Dužnicima 17, 7 miliona maraka

Banka Srpske u stečaju izvršiće prvu djelimičnu diobu novca povjeriocima u ukupnom iznosu od 17,7 miliona KM, odlučio je Odbor povjerilaca banke. Pored toga, Odbor je donio i odluku o prodaji 134 akcije koje banka ima u Centralnom registru hartija od vrijednosti.

Republika Srpska 16.01.2018 | 08:46
Dužnicima 17, 7 miliona maraka
Prvom djelimičnom diobom u potpunosti će biti namireni povjerioci drugog, trećeg i četvrtog isplatnog reda. Najveći dio novca ide Agenciji za osiguranje depozita BiH koja je nakon likvidacije banke isplatila osigurane depozite klijentima banke. Agenciji, koja se nalazi u četvrtom isplatnom redu, će biti isplaćeno 17,6 miliona KM dok će preostalih oko 100.000 KM biti podijeljeno klijentima i radnicima koji su obavljali određene poslove za banku u toku privremene uprave i likvidacije i oni se nalaze u drugom i trećem isplatnom redu.

Dobro obaviješteni izvor CAPITAL-a kaže da je odluka o diobi donesena većinom glasova, a da su protiv bili predstavnik Ministarstva finansija RS, koji je i predsjednik Odbora, Svetozar Vukelić i predstavnik Investiciono-razvojne banke RS (IRB) Antonija Dulić.

Stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić potvrdila je danas da je Odbor povjerilaca na sjednici održanoj krajem prošle sedmice donio odluku o prvoj djelimičnoj diobi.

„Tom diobom isplatiće se troškovi koji su nastali u likvidacionoj i privremenoj upravi i obaveze za osigurane depozite“, kazala je Golićeva.

Ona je rekla da su se stekli uslovi da se izvrši djelimična dioba novca iako su u toku sporovi sa Investiciono-razvojnom bankom koja traži da joj banka vrati kredite od 46 miliona KM koje je ranije plasirala preko Banke Srpske.

„Od dana otvaranja stečaja do kraja prošle godine po osnovu IRB-ovih kredita naplatili smo više od četiri miliona KM i taj novac je rezervisan za njih“, kazala je ona.

Pojasnila je da nakon ove diobe na red dolazi peti i šesti isplatni red u kojima su depoziti građana i pravnih lica i dobavljača koji nisu povezani sa bankom.

Akcije CRHOV biće prodate
Odbor povjerilaca je donio i odluku o prodaji akcija koje banka ima u CRHOV, a Golićeva je potvrdila da će paket tih akcija biti ponuđen na prodaju 30. januara, istog dana kada je zakazana i licitacija za prodaju imovine banke.

CAPITAL je nedavno objavio da je Ministarstvo finansija RS zainteresovano za kupovinu akcija Banke Srpske i Bobar banke u stečaju u CRHOV i da je uputilo zvanične dopise stečajnim upravnicima ovih banaka.

Republika Srpske trenutno posjeduje trećinu odnosno 33 odsto akcija CRHOV, a ostatak je u vlasništvu banaka, brokera i Banjalučke berze.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

AAAAAAAAAAAAA

16.01.2018 10:38

BOBAR BANKA ; ?

ODGOVORITE
Name

Bobko

16.01.2018 14:51

Procerdano vec davno.

Name

Be be be

16.01.2018 15:57

Spiskali preko milijardu od IRB-a i nikom ništa!