Парламент БиХ о изборном закону

Расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ данас је настављена сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ започета 21. децембра, а на дневном реду налази се и приједлог буџета БиХ за 2018. годину. Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који је у јулу на приједлог Клуба хрватских делегата усвојен у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, разматра се по хитном поступку.

Босна и Херцеговина 17.01.2018 | 10:33
Парламент БиХ о изборном закону
Ријеч је о приједлогу измјена и допуна које је утврдио Хрватски народни сабор (ХНС), а којима се регулише избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из ФБиХ, те спроводе одлуке Уставног суда БиХ, које се односе на избор делегата у Дому народа ФБиХ и изборе у Граду Мостару.

Једном од главних измјена настоји се обезбиједити да се хрватски члан Предсједништва БиХ бира на територији ФБиХ са већинским хрватским становништвом.

Наведени законски приједлог усвојен је у Дому народа по хитној процедури још средином јула прошле године, а претходно се о њему, на захтјев бошњачких делегата у Дому народа, изјаснио и Уставни суд БиХ, који је оцијенио да предложена рјешења нису штетна по витални интерес бошњачког народа.

На дневном реду сједнице је и Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018. годину, који је утврдило Предсједништво БиХ у укупном износу нешто нижем од двије милијарде КМ, при чему је за финансирање институција БиХ предвиђено око 950 милиона КМ, а за сервисирање спољног дуга нешто више од милијарду КМ.

Посланици би требало да размотре и Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ који је утврдио Савјет министара на приједлог Управног одбора Агенције за осигурање депозита у чијем су саставу министри финансија Републике Српске и ФБиХ, министар финансија и трезора БиХ и гувернер Централне банке БиХ.

Циљ доношења закона јесте допринос очувања цјелокупне финансијске стабилности БиХ те испуњавање обавеза које је БиХ преузела из Писма намјера са Међународним монетарним фондом.

Предложеним законом, између осталог, прописано је да банке које добију дозволу за рад од Агенција за банкарство у Републици Српској и ФБиХ аутоматски улазе у процес осигурања депозита.

Законом се оснива Агенција за осигурање деопозита чије ће сједиште бити у Бањалуци, са филијалама у том граду и Сарајеву.

На дневном реду су и извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ о финансијској ревизији 74 институције БиХ за 2016. годину, те о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за наведену годину.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Усвојити

17.01.2018 09:46

Под хитно усвојити да Хрват буде предсједник,Цовиц,премијер федерације,министар финансија,предсједник савјета министара,министар финансија,подпресједник владе РС а,министар финансија РСа,градонацелник Мостара...и сви да су из ХДЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бих

17.01.2018 09:48

Изборни пут како казе потур денис бециревиц треба србима контролисати колико зрака удису онце ко цвијеце сести са ујкама дасе договори како треба поступати са србима јермује дедо бијо у хандјар дивизији а бабо и амидј и даидја у цвијецу тоје било цвеце од јуре францетица.

ОДГОВОРИТЕ