Ухапшен бивши службеник ЦИА

Бивши припадник америчке Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ ухапшен је у САД под оптужбм да је незаконито задржао повјерљиве информације.

Свијет 17.01.2018 | 10:22
Ухапшен бивши службеник ЦИА
Џери Чунг Шинг Ли, натурализовани држављанин САД, приведен је на аеродрому у Њујорку прије два дана, саопштило је америчко Министарство правде.

Он је радио за ЦИА од 1994. до 2007. године, када је отишао у Хонг Конг.

Федерални истражни биро /ФБИ/ покренуо је истрагу 2012. године о проблемима у шпијунским операцијама у Кини. Током претходног двогодишњег периода, око 20 доушника је убијено или затворено, што је био велики неуспјех америчке обавјештајне службе.

Званичници не знају да ли је то био резултат рада "кртице" или компјутерске крађе података. Када је Ли напустио ЦИА 2007. године, његове колеге су рекле да је отишао из агенције незадовољан јер му каријера није напредовала.

Ли се вратио у Америку 2012. године, намамљен лажном понудом за посао. Тада су агенти ФБИ претресли његове хотелске собе на Хавајима и у Вирџинији и пронашли двије мале свеске са тајним подацима.

Међу информацијама су били руком записана "права имена и телефонски бројеви тајних сарадника и службеника ЦИА", пренио је Би-Би-Си.

Ли је напустио САД 2013. године, али је приведен приликом нове посјете.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

циа

17.01.2018 09:54

Мора јадник даје несто издо поверљиво србима уместо босњама пага денис откријо америма и бециревиц по старом бабином рецепту издо цовека америма такомује и бабо радијо издаво србе ујкама ипосто цвеце хрватско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

- циа

17.01.2018 10:52

Мора јадник да`је несто издао поверљиво Србима уместо Босњама па га Денис открио Америма и Бециревиц по старом бабином рецепту издао цовека Америма тако му је и бабо радио издаво Србе ујкама и постао цвеце хрватско. - Постовани, ред ријеци у најмање три реценице нисам дирала. Ви морате цитати висе, али не по форумима. Нити један Србин није у неком ЦИА затвору, али пар Босњака јесте.

Name

Они не заборављају

17.01.2018 10:42

Њихове зртве то најбоље знају. Бивси радници су преварени велицином система и видљивосцу сваког од њих. Теско је бити зртва ЦИА, а тезе је бити бивси агент. Зртва зна да та кобра иде за њом до смрти. Бивси агент рацуна на своје заслуге.

ОДГОВОРИТЕ