Колинда вечерас стиже у Сарајево

Предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић би вечерас око 19 сати требало да приватним авионом Владе Хрватске стигне у Сарајево, потврђено је за Клиx. ба.

Босна и Херцеговина 16.01.2018 | 17:21
Колинда вечерас стиже у Сарајево
Предсједница Републике Хрватске требала је сутра слетјети на Међународни аеродром Сарајево, али је очигледно дошло до промјене плана. Како нам је потврђено, Грабар-Китаровић ће у главни град БиХ допутовати вечерас.

Предсједница Републике Хрватске ће се сутра у 10:00 сати састати с члановима Предсједништва БиХ, а након састанка најављен је и састанак с члановима Колегија Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ те предсједавајућим Савјета министара БиХ.

Симболично, Грабар-Китаровић долази у службену посјету БиХ на дан када се Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ изјашњава о приједлозима измјена и допуна Изборног закона БиХ.

Коментаришући посјету предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић БиХ, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић за БХРТ је казала да ничије мијешање у питања БиХ није добро.

“Разумијем интересовање сусједних земаља за измјене Изборног закона БиХ због конститутивних народа, али морамо сами доносити одлуке и ничије мијешање није добро, па ни Србије, ни Хрватске, ни међународне заједнице. Морамо добро размотрити да ли је то директно мијешање или само исказивање интереса за ово питање”, закључила је премијерка РС.

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић посјету сматра рутинском и истиче да је добро што се о отвореним питањима између БиХ и Хрватске разговара управо у БиХ.

“Добро је да се у Босни и Херцеговини прича о отвореним питањима двије земље попут Изборног закона, а не ван земље и без представника Босне и Херцеговине. Такође, неопходно је да компромис постигну чланови Предсједништва господин Изетбеговић и господин Човић, како би сва питања око Изборног закона била јасно дефинисана”, рекао је Иванић за БХРТ.

Детаљи посјете предсједнице Хрватске

Хрватска предсједница прво ће се састати с члановима Предсједништва БиХ с којима ће разговарати о односима и отвореним питањима између двију држава.

Грабар-Китаровић у Сарајеву ће се сусрести с кардиналом Винком Пуљићем и Мајкама Сребренице. Такође, планиран је састанак с члановима колегија оба дома Парламентарне скупштине БиХ те с предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем.

Како пише Јутарњи.хр, Грабар-Китаровић ће из Сарајева отпутовати у Нову Билу гдје ће посјетити самостан Гуча Гора, а након тога је планиран одлазак у Витез, а затим у Жепче гдје ће посјетити Католички центар.

Посјету ће завршити у петак у Тузли, Орашју и Дервенти.

“Главна порука с којом предсједница одлази у БиХ је да је ријеч о пријатељској земљи, а интерес Хрватске је да напредује према Европској унији. Предсједница долази чиста срца, са жељом да БиХ функционише као држава и да Хрвати имају сва права која су им осигурана Дејтонским споразумом. Ништа више и све друге интерпретације предсједнициног пута у БиХ не стоје”, тврде на Пантовчаку.

Извор: Клиx

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зелени

16.01.2018 16:35

спремите питу и баклаву а мозе и тулумба ! Бице весело опа, стизе Тетка !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зелени

16.01.2018 16:50

Не треба пита, јер да воли питу презивала би се Питаревиц.

Name

Ре

16.01.2018 17:11

Волим плаво,па макар и офарбано.

Name

мм

16.01.2018 18:05

Стизе дама политици предност а коње у стаје мада у б и х има културе тоје наса свако дневница.

Name

или да или не

16.01.2018 18:19

стже кума да продаје шнала и шпигала требаје посјетити на прсјаке и синове

Name

Добро Је,

16.01.2018 18:21

нека иде мектицу ,када се буде врацала 'нека и њега поведе са собом у загреб ,и нека остане тамо,тај опасни криминолог зг факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е'

16.01.2018 18:57

ТЕТКА, код кога је дуга деветка ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

17.01.2018 01:05

Код мене изволи цекам.