Sve popularniji: Šta je “Airsoft“?

Airsoft je moderan, ekstremni, borbeni sport ili rekreacioni hobi, sličan paintballu, u kome učesnici eliminišu protivnike gađajući se sferičnim "Airsoft kuglicama". U Bijeljinu je stigao kada je osnovan Airsoft klub, a cilj osnivanja je promovisanje airsofta kao kvalitetne sportske aktivnosti.

Republika Srpska 16.01.2018 | 20:38
Sve popularniji: Šta je “Airsoft“?
Namjera tim lidera kluba “Big 1” Miloša Stanišića je, kako kaže, povećanje kondicije, koordinacije, snalaženje u prirodi, jačanje timskog duha, ali prije svega zabava i opuštanje članova kroz trening, nakon naporne sedmice. Želja mu je bila da na jednom mjestu uživa u svojim interesovanjima vezanim za sport, vojsku i prirodu.

“Završio sam Vojnu akademiju u Beogradu i radio sam u Specijalnoj brigadi Vojske Srbije. Kad sam se vratio u Bijeljinu, ljubav prema sportu, vojsci, uniformi sam pronašao na jednom mjestu, u ovom sportu,” priča tim lider kluba Miloš Stanišić.

Član kluba Đorđe Stanišić ističe da je osnovna razlika između airsofta i paintballa u tome što se u paintballu vidi kada protivnik bude pogođen, jer se koriste boje, a u airsoftu je suština u “fer pleju”.

“Paintball je donekle već prihvaćen, jer se tu koriste puške koje imaju kuglice koje su u boji, a kod nas je suština u subjektivnom osjećaju kada takmičara pogodi kuglica. On se sam izjašnjava da je pogođen i izlazi iz igre.”

I Vladimir Sarić, član airsoft kluba “Big 1” ističe da u ovoj taktičkoj igri nema mjesta prevarama.

“Ovo je sport koji se zasniva na poštenoj igri i u slučaju da takmičara pogodi kuglica, on digne ruku i izlazi iz igre. Ubrzo nakon toga brzo može da se vrati u igru. Nema mjesta ni potrebe za prevarama.”

Ispucati sve ono sto se nakupi u toku radne sedmice, pokrenuti se, skloniti od računara, priuštiti sebi kvalitetno druženje i zabavu, to je osnovni cilj zbog kog se sastaju članovi kluba barem jednom sedmično.

“Svi članovi kluba su zaposleni, tako da treniramo jedanput sedmično, nedjeljom”, napominje tim lider kluba.

“Mi ne bismo da nas ljudi shvate pogrešno baš zbog toga što nosimo oružje u rukama. Svima nama je zabava na prvom mjestu. Adrenalin je osnovni pokretač, a iza toga je i vojnička disciplina koja nam svima nedostaje”, zaključuje Đorđe Stanišić.

“Ovo je sport kao i svaki drugi timski sport. To je jedno lijepo druženje sa prijateljima i jedna lijepa nedjelja provedena u prirodi”, objašnjava Vladimir Sarić.

Na treninzima, članovi uz uniformu obavezni su da imaju taktički prsluk, čizme, taktičke naočare i kacigu. Sigurnost je osnova, objašnjava Sarić.

“Naš uzor je britanska jedinica SAS, jer je to jedna od najboljih jedinica na svijetu i imaju najbolju opremu. Od opreme koju koristimo osnovna je puška, tu je i veza, okviri, uniforma i ono što je najbitnije -zaštitna oprema. Tu spadaju naočare u zaštitna maska”, dodaje Sarić.

“Ovo je prije svega adrenalinski i timski sport. Na treningu nas bude 15-tak i najbitnije je dobro druženje. Nismo u zatvorenim objektima, izađemo u prirodu, a uz to i održavamo kondiciju”, zaključuje Miloš Stanišić.

Članovi kluba sastaju se i treniraju u selu Čengić, te ističu i zahvalnost lovcima sa ovog područja sa kojima imaju odličnu saradnju.

O popularnosti airsofta u svijetu govori i činjenica da ga koristi policija i vojska kao dio treninga. Airsoft se razvio u Aziji, tačnije u Hong Kongu, kada je država zabranila nabavku naoružanja.



BN televizija

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

sudija

16.01.2018 20:19

AIRSOFT je Bakirova paravojna jedinica...bar nam tako kaže naš presjednik i moramo mu vjerovat, i ima ni manje ni više nego 9000 naoružanih.........

ODGOVORITE
Name

re

16.01.2018 21:14

Glupane

Name

Re Sudija ,

17.01.2018 07:57

nemoguce da sudija tako brzo skrene s pameti ,i odkud bas u Bijeljinu :e jest izabrao pravo mesto ,glupane bedni

Name

Eto ti Sudijo

20.01.2018 13:04

Hteo si da se nasalis i naleteo na nerazumevanje.

Name

Igor

16.01.2018 20:26

Na ovo se pale samo oni kojima pravi metci nisu zvizdali iznad glave.

ODGOVORITE
Name

Za Igora

16.01.2018 21:43

I OVO CE BITI PARAVOJNA JEDINCA.NARKOMANCINE.

Name

DEGOTHIA

17.01.2018 00:09

TAČNO IGORE... ONAJ KO JE PREŽIVIO, A OZBILJNO RATOVAO IGRA ODBOJKU, SKIJA ILI PECA RIBU - AKO MU JE DO SPORTA. A ONI KOJI SE IGRAJU "PARAVOJSKI" ONI NISU NIKADA RATOVALI I NAGULIĆE ODMAH KADA ZAMIRIŠE BARUT !!! ALI NEMA OD TOGA NIŠTA. ZAGREB I BEOGRAD SU POTPUNO MIRNI JER IH ONI IZ BRISELA DRŽE ZA J..A - I MIRNA BOSNA...

Name

Igor

17.01.2018 01:07

Koliki debil moras biti da trcis po livadi i gadjas se kuglicama iz plasticnih pusaka ?! Pa ima lopta pa kos ili go , setanje, trcanje . J.... budale .

Name

Aaaa

16.01.2018 21:46

Mekta bokte, jes' vidio sliku!? Drž' ih, paravojska..!!!

ODGOVORITE
Name

mile

16.01.2018 22:04

Nedeljom??? U sred lovne sezone??? Koja ste vi skupina dileja.... posle citamo clanke nehotice ubijen ovaj ubijen onaj, begajte deco kuci ili kupite dunum zemlje i ogradite, to vam je moj dobronamjerni savjet

ODGOVORITE
Name

zux

16.01.2018 22:13

Ložioničari!

ODGOVORITE
Name

Mirza

17.01.2018 00:33

Meni ovi liče na spremniju vojsku od onih nabildanih klovnova... a vi kako hoćete. Ovih se treba plasiti....

ODGOVORITE
Name

Čija li su ovi garda?

17.01.2018 06:37

Sigurnost na prvom mestu? A, gde su vam te sigurnosne kacige o kojima pričate? Airsoft, a treniraju patroliranje i izvlačenje ranjenika sa bojišta?!? Kuku majko, da li iko vodi računa u ovoj ludoj Bosni o ovakvim grupama? Kampovi za obuku zelenih, kockastih i trobojnih niču kao pečurke!

ODGOVORITE
Name

Milo

17.01.2018 06:39

To je za one koji nisu ratovali pa malo da se ispucaju.

ODGOVORITE
Name

Trn

17.01.2018 07:22

Sad RTRS da ih pocepa miletova para vojska...

ODGOVORITE