За убиство 10 година затвора

Никола Шормаз (68) из Бањалуке осуђен је на десет година затвора за убиство суграђанина Божидара Рогића (80), а којег је, по пресуди бањалучког Окружног суда, насмрт избо чакијом.

Република Српска 17.01.2018 | 18:07
За убиство 10 година затвора
Шормаз је проглашен кривим по оптужбама да је 17. јула прошле године, након краће свађе, чакијом избо Рогића у близини шаховског игралишта иза Спортске дворане "Обилићево" у бањалучкој Улици царице Милице.

У пресуди се наводи да је Шормаз кобног дана дошао са штапом на игралиште и напао Рогића, који је сједио на клупи. Тад је Рогић успио да му штап отме и поломи. Након тога они су се потукли, а развадила су их тројица младића. Шормаз је тада, како се наводи, сјео на клупу и нешто касније из торбице извадио чакију, те пришао поново Рогићу и убо га у раме и стомак.

Од задобијених повреда након операције код Рогића је дошло до компликација, па је он изгубио битку за живот 27. јула прошле године. Нико од мјештана не зна шта су мотиви овог кобног сукоба.

"Прво сам угледао како неколико људи оставља шаховске фигуре у сандук гдје по ноћи буду одложене, и то усред дана, што ми је одмах било чудно, јер се ту шах игра до касно навече. Загледам се мало боље, кад онда схватим да је враг однио шалу, да ту има полиције", рекао је раније за "Независне" један мјештанин.

Пресуду је Шормазу изрекло Судско вијеће којим је предсједавао судија Пане Гаврић, а који је казао да Суд сматра да је казна адекватна.

Као олакшавајуће околности за оптуженог Суд је узео то што није осуђиван и што се коректно понашао на Суду.

Шормаз, који се бранио са слободе, није се појавио на изрицању пресуде, а његов бранилац најављује жалбу. Адвокат Живко Бојић, наиме, каже да сматра да је казна превисока с обзиром на све околности и доказе.

Извор: НН

Коментари / 0

Оставите коментар