Додик: "Нисам против САД и ЕУ"

Бити досљедан не значи бити тврд, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик поводом примедаба да води тврду политику према Западу, уз напомену да он није против САД или ЕУ, али да јесте против, како каже, "њиховог разбацивања и држања предавања" у његовој земљи.

Република Српска 14.01.2018 | 12:15
Додик: "Нисам против САД и ЕУ"
"Треба ли да будем мекан према онима који нам витална национална права у континуитету оспоравају? Амбасадори нису државе, иако овдје управљају ситуацијом. Нисам ја против Америке, ЕУ, било кога, али јесам против њиховог разбацивања, држања предавања у мојој земљи. Тако не може", рекао је Додик у интервјуу за "Политику".

Упитан да ли је могуће отворити нова радна мјеста и утицати на демографију без добрих политичких веза са највећим свјетским економијама, Додик је указао да никада није било више запослених, да је прошле године забиљежен раст и да економија не пада.

"Наша политика није тврда и подразумијева уважавање. Бити досљедан не значи бити тврд. Не тражим конфликт, али не могу да будем сервилан. Имамо опозицију која је довољно мекана", сматра Додик.

На констатацију да се, иако је Дана Републике Српске дефинисан као секуларни празник, позиву на прославу нису одазвали из свијета, Додик је рекао да "није важно ко је дошао, народ се окупио и показао шта мисли, а онај ко то не поштује, нека каже шта поштује".

"Неће ни нас бити, на примјер, 4. јула, код оних који држе до тога, или на прославама ЕУ, ако већ нису хтјели код нас", поручио је предсједник РС.

Иако на прославу нису дошли предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, Додик је рекао да РС њима дугује само част и подсјетио да је Вучић упутио, како је рекао, "упечатљиву честитку", а да је у име Владе Србије било неколико министара, представници војске и полиције, начелник Генералштаба.

Он је изразио увјерење да ће Вучић наредних година бити на прослави, подсјетивши да је долазио и раније.

"Високи гости долазе на јубилеје, зашто морају сваке године. Може свако сад да се нешто пита, али како им не падне на памет да се упитају да ли бисмо имали толико званичника из Србије да је Вучић био против тога. Могу само да захвалим Вучићу за све што је урадио за РС, од инвестиција до политичког става да поштује Дејтон и договор унутар БиХ, увијек уз напомену да воли РС", рекао је Додик и подсјетио да је и Брнабићева недавно била на донаторској вечери у РС, са великом донацијом.

О питању избора између ЕУ и Русије, Додик каже да ЕУ није атракција од прије десет година и да постоје бројни проблеми.

"Ми не можемо да утичемо на то каква ће бити ЕУ, али можемо да размишљамо у шта нас гурају. У међувремену, наравно, радићемо на европским вриједностима јер оне нам требају. Али ако нисмо видљиви као РС, на том путу нас нема", нагласио је Додик.

Како је додао, "ономад су нам предлагали да сва европска питања буду надлежност ЕУ, што значи све".

"То смо одбацили и дошли до механизма координације, који преко 70 одсто питања за ЕУ делегира на ентитете. Поштујте то. Видите ли можда нешто погрешно у таквој политици? Хоћете да наше ресурсе дамо у руке неком другом? Ја, ето, нећу, бирам да будем ’арогантан‘. Највише европских сугестија из агенде испунила је РС, док то нису урадиле ФБиХ и ниво БиХ. Навикли су се да ми можемо да будемо само лоши, или поданици. Неки су се превише заиграли. Е, мени таква Босна не треба", рекао је Додик.

Он сматра да нема дилеме "ЕУ или Русија" али наводи да не може неке ствари да прихвати као човјек.

Додао је и да је РС спремна да се повинује Уставу БиХ, онако како је написан, наводећи да РС тражи договор око многих ствари у БиХ, којих нема, "јер странци дају налоге за испуњавање", што он не жели.

"А ово што Изетбеговић говори о тобож нападима је смијешно. Чисто хипотетички, неће добити дозволу федералне полиције, јер то неће подржати Хрвати. Војска не може да буде употребљена без одлуке три члана Предсједништва Бих. Може да одвоји нешто своје, па направи паравојне формације. Али у Републици Српској постоји легална полиција", рекао је Додик.

(Политика)

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

Требава

14.01.2018 11:21

"Упитан да ли је могуће отворити нова радна мјеста и утицати на демографију без добрих политичких веза са највећим свјетским економијама, Додик је указао да никада није било више запослених, да је прошле године забиљежен раст и да економија не пада." На каквим опијатима је овај пацијент ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

14.01.2018 13:10

Мени су овакве изјаве Додика разумљиве. Засто би он кудио самог себе? Ове изјаве пак доказују да је опозиција мртва, јер да није тако не би се овај паун овако сепурио. Додик има полицију, има судове РС-а и ради ста хоце. Кљуцеви свих брава су у његовим рукама. Због тога ради ста хоце! По угледу на свјетску демократију..

Name

Борац

14.01.2018 14:12

Овај некарактерни, неморални и неморални створ без скрупула, чим осјети да је тврдо подвије реп и почиње да се извињава. Много је храбар када треба мучити, пљачкати и понижавати свој нарид. Борце , пензионере, студенте и све остале грађане понижава својим односом према њима и величањем Човића који неда ни конституивнност србима у својим кантонима. Сада када је осјетио да му се владавини примиче крај са нечовјеком и монструмом Стевандићем ствара паравојску са којом би хтио подчинити народ и опозицију. Спреман је и пролити српску крв да би спасио своју гу..цу. Готов је!!!

Name

Ћуп

14.01.2018 11:24

Јеб.ш више шупљу причу. Ти ниси народни човјек већ шеф мафије РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2018 12:10

Глупане ово је прави и легитимни преседника РС изабран вецином патриотски настројени градјана рс

Name

@Ре

14.01.2018 12:57

Није! Изабран је купљеним гласовима, гласовима од левата и папака као ти! Мора да си и ти ДЕЗЕРТЕР И СВЕРЦЕР као и МЕСАР, цим га подрзавас!? Или имас дијагнозу као и он?

Name

Петyр Баелисх

14.01.2018 15:04

Ви патриЈоте сте иначе познати по високом коефицијенту интелигенције, а ми издајници смо глупани. Погинули борци се у гробу окрећу шта је направио од Републике Српске.

Name

Проф.из Сарајева

14.01.2018 11:26

Гос.Додик мозе утицат да се врати Грб и застава БиХ.Вецином је у праву.Ко је пито градане бих о томе,нико.Овдје су по мом мисљењу проблеми нац.мањина од 10% .Срби и муслимани могу ово ријесит.Додик одвоји се од Цовица,бицес ТИТО.поздрав за све цитаоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

14.01.2018 11:27

Мајко моја гдје ти живиш-Пролупао си!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2018 12:12

Теско оном коме си ти профа хахахаха

Name

Логика

14.01.2018 15:30

Замисли какви су ученици кад им је овакав професот!?

Name

Масонска лоза Еаст Wест Бридге

14.01.2018 11:29

Цовек се стварно умислио да се њега несто пита! Нама је Игор вазнији него ти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко да објасни!?

14.01.2018 11:31

Зар њему ово није задњи мандат за било ста? Требало је вец да се крене паковати, за, ста ја знам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

14.01.2018 12:42

Вец кад тразис објасњење да ти дам исто.Цовјек је будуци цлан предсједниства тако да мозес само сањати о његовом одласку.

Name

поп

14.01.2018 13:06

Како це бити цлан пресједниства када он не иде у сарајево и не признаје бих.

Name

Пролетер

14.01.2018 13:27

И да буде члан Предсједништва, ништа се битније неће промијенити. Све се одлуке доносе консензусом, па тако да он ту не може ништа. Једино, Предсједништво ће радити у мањем обиму, а то значи око оних нама незанимљивих тема, везаних за економију, демографију, здравство, школство, итд.. Кад мало боље размислим, ипак ће нам бити горе с њим.

Name

@Мирко

14.01.2018 14:31

Нема сансе буразеру! Дусевни боленик се налази на црној листи! Који це нам он кад смије само до Бакинаца!

Name

Ре.

14.01.2018 14:52

Мозда ако буде цлан преседниства да науци несто од федералне политике .

Name

Генерал

14.01.2018 16:06

Предсједниство буквално има мале надлезности. Све битно је на ентитетима. Док не промијените владу у Републици Српској нема вама боље. Овако сутите и слусајте! Како це му бити теско у Техерану али сигурно боље него у Пјонгјангу из којег бјези.

Name

Пролетер

14.01.2018 19:24

Ово се дешава, кад неко не види цијели народ, од себе самог. Пошто је на црној листи, нек одступи. Има много Срба који ипак нису издајници, како то он каже, а који би могли помоћи народу. Овај Баја, што је учинио-учинио је, убудуће само штета од њега, мада је била и прије, али ајде ето.

Name

Ре Пролетер

14.01.2018 22:07

Одступио би он радо. Али многи хоће да га хапсе и у букагије баце чим клизне са трона. Гаранције му нико не пружа, а он не жели гаранције ала Холбрук-Слоба. Па све више то личи на ону причицу о хајдуку и турском трговцу, са поентом: пустио бих ја њега али неће он мене.

Name

Израелац

14.01.2018 11:36

С обзиром да је Милорад геније и да све на свијету зна и најпаметнији је и најбогатији ... он најбоље зна ста је младима испред амбасада најбитније ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муки

14.01.2018 11:40

Није ствар у томе да ли си ти против ЕУ и САД , или си за , проблем је сто си ти против народа који зиви на овим просторима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

14.01.2018 11:42

Само цемо се слатко насмијати. ХАХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

14.01.2018 11:45

И то све , без и мало стида и срама , каже "човјек" који би да свима држи лекције. И како га послије овога назвати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац Но1

14.01.2018 11:46

Ако постоји ЈЕДНА особа на Балкану која је управо супротно од тога што себи преписујеш, то си ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

14.01.2018 11:55

Што је више неистина и лажи Додик нам је милији и дражи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

14.01.2018 11:58

Све док те непријатељи РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ мрзе и куде нама си најбољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре раде

15.01.2018 14:14

Ако Додика сматрас својим пријатељем и пријатељ РС, онда га води себи куци. Ста је тај Додик у интерес РС и народа паметно урадио. Није ниста! Само задузива РС и народ до банкрота. Је ли икад иста паметно говорио или урадио? Никад! Само лазне и супље изјаве! Био у Русији да трази мали или велики кредит, ста је добио? Ниста! Тресе сљиве са хеликоптером, довлаци и идвлаци скупоцјену пјевацицу хеликоптером, задузива РС, распродаје или унистава банке, фирме итд.

Name

шкакљивка

14.01.2018 11:59

Бајина политика се своди на млаћење празне сламе, ко о чему Баја о странцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

14.01.2018 12:03

Господине Додик ви сте највеца опасност и за Републику Српску и Српски народ у цјелини .Покусавате нас увуци у сукоб који знаци нестајање Српског народа са овог простора.Вас квази патриотизам којим покусавате да неутралисете криминално корупцијско дјеловање вас и васе пллитицке елите по цијену и изазивања сукоба је опасан и вас се мора спријецити у васем науму. .Својим непромисљеним дјеловањем поседњих дана , покусајем стварања привида лицне моци не либеци се у ту сврху ангазовати и лица из крим миљеа ,подрзавајуци њихову милитаризацију покренули сте цитав низ негативних реакција како на васе понасање тако и на негативно дјеловање Републике Српске у региону , отварајуци цак и спекулације о дестабилизацији овог дјела Европе од стране Русије а преко утицаја на вас и Републику Српску.Крајне вријрме је да и опозиција и невладин сектор покрену питање васе смјене због деструктивног и опасаног дјеловања стављајуци до знања медународној заједници да нити Република Српска нити Српски народ БиХ не стоји иза васег политицког авантуризма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сидро

14.01.2018 12:04

Само побјец ово висе нема смисла

ОДГОВОРИТЕ
Name

јабуко

14.01.2018 12:20

Немој прицати о неком запосљавању има људи кои немају другог избора и морају ици трбухом за крухом посла немају него јабуко ја бих ти савјетовао пакуј кофер док није касно и ватај тај један хеликоптер и правац русија

ОДГОВОРИТЕ
Name

фруладиај

14.01.2018 12:21

Овог су довезли и погурали људи из Адмнистрације која нити је одлазећа нити долазећа већ има своје јасне циљеве за ово подручје од 1993. Зато ни Диковић не доби визу прије пар дана. Мој Дудуче има ли ко од тих твојих савјетника право да зна нешто и да ти то пренесе па да се не срамотиш а и нас све скупа коме је стало да се бламирање Српске због личних интереса и кабадијахања не понавља сваких седам дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

14.01.2018 12:24

Сада су ЕУ и Амерка одахнули,изјавио је да није против њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епистахије

14.01.2018 12:26

Мој Додо јос мало и једино мајка Сербија це те примити. Земље ЕУ и САД забрана уласка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

14.01.2018 13:02

Неце га накрају ни Србија примити .Мозда јузна осетија

Name

нормалан

14.01.2018 12:56

Исту прицу прица као и Бакир, никад висе запослених... наравно све је мање људи на бироима због бијеле куге и одласка у иностранство. А сто се тице да ти нецес ици на прославе дрзавности ЕУ земаља и УСА - па ниси ли на црној листи. Неце те ни звати, не брини...

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

14.01.2018 13:03

Ко јос мозе вјеровати пвом цовјеку само мјења плоце.он се неправи луд он је изгледа стварно луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

14.01.2018 13:07

Како те није срамота..........Немозес да слусас њихова предавања,па засто их ти стално дрзис нама толико да је то постало отузно.....Срам те било.....пораст запосљавања у прослој години.... сто не укинес редове пред страним амбасадама......несто си гадно оци расирио ...страх те властитог народа није ти доста твојих горила јацања народне милиције те си поцео да плаценике доводис....срамота олосу један

ОДГОВОРИТЕ
Name

ооо

14.01.2018 13:47

Како заборављамо? На прослим изборима Додик је имао47, 4. а Тадиц 46,2 процента гласова. Ако се сјетимо репресије власти и куповине гласова, те изборе је реално Додик изгубио за најмање петнаестак процената. Сјетимо се контра митинга, па радницима су пријетили отказима за неодлазак. Ова политика води у пропаст РС, а да је то пројекат медјународних циниоца јасно је на основу убризгавања нових кредита за куповину гласова и опстанак истих јос 4год. Не владају они, ММФ влада.

Name

Стање

14.01.2018 13:09

Ево да вам кажем какво је стање. Стање је такво да је довољно прећи ентитетску границу и видети колика је разлика у стандардима Федерације и РС. У реду је да српски народ има своју републику и да је воли али ајде људи прво да направите ту републику јаком и стабилном па се тек онда поносите са њом. Каква корист од те РС кад пола мојих школских пријатеља Срба из РС сада живи у земљама ЕУ а неки су стигли чак и до Аустралије. Да би опстала РС мора имати свој српски народ а да би га имала тај исти народ мора имати своју омладину која ће дићи наталитет а да би та иста омладина остала мора бити радних мјеста. Када решите проблем економије решили сте и све остале проблеме јер је данас све у једном државном систему уско везано са економским стањем. Од економског стања РС зависе и здравство РС и социјално стање градјана РС и банка РС и ресурси РС и полиција РС и инсраструктура РС и електродистрибуција РС и моблина мрежа РС и апсолутно све. Решите економско стање РС и сви остали проблеми нестају као да никада нису ни постојали. Ево ја вам тврдим и опозицији и власти да се за само 6 мјесеци може решити економија РС а са тим и сви остали проблеми а за 4 године се сав дуг може исплатити. Ако сам ја могао саставити начин по којем се може учинити чудо и издићи све што је уништено можете и ви. Можете али не желите!! Ја сам свакако спреман подјелити своје идеје ако власт и опозиција икада признају своју неспособност и затраже помоћ од нас "обичних смртника" Чињеница је да нису сви у власти и опозицији корумпирани лопови и "страни агенти" али очигледно је да сте сви ви господо из вкасти и опозиције тотално неспособни да се бавите политиком и економијом па као такви нисте адекватан кадар да обављате дужности за које се борите. Зар није брука да један Исланд, Монако, Луксембург, Андора итд. имају толико боље животне стандарде од РС а немају ни велику територију ни вриједне ресурсе али зато имају политичку способност!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорприје

14.01.2018 13:40

Додик па укењао си се давно . Знас они те довели , бит це они те одведосе . Лабилна си лобања . Данас једно сутра друго а прекосутра прогутас све сто си река. моци цемо и без тебе даље ✈️

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

14.01.2018 13:48

Предсједниче, говориш о досљедности? Шта си оно предсједниче причао о ММФ-у,па сад друга прича?Бар покушај бити досљедан ради честитих чланова странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд ОВЦА

14.01.2018 14:33

Зар вас има цеститих? Ста радите у тој секти?

Name

Генерал

14.01.2018 16:07

Па говорио је да неце у Техеран а сада му зеља да буде цлан предсједниства

Name

борац

14.01.2018 15:31

Сељобер си ти за свјетску политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУШАН

14.01.2018 19:53

ЈЕР ТА ДВА МЕСТА СЕ РАСПАДАЈУ КАО БУРЕ БАРУТА /{/}/ А РУСИЈА И МИ СМО ЈЕДИНО СИГУРНО ЈАКИ ЗА ДОДИКОВУ1 САРАДЊУ У СВЕМУ!?

Name

Кикс

14.01.2018 15:39

Он је битанга обична. А ви му дајете медијски простор. Нисте ви никаква опозиција већ улизице и помоћници режима. А Додик музе и маже неуки народ. Нек му дођу фирме из Јужне Осетије. Е моји Срби нема од нас ништа кад нам је хрђа за...... у очи!

ОДГОВОРИТЕ