Срби у Подгорици нису антидржавни

Срби у Црној Гори не би требало да преиспитују њену државност, нити да се баве завршеним питањима, каква су независност или чланство у НАТО-у.

Србија 18.01.2018 | 07:29
Срби у Подгорици нису антидржавни
То је изјавио Ивица Дациц, први потпредседник Владе Србије, за телевизију ПинкМ и додао да би објекат "Српске куће" требало да се искључиво бави очувањем културног идентитета српског народа.

"Не би требало да се ми бавимо високим темама и да се српски народ у Црној Гори онда гледа као фактор који је антидржавни, у погледу независности Црне Горе, јер се онда фронт окреће против српског народа. Потом ми не можемо да разговарамо о основним темама које нас интересују - језик, права српског народа, заступљеност у државним органима, итд", рекао је Дачић. 

Он је, у емисију "Аргумент са Иваном Шебек", додао да би, што се тиче права српског народа, волео "да се нико не плаши да се овде изјасни као Србин". 

"Па да ли ће се неко плашити да ће имати последице по посао, не бих волео да се ствара једна таква атмосфера, то није добро. Исто као што сам против тога да је у Србији неко у проблему због нечега што је било у прошлости, па сада малтене неко треба да пази како ће се изјаснити. Ми сада имамо људе који дођу у Београд, па се изјашњавају као Срби, а дођу у Подгорицу, па се изјашњавају као Црногорци", додао је Дачић. 

Он је истакао да свако треба да се изјашњава како хоће, а ми да живимо како су наши преци живели, то значи да помажемо једни друге. 

Што се тиче односа Србије и Црне Горе, Дачић оцењује да је дошло до великог помака у последњих пет-шест година. 

"Нарочито од промене власти 2012. након Бориса Тадића. Мислим да смо успели да нађемо заједничке интересе и заједнички језик, односно да на неки начин не кваримо традиционално добре односе који постоје између наша два народа и наше две државе, за које иначе сматрам да су братске, можда је и боље да кажем сестринске, јер ту некако има више емоција, и да без обзира што у неким темама имамо различите ставове, ми немамо ближе народе и државе него што смо ми једни другима", рекао је Дачић. 

Он је истакао да власт у Србији покушава да реши вишедеценијски проблем Косова, али наилази на спољашње и унутрашње отпоре а, према његовим речима, један такав потез су и изјаве митрополита Амфилохија. 

"Све у свему, не требају нам такви сукоби на таквим релацијама... Какве сад има потребе да говори било ко на овакав начин у јавности - тако мислим да подстиче отпор према једној мировној политици коју води Београд. То није добро и зато се треба цувати тога. Мислим да је патријарх Иринеј дао најбољи одговор", каже Дачић. 

Дачић је поновио да је убиство Оливера Ивановића један безуман терористички акт и да починиоци, као и налогодавци, без обзира ко су, морају да буду ухапшени. 

Он је додао да постоје политички фактори, "и међу Албанцима, и међу Србима, али и у међународној заједници", којима није у интересу да постоји стабилност. 

Дачић је рекао да постоји ризик од безбедносне кризе у региону, за шта ће државни органи Србије, и поред свега, уложити максималне напоре.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

НАТТО

18.01.2018 08:12

Јако се обазриво прича о земљи коју је заштитио НАТО.Поледајте разлике у причи о Србима из БиХ и Црне Горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

18.01.2018 09:48

Мило је шеф Трилатерале!

Name

дзоо

18.01.2018 08:50

Несмије а да казе и за то су додик и његова мафија против нато јер немогу пљацкати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

19.01.2018 15:38

Дациц унајмљује израелце у кампањи , не због народа и просперитета медју својим народом , него због себе ! да унајмљује због народа , много раније би то урадио и са њиховим знањем и памецу унапредио све и један сегмент друства.. сад овако иде коколо и лелемуда неку прицу упразно ко да је битно ста он казе...

ОДГОВОРИТЕ