Kolinda večeras stiže u Sarajevo

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović bi večeras oko 19 sati trebalo da privatnim avionom Vlade Hrvatske stigne u Sarajevo, potvrđeno je za Klix. ba.

Bosna i Hercegovina 16.01.2018 | 17:21
Kolinda večeras stiže u Sarajevo
Predsjednica Republike Hrvatske trebala je sutra sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo, ali je očigledno došlo do promjene plana. Kako nam je potvrđeno, Grabar-Kitarović će u glavni grad BiH doputovati večeras.

Predsjednica Republike Hrvatske će se sutra u 10:00 sati sastati s članovima Predsjedništva BiH, a nakon sastanka najavljen je i sastanak s članovima Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjedavajućim Savjeta ministara BiH.

Simbolično, Grabar-Kitarović dolazi u službenu posjetu BiH na dan kada se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izjašnjava o prijedlozima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Komentarišući posjetu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović BiH, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović za BHRT je kazala da ničije miješanje u pitanja BiH nije dobro.

“Razumijem interesovanje susjednih zemalja za izmjene Izbornog zakona BiH zbog konstitutivnih naroda, ali moramo sami donositi odluke i ničije miješanje nije dobro, pa ni Srbije, ni Hrvatske, ni međunarodne zajednice. Moramo dobro razmotriti da li je to direktno miješanje ili samo iskazivanje interesa za ovo pitanje”, zaključila je premijerka RS.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić posjetu smatra rutinskom i ističe da je dobro što se o otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske razgovara upravo u BiH.

“Dobro je da se u Bosni i Hercegovini priča o otvorenim pitanjima dvije zemlje poput Izbornog zakona, a ne van zemlje i bez predstavnika Bosne i Hercegovine. Takođe, neophodno je da kompromis postignu članovi Predsjedništva gospodin Izetbegović i gospodin Čović, kako bi sva pitanja oko Izbornog zakona bila jasno definisana”, rekao je Ivanić za BHRT.

Detalji posjete predsjednice Hrvatske

Hrvatska predsjednica prvo će se sastati s članovima Predsjedništva BiH s kojima će razgovarati o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država.

Grabar-Kitarović u Sarajevu će se susresti s kardinalom Vinkom Puljićem i Majkama Srebrenice. Takođe, planiran je sastanak s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Kako piše Jutarnji.hr, Grabar-Kitarović će iz Sarajeva otputovati u Novu Bilu gdje će posjetiti samostan Guča Gora, a nakon toga je planiran odlazak u Vitez, a zatim u Žepče gdje će posjetiti Katolički centar.

Posjetu će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

“Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes Hrvatske je da napreduje prema Evropskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcioniše kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Dejtonskim sporazumom. Ništa više i sve druge interpretacije predsjednicinog puta u BiH ne stoje”, tvrde na Pantovčaku.

Izvor: Klix

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zeleni

16.01.2018 16:35

spremite pitu i baklavu a moze i tulumba ! Bice veselo opa, stize Tetka !

ODGOVORITE
Name

re Zeleni

16.01.2018 16:50

Ne treba pita, jer da voli pitu prezivala bi se Pitarevic.

Name

Re

16.01.2018 17:11

Volim plavo,pa makar i ofarbano.

Name

mm

16.01.2018 18:05

Stize dama politici prednost a konje u staje mada u b i h ima kulture toje nasa svako dnevnica.

Name

ili da ili ne

16.01.2018 18:19

stže kuma da prodaje šnala i špigala trebaje posjetiti na prsjake i sinove

Name

Dobro Je,

16.01.2018 18:21

neka ide mekticu ,kada se bude vracala 'neka i njega povede sa sobom u zagreb ,i neka ostane tamo,taj opasni kriminolog zg fakulteta.

ODGOVORITE
Name

E'

16.01.2018 18:57

TETKA, kod koga je duga devetka ?

ODGOVORITE
Name

mm

17.01.2018 01:05

Kod mene izvoli cekam.