživio pakao Melburna i Monfisa za 3. kolo!

Novak Đoković plasirao se u treće kolo Australijan opena, pošto je u veoma teškim uslovima u Melburnu pobedio Gaela Monfisa – 4:6, 6:3, 6:1, 6:3.  Hladan kao led na vrelom terenu: Đoković ide dalje! Kada već nije zaslužio neki ugodniji termin kao šestostruki šampion, Novak Đoković obavio je posao po nehumanim uslovima za igru i ponovo pobedio Gaela Monfisa.

Tenis 18.01.2018 | 10:15
AO: Đoković preživio pakao Melburna i Monfisa za 3. kolo!
Od sredine drugog seta krenulo je pravo mučenje na terenu, pre svega za Monfisa koji nije nikako mogao da se oporavi od velike vrućine.

U hladu je bilo 39 stepeni, dok je temperatura podloge išla i do 68 stepeni celzijusa.

U takvom stanju na terenu Đoković se mnogo bolje snašao, iako je i on izgledao dosta umorno, što je sasvim normalno. 

Novak će u narednom kolu igrati protiv Roberta Ramosa-Vinjolasa koji je u tri seta savladao Toma Smičeka. 

Nije dobro srpski teniser krenuo meč, pošto je izgubio svoja dva uvodna gema. Delovao je nervozno, dosta je grešio i to je Monfis znao da iskoristi. 

Međutim, 14. igrač sveta se ubrzo vratio u meč, ali videlo se da nešto ne štima u igri našeg tenisera. Francuz je ponovo napravio brejk i tako došao do prilike da osvoji prvi set. 

Monfis je to i uradio, ali ono najvažnije tek je sledilo.

Sredinom drugog seta Monfis je krenuo dosta slabije da se kreće i delovao je kao da ne može da stoji na nogama. Na pauzama se hladio sa vodom i mnogo mu je teže pao ovakav rasplet situacije.

Đoković je napravio brejk krajem drugog seta i tada je krenula dominacija 14. igrača sveta.

Dobijen je set sa 6:3, a ono što je najvažnije Novak je delovao mnogo bolje od Monfisa. Poenta je bila preživeti ovakvu situaciju jer su uslovi zaista bili teški.

Srpski igrač treći set dobija sa 6:1 i već tada se moglo videti u kom pravcu će ići ostatak meča. Međutim, do kraja meča videli smo još svašta.

Sredinom četvrtog seta Novak je upao u malu mini krizu. Ona na svu sreću nije trajala dugo, Đoković je dobio gem za 4:3 i onda je usledio poslednji napad.

Srpski teniser pravi brejk, a potom ga i potvrđuje za ogromnu pobedu. Kao što je rečeno, Novak će u narednom kolu igrati protiv Ramosa-Vinjolasa.

U hladu, zvanično, 39°C. Ali, koliko je bilo na užarenom betonu "Rod Lejver arene" u Melburnu?

U setovima: (14) Novak Đoković - Gael Monfis 4:6, 6:3, 6:1, 6:3, za 15:0 u ovom rivalstvu započetom pre 12 i po godina!

U stepenima: Temperatura terena na kom je - iako postoje i krov i klima uređaji - odigran meč 2. kola Australijan opena, iznosila je 156 stepeni na Farenhajtovoj skali, što preračunato u Celzijuse znači alarmantnih 68,8°!

To su ovog četvrtka rano ujutru po našem vremenu bili uslovi za igru u Australiji, pa utoliko pre svega svaka čast Srbinu i Francuzu što su ostali na nogama i posle dva sata i 47 minuta tenisa u nehumanim uslovima.

Šestostruki prvak "Ozi opena" i povratnik na ATP tur posle šestomesečne pauze i oporavka od opasne povrede lakta "zakasnio je na meč" sa starim rivalom i prijateljem, Monfisom, izgubio prva dva servis gema na meču, na kratko izjednačio (3:3), ali na kraju prepustio prvi set teniseru koji je bolje počeo duel, ali koji je od tog trenutka teže počeo da podnosi surovu vrućinu kakvu donose letnji dani "dole ispod".

Monfisu se mantalo u glavi tokom drugog seta, ali je uspevao relativno brzo da vraća fokus i koristi određene mane u Novakovoj igri, mada je od trenutka kada je Đoković "načeo" rivala brejkom u drugom setu moglo da se nasluti da će on biti taj koji će najverovatnije u subotu igrati protiv (21) Alberta Ramosa Vinjolasa. Španski teniser ranije u toku dana rezultatom 6:4, 6:2, 7:6 (7:2) izbacio je Tima Smičeka i potom gledao kako se njegovim potencijalnim rivalima bukvalno "prži mozak" na terenu najvećeg stadiona modernog teniskog kompleksa u Melburnu.

Jedna od onih koji su pratili duel i osećali sa kakvim problemima se suočavaju Novak i Gael, američka teniserka Betani Matek-Sends, tvitovala je tokom celog meča o tome koliko je nezdravo za tenisere i teniserke da uopšte stoje na takvom suncu i tražila od organizatora da se mečevi odlože za večernje časove, a da se krov na "Lejveru" sklopi i uključi klima ne bi li se stvorili uslovi da momci pokažu šta znaju.

Od toga nije bilo ništa!

Bilo kako bilo, Đoković je uprkos gubitku prvog seta napravio preokret i zabeležio 15. pobedu u rivalstvu koje je počelo 2005. na US Openu kada su kao tinejdžeri nagovestili kakve će karijere imati. Mnogo godina kasnije, srpski as i dalje nema poraz od godinu dana starijeg Francuza, iako je bilo očigledno da je korigovana tehnika servisa ostavila traga na Novakov početni udarac što se ogledalo ne samo u deset duplih grešaka, već i brojnim servis gemovima koje je teško i uz mnogo uložene energije priveo kraju.

U malo kom segmentu igre Novak je bio na nivou iz vremena kada je sprovodio strahovladu na ATP turu, ali vremena i prostora za napredak i dalje ima, mada lakih mečeva u njegovoj četvrtini žreba nema i neće ih biti jer ga posle eventualne pobede nad Ramosom očekuje najverovatnije duel sa (4) Aleksandrom Zverevom.

Rezultati 2. kola (četvrtak):

(13) Sem Kveri - Marton Fuksovič 4:6, 6:7 (6:8), 6:4, 2:6
(21) Albert Ramos Vinjolas - Tim Smiček 6:4, 6:2, 7:6 (7:2)
(5) Dominik Tim - Denis Kudla 6:7 (6:8), 3:6, 6:3, 6:2, 6:3
Lukaš Lacko - Nikolas Kiker 2:6, 7:5, 1:6, 5:7
(19) Tomaš Berdih - Giljermo Garsija-Lopez 6:3, 2:6, 6:2, 6:3
(25) Fabio Fonjini - Jevgenij Donskoj 2:6, 6:3, 6:4, 6:1
(14) Novak Đoković - Gael Monfis 4:6, 6:3, 6:1, 6:3
Hjeon Čung - Danil Medvedev 7:6 (7:4), 6:1, 6:1
(7) David Gofan - Žulijen Beneto 6:1, 6:7 (5:7), 1:6, 6:7 (4:7)
(12) Huan Martin Del Potro - Karen Hačanov 6:4, 7:6 (7:4), 7:6 (7:0), 6:4

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar