Човић: Хрватска може помоћи БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изразио је увјерење да Хрватска може помоћи БиХ да добије кандидатски статус за чланство у ЕУ.

Босна и Херцеговина 17.01.2018 | 16:44
Човић: Хрватска може помоћи БиХ
Човић је на конференцији за новинаре након састанка чланова Предсједништва БиХ са хрватским предсједником Колиндом Грабар Китаровић рекао да БиХ заслужује пажњу Хрватске иако је у посљедње вријеме створена лоша клима, па и у вези са Китаровићевом.

Према његовим ријечима, с обзиром на чињеницу да је БиХ већ у предизборној кампањи, данашњи састанак је значајан како би БиХ задржала свој главни приоритет - евроатлантске интеграције.

"Бојим се да би заостајењем у погледу тога /евроатлантских интеграција/ могли отежати комуникацију унутар БиХ", рекао је Човић.

Он је изразио увјерење да ће БиХ у Хрватској имати партнера и подршку на евроатлантском путу, апелујући на Китаровићеву да Хрватска помогне БиХ у вези са активацијом Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО.

Предсједавајући Предсједништва изразио је увјерење да је све што је Хрватска учинила, то радила у интересу БиХ.

Човић је изразио увјерење да ће у наредним данима бити ријешено питање усвајање буџета у БиХ, да би се послала порука да се са проблемима може носити.

Говорећи о измјенама Изборног закона, Човић је указао да је током сусрета констатовано да постоји потреба да се унутар БиХ до маја дође до рјешења.

"У томе помажу представници међународне заједнице како не би дошли у позицију као Мостар, с обзиром да имамо пресуду Уставног суда", рекао је Човић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је нагласио да вјерује да ће странке парламентарне већине у наредним данима у вези с тим имати састанке, те да ће питање бити ријешено у мају како не би дошло до кризе у имплементацији изборних резултата.

Говорећи о положају Хрвата у Републици Српској, Човић је рекао да неће никоме допустити да на томе гради неки политички положај, те позвао хрватског предсједника да посјети Хрвате у Српској заједно са републичким министром за избјеглице и расељена лица Давором Чордашом.

"Што се тиче Хрвате у Републици Српској, нажалост има их колико их има, али можемо да подстакнемо повратак", додао је Човић.

Човић је навео да БиХ нема стратегију спољне политике, изразивши увјерење да ће на данашњој сједници Предсједништва БиХ тај документ бити донесен.

Када је ријеч о изградњи Пељешког моста, Човић је рекао то није питање Бошњака, Хрвата или Срба, него питање које се тиче двије земље, указујући да унутра БиХ нема усаглашеног става.

Он је истакао да ће бити заштићени интереси БиХ, нагласивши да је Неум стратешки интерес земље и да га треба унаприједити. 

Извор: Срна

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БГ

17.01.2018 15:49

Цроати несто сте попустили,неко вас притисну ито добро,фини неки народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

17.01.2018 16:16

ја сам босанац цроате не притисце нико нити изгони из њиови куца спавају мирно али ми не наси сусједи и насе опцине прогоне из босне несмимо усред дона да слободно зивемо а ко нас напада то се зна

Name

Бј

17.01.2018 15:49

Јаро нек Хрватска помогне себи. А како је Босни до сада помагала, па нек се не труди висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавац

17.01.2018 16:06

Све знам. Око мене с обје стране ентитетске границе има колико хоћеш и необновљених и за становање увјетних закључаних хрватских кућа. Што њихови власници мисле и о садашњој БиХ и о једном и о другом ентитету у БиХ док их нема да ту стално живе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

17.01.2018 16:10

Поред таквих пријатеља нам не требају непријатељи...:-))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да знас Цовицу

17.01.2018 16:30

Му3пм!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самардзиц

17.01.2018 16:43

нисам хрват кад промислимо какоје у Босни једини Цовиц борисе за опстанак сватри народа недај бозе да дојде неко други намјесту Цовица онда би било лосе за нас у Средњој Босни

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.01.2018 17:12

Не бој се неће бити тога. Кад икад су се Туђман и Шушак договорили са Србима и Бошњацима шта ће коме припасти.

Name

Амери

17.01.2018 16:50

Тубе се Цовицу ама ниста непита и твоје је просло Покупи се и ајде цувај казе по Херцеговини незнам јесили и за то способан.

ОДГОВОРИТЕ