Дужницима 17, 7 милиона марака

Банка Српске у стечају извршиће прву дјелимичну диобу новца повјериоцима у укупном износу од 17,7 милиона КМ, одлучио је Одбор повјерилаца банке. Поред тога, Одбор је донио и одлуку о продаји 134 акције које банка има у Централном регистру хартија од вриједности.

Република Српска 16.01.2018 | 08:46
Дужницима 17, 7 милиона марака
Првом дјелимичном диобом у потпуности ће бити намирени повјериоци другог, трећег и четвртог исплатног реда. Највећи дио новца иде Агенцији за осигурање депозита БиХ која је након ликвидације банке исплатила осигуране депозите клијентима банке. Агенцији, која се налази у четвртом исплатном реду, ће бити исплаћено 17,6 милиона КМ док ће преосталих око 100.000 КМ бити подијељено клијентима и радницима који су обављали одређене послове за банку у току привремене управе и ликвидације и они се налазе у другом и трећем исплатном реду.

Добро обавијештени извор ЦАПИТАЛ-а каже да је одлука о диоби донесена већином гласова, а да су против били представник Министарства финансија РС, који је и предсједник Одбора, Светозар Вукелић и представник Инвестиционо-развојне банке РС (ИРБ) Антонија Дулић.

Стечајна управница Банке Српске Мирјана Голић потврдила је данас да је Одбор повјерилаца на сједници одржаној крајем прошле седмице донио одлуку о првој дјелимичној диоби.

„Том диобом исплатиће се трошкови који су настали у ликвидационој и привременој управи и обавезе за осигуране депозите“, казала је Голићева.

Она је рекла да су се стекли услови да се изврши дјелимична диоба новца иако су у току спорови са Инвестиционо-развојном банком која тражи да јој банка врати кредите од 46 милиона КМ које је раније пласирала преко Банке Српске.

„Од дана отварања стечаја до краја прошле године по основу ИРБ-ових кредита наплатили смо више од четири милиона КМ и тај новац је резервисан за њих“, казала је она.

Појаснила је да након ове диобе на ред долази пети и шести исплатни ред у којима су депозити грађана и правних лица и добављача који нису повезани са банком.

Акције ЦРХОВ биће продате
Одбор повјерилаца је донио и одлуку о продаји акција које банка има у ЦРХОВ, а Голићева је потврдила да ће пакет тих акција бити понуђен на продају 30. јануара, истог дана када је заказана и лицитација за продају имовине банке.

ЦАПИТАЛ је недавно објавио да је Министарство финансија РС заинтересовано за куповину акција Банке Српске и Бобар банке у стечају у ЦРХОВ и да је упутило званичне дописе стечајним управницима ових банака.

Република Српске тренутно посједује трећину односно 33 одсто акција ЦРХОВ, а остатак је у власништву банака, брокера и Бањалучке берзе.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ААААААААААААА

16.01.2018 10:38

БОБАР БАНКА ; ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобко

16.01.2018 14:51

Процердано вец давно.

Name

Бе бе бе

16.01.2018 15:57

Спискали преко милијарду од ИРБ-а и ником ништа!