Све популарнији: Шта је “Аирсофт“?

Аирсофт је модеран, екстремни, борбени спорт или рекреациони хоби, сличан паинтбаллу, у коме учесници елиминишу противнике гађајући се сферичним "Аирсофт куглицама". У Бијељину је стигао када је основан Аирсофт клуб, а циљ оснивања је промовисање аирсофта као квалитетне спортске активности.

Република Српска 16.01.2018 | 20:38
Све популарнији: Шта је “Аирсофт“?
Намјера тим лидера клуба “Биг 1” Милоша Станишића је, како каже, повећање кондиције, координације, сналажење у природи, јачање тимског духа, али прије свега забава и опуштање чланова кроз тренинг, након напорне седмице. Жеља му је била да на једном мјесту ужива у својим интересовањима везаним за спорт, војску и природу.

“Завршио сам Војну академију у Београду и радио сам у Специјалној бригади Војске Србије. Кад сам се вратио у Бијељину, љубав према спорту, војсци, униформи сам пронашао на једном мјесту, у овом спорту,” прича тим лидер клуба Милош Станишић.

Члан клуба Ђорђе Станишић истиче да је основна разлика између аирсофта и паинтбалла у томе што се у паинтбаллу види када противник буде погођен, јер се користе боје, а у аирсофту је суштина у “фер плеју”.

“Паинтбалл је донекле већ прихваћен, јер се ту користе пушке које имају куглице које су у боји, а код нас је суштина у субјективном осјећају када такмичара погоди куглица. Он се сам изјашњава да је погођен и излази из игре.”

И Владимир Сарић, члан аирсофт клуба “Биг 1” истиче да у овој тактичкој игри нема мјеста преварама.

“Ово је спорт који се заснива на поштеној игри и у случају да такмичара погоди куглица, он дигне руку и излази из игре. Убрзо након тога брзо може да се врати у игру. Нема мјеста ни потребе за преварама.”

Испуцати све оно сто се накупи у току радне седмице, покренути се, склонити од рачунара, приуштити себи квалитетно дружење и забаву, то је основни циљ због ког се састају чланови клуба барем једном седмично.

“Сви чланови клуба су запослени, тако да тренирамо једанпут седмично, недјељом”, напомиње тим лидер клуба.

“Ми не бисмо да нас људи схвате погрешно баш због тога што носимо оружје у рукама. Свима нама је забава на првом мјесту. Адреналин је основни покретач, а иза тога је и војничка дисциплина која нам свима недостаје”, закључује Ђорђе Станишић.

“Ово је спорт као и сваки други тимски спорт. То је једно лијепо дружење са пријатељима и једна лијепа недјеља проведена у природи”, објашњава Владимир Сарић.

На тренинзима, чланови уз униформу обавезни су да имају тактички прслук, чизме, тактичке наочаре и кацигу. Сигурност је основа, објашњава Сарић.

“Наш узор је британска јединица САС, јер је то једна од најбољих јединица на свијету и имају најбољу опрему. Од опреме коју користимо основна је пушка, ту је и веза, оквири, униформа и оно што је најбитније -заштитна опрема. Ту спадају наочаре у заштитна маска”, додаје Сарић.

“Ово је прије свега адреналински и тимски спорт. На тренингу нас буде 15-так и најбитније је добро дружење. Нисмо у затвореним објектима, изађемо у природу, а уз то и одржавамо кондицију”, закључује Милош Станишић.

Чланови клуба састају се и тренирају у селу Ченгић, те истичу и захвалност ловцима са овог подручја са којима имају одличну сарадњу.

О популарности аирсофта у свијету говори и чињеница да га користи полиција и војска као дио тренинга. Аирсофт се развио у Азији, тачније у Хонг Конгу, када је држава забранила набавку наоружања.



БН телевизија

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

судија

16.01.2018 20:19

АИРСОФТ је Бакирова паравојна јединица...бар нам тако каже наш пресједник и морамо му вјероват, и има ни мање ни више него 9000 наоружаних.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.01.2018 21:14

Глупане

Name

Ре Судија ,

17.01.2018 07:57

немогуце да судија тако брзо скрене с памети ,и одкуд бас у Бијељину :е јест изабрао право место ,глупане бедни

Name

Ето ти Судијо

20.01.2018 13:04

Хтео си да се насалис и налетео на неразумевање.

Name

Игор

16.01.2018 20:26

На ово се пале само они којима прави метци нису звиздали изнад главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Игора

16.01.2018 21:43

И ОВО ЦЕ БИТИ ПАРАВОЈНА ЈЕДИНЦА.НАРКОМАНЦИНЕ.

Name

ДЕГОТХИА

17.01.2018 00:09

ТАЧНО ИГОРЕ... ОНАЈ КО ЈЕ ПРЕЖИВИО, А ОЗБИЉНО РАТОВАО ИГРА ОДБОЈКУ, СКИЈА ИЛИ ПЕЦА РИБУ - АКО МУ ЈЕ ДО СПОРТА. А ОНИ КОЈИ СЕ ИГРАЈУ "ПАРАВОЈСКИ" ОНИ НИСУ НИКАДА РАТОВАЛИ И НАГУЛИЋЕ ОДМАХ КАДА ЗАМИРИШЕ БАРУТ !!! АЛИ НЕМА ОД ТОГА НИШТА. ЗАГРЕБ И БЕОГРАД СУ ПОТПУНО МИРНИ ЈЕР ИХ ОНИ ИЗ БРИСЕЛА ДРЖЕ ЗА Ј..А - И МИРНА БОСНА...

Name

Игор

17.01.2018 01:07

Колики дебил морас бити да трцис по ливади и гадјас се куглицама из пластицних пусака ?! Па има лопта па кос или го , сетање, трцање . Ј.... будале .

Name

Аааа

16.01.2018 21:46

Мекта бокте, јес' видио слику!? Држ' их, паравојска..!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

16.01.2018 22:04

Недељом??? У сред ловне сезоне??? Која сте ви скупина дилеја.... после цитамо цланке нехотице убијен овај убијен онај, бегајте децо куци или купите дунум земље и оградите, то вам је мој добронамјерни савјет

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

16.01.2018 22:13

Ложионичари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

17.01.2018 00:33

Мени ови личе на спремнију војску од оних набилданих кловнова... а ви како хоћете. Ових се треба пласити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чија ли су ови гарда?

17.01.2018 06:37

Сигурност на првом месту? А, где су вам те сигурносне кациге о којима причате? Аирсофт, а тренирају патролирање и извлачење рањеника са бојишта?!? Куку мајко, да ли ико води рачуна у овој лудој Босни о оваквим групама? Кампови за обуку зелених, коцкастих и тробојних ничу као печурке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

17.01.2018 06:39

То је за оне који нису ратовали па мало да се испуцају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

17.01.2018 07:22

Сад РТРС да их поцепа милетова пара војска...

ОДГОВОРИТЕ