Uhapšen bivši službenik CIA

Bivši pripadnik američke Centralne obavještajne agencije /CIA/ uhapšen je u SAD pod optužbm da je nezakonito zadržao povjerljive informacije.

Svijet 17.01.2018 | 10:22
Uhapšen bivši službenik CIA
DŽeri Čung Šing Li, naturalizovani državljanin SAD, priveden je na aerodromu u NJujorku prije dva dana, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

On je radio za CIA od 1994. do 2007. godine, kada je otišao u Hong Kong.

Federalni istražni biro /FBI/ pokrenuo je istragu 2012. godine o problemima u špijunskim operacijama u Kini. Tokom prethodnog dvogodišnjeg perioda, oko 20 doušnika je ubijeno ili zatvoreno, što je bio veliki neuspjeh američke obavještajne službe.

Zvaničnici ne znaju da li je to bio rezultat rada "krtice" ili kompjuterske krađe podataka. Kada je Li napustio CIA 2007. godine, njegove kolege su rekle da je otišao iz agencije nezadovoljan jer mu karijera nije napredovala.

Li se vratio u Ameriku 2012. godine, namamljen lažnom ponudom za posao. Tada su agenti FBI pretresli njegove hotelske sobe na Havajima i u Virdžiniji i pronašli dvije male sveske sa tajnim podacima.

Među informacijama su bili rukom zapisana "prava imena i telefonski brojevi tajnih saradnika i službenika CIA", prenio je Bi-Bi-Si.

Li je napustio SAD 2013. godine, ali je priveden prilikom nove posjete.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cia

17.01.2018 09:54

Mora jadnik daje nesto izdo poverljivo srbima umesto bosnjama paga denis otkrijo amerima i becirevic po starom babinom receptu izdo coveka amerima takomuje i babo radijo izdavo srbe ujkama iposto cvece hrvatsko.

ODGOVORITE
Name

- cia

17.01.2018 10:52

Mora jadnik da`je nesto izdao poverljivo Srbima umesto Bosnjama pa ga Denis otkrio Amerima i Becirevic po starom babinom receptu izdao coveka Amerima tako mu je i babo radio izdavo Srbe ujkama i postao cvece hrvatsko. - Postovani, red rijeci u najmanje tri recenice nisam dirala. Vi morate citati vise, ali ne po forumima. Niti jedan Srbin nije u nekom CIA zatvoru, ali par Bosnjaka jeste.

Name

Oni ne zaboravljaju

17.01.2018 10:42

Njihove zrtve to najbolje znaju. Bivsi radnici su prevareni velicinom sistema i vidljivoscu svakog od njih. Tesko je biti zrtva CIA, a teze je biti bivsi agent. Zrtva zna da ta kobra ide za njom do smrti. Bivsi agent racuna na svoje zasluge.

ODGOVORITE