Čović: Hrvatska može pomoći BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da Hrvatska može pomoći BiH da dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Bosna i Hercegovina 17.01.2018 | 16:44
Čović: Hrvatska može pomoći BiH
Čović je na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović rekao da BiH zaslužuje pažnju Hrvatske iako je u posljednje vrijeme stvorena loša klima, pa i u vezi sa Kitarovićevom.

Prema njegovim riječima, s obzirom na činjenicu da je BiH već u predizbornoj kampanji, današnji sastanak je značajan kako bi BiH zadržala svoj glavni prioritet - evroatlantske integracije.

"Bojim se da bi zaostajenjem u pogledu toga /evroatlantskih integracija/ mogli otežati komunikaciju unutar BiH", rekao je Čović.

On je izrazio uvjerenje da će BiH u Hrvatskoj imati partnera i podršku na evroatlantskom putu, apelujući na Kitarovićevu da Hrvatska pomogne BiH u vezi sa aktivacijom Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO.

Predsjedavajući Predsjedništva izrazio je uvjerenje da je sve što je Hrvatska učinila, to radila u interesu BiH.

Čović je izrazio uvjerenje da će u narednim danima biti riješeno pitanje usvajanje budžeta u BiH, da bi se poslala poruka da se sa problemima može nositi.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Čović je ukazao da je tokom susreta konstatovano da postoji potreba da se unutar BiH do maja dođe do rješenja.

"U tome pomažu predstavnici međunarodne zajednice kako ne bi došli u poziciju kao Mostar, s obzirom da imamo presudu Ustavnog suda", rekao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da vjeruje da će stranke parlamentarne većine u narednim danima u vezi s tim imati sastanke, te da će pitanje biti riješeno u maju kako ne bi došlo do krize u implementaciji izbornih rezultata.

Govoreći o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, Čović je rekao da neće nikome dopustiti da na tome gradi neki politički položaj, te pozvao hrvatskog predsjednika da posjeti Hrvate u Srpskoj zajedno sa republičkim ministrom za izbjeglice i raseljena lica Davorom Čordašom.

"Što se tiče Hrvate u Republici Srpskoj, nažalost ima ih koliko ih ima, ali možemo da podstaknemo povratak", dodao je Čović.

Čović je naveo da BiH nema strategiju spoljne politike, izrazivši uvjerenje da će na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH taj dokument biti donesen.

Kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta, Čović je rekao to nije pitanje Bošnjaka, Hrvata ili Srba, nego pitanje koje se tiče dvije zemlje, ukazujući da unutra BiH nema usaglašenog stava.

On je istakao da će biti zaštićeni interesi BiH, naglasivši da je Neum strateški interes zemlje i da ga treba unaprijediti. 

Izvor: Srna

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

BG

17.01.2018 15:49

Croati nesto ste popustili,neko vas pritisnu ito dobro,fini neki narod.

ODGOVORITE
Name

MG

17.01.2018 16:16

ja sam bosanac croate ne pritisce niko niti izgoni iz njiovi kuca spavaju mirno ali mi ne nasi susjedi i nase opcine progone iz bosne nesmimo usred dona da slobodno zivemo a ko nas napada to se zna

Name

Bj

17.01.2018 15:49

Jaro nek Hrvatska pomogne sebi. A kako je Bosni do sada pomagala, pa nek se ne trudi vise.

ODGOVORITE
Name

Posavac

17.01.2018 16:06

Sve znam. Oko mene s obje strane entitetske granice ima koliko hoćeš i neobnovljenih i za stanovanje uvjetnih zaključanih hrvatskih kuća. Što njihovi vlasnici misle i o sadašnjoj BiH i o jednom i o drugom entitetu u BiH dok ih nema da tu stalno žive?

ODGOVORITE
Name

Brčko

17.01.2018 16:10

Pored takvih prijatelja nam ne trebaju neprijatelji...:-))

ODGOVORITE
Name

Da znas Covicu

17.01.2018 16:30

Mu3pm!!!!

ODGOVORITE
Name

Samardzic

17.01.2018 16:43

nisam hrvat kad promislimo kakoje u Bosni jedini Covic borise za opstanak svatri naroda nedaj boze da dojde neko drugi namjestu Covica onda bi bilo lose za nas u Srednjoj Bosni

ODGOVORITE
Name

re

17.01.2018 17:12

Ne boj se neće biti toga. Kad ikad su se Tuđman i Šušak dogovorili sa Srbima i Bošnjacima šta će kome pripasti.

Name

Ameri

17.01.2018 16:50

Tube se Covicu ama nista nepita i tvoje je proslo Pokupi se i ajde cuvaj kaze po Hercegovini neznam jesili i za to sposoban.

ODGOVORITE