Dodik: "Nisam protiv SAD i EU"

Biti dosljedan ne znači biti tvrd, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom primedaba da vodi tvrdu politiku prema Zapadu, uz napomenu da on nije protiv SAD ili EU, ali da jeste protiv, kako kaže, "njihovog razbacivanja i držanja predavanja" u njegovoj zemlji.

Republika Srpska 14.01.2018 | 12:15
Dodik: "Nisam protiv SAD i EU"
"Treba li da budem mekan prema onima koji nam vitalna nacionalna prava u kontinuitetu osporavaju? Ambasadori nisu države, iako ovdje upravljaju situacijom. Nisam ja protiv Amerike, EU, bilo koga, ali jesam protiv njihovog razbacivanja, držanja predavanja u mojoj zemlji. Tako ne može", rekao je Dodik u intervjuu za "Politiku".

Upitan da li je moguće otvoriti nova radna mjesta i uticati na demografiju bez dobrih političkih veza sa najvećim svjetskim ekonomijama, Dodik je ukazao da nikada nije bilo više zaposlenih, da je prošle godine zabilježen rast i da ekonomija ne pada.

"Naša politika nije tvrda i podrazumijeva uvažavanje. Biti dosljedan ne znači biti tvrd. Ne tražim konflikt, ali ne mogu da budem servilan. Imamo opoziciju koja je dovoljno mekana", smatra Dodik.

Na konstataciju da se, iako je Dana Republike Srpske definisan kao sekularni praznik, pozivu na proslavu nisu odazvali iz svijeta, Dodik je rekao da "nije važno ko je došao, narod se okupio i pokazao šta misli, a onaj ko to ne poštuje, neka kaže šta poštuje".

"Neće ni nas biti, na primjer, 4. jula, kod onih koji drže do toga, ili na proslavama EU, ako već nisu htjeli kod nas", poručio je predsjednik RS.

Iako na proslavu nisu došli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Dodik je rekao da RS njima duguje samo čast i podsjetio da je Vučić uputio, kako je rekao, "upečatljivu čestitku", a da je u ime Vlade Srbije bilo nekoliko ministara, predstavnici vojske i policije, načelnik Generalštaba.

On je izrazio uvjerenje da će Vučić narednih godina biti na proslavi, podsjetivši da je dolazio i ranije.

"Visoki gosti dolaze na jubileje, zašto moraju svake godine. Može svako sad da se nešto pita, ali kako im ne padne na pamet da se upitaju da li bismo imali toliko zvaničnika iz Srbije da je Vučić bio protiv toga. Mogu samo da zahvalim Vučiću za sve što je uradio za RS, od investicija do političkog stava da poštuje Dejton i dogovor unutar BiH, uvijek uz napomenu da voli RS", rekao je Dodik i podsjetio da je i Brnabićeva nedavno bila na donatorskoj večeri u RS, sa velikom donacijom.

O pitanju izbora između EU i Rusije, Dodik kaže da EU nije atrakcija od prije deset godina i da postoje brojni problemi.

"Mi ne možemo da utičemo na to kakva će biti EU, ali možemo da razmišljamo u šta nas guraju. U međuvremenu, naravno, radićemo na evropskim vrijednostima jer one nam trebaju. Ali ako nismo vidljivi kao RS, na tom putu nas nema", naglasio je Dodik.

Kako je dodao, "onomad su nam predlagali da sva evropska pitanja budu nadležnost EU, što znači sve".

"To smo odbacili i došli do mehanizma koordinacije, koji preko 70 odsto pitanja za EU delegira na entitete. Poštujte to. Vidite li možda nešto pogrešno u takvoj politici? Hoćete da naše resurse damo u ruke nekom drugom? Јa, eto, neću, biram da budem ’arogantan‘. Najviše evropskih sugestija iz agende ispunila je RS, dok to nisu uradile FBiH i nivo BiH. Navikli su se da mi možemo da budemo samo loši, ili podanici. Neki su se previše zaigrali. E, meni takva Bosna ne treba", rekao je Dodik.

On smatra da nema dileme "EU ili Rusija" ali navodi da ne može neke stvari da prihvati kao čovjek.

Dodao je i da je RS spremna da se povinuje Ustavu BiH, onako kako je napisan, navodeći da RS traži dogovor oko mnogih stvari u BiH, kojih nema, "jer stranci daju naloge za ispunjavanje", što on ne želi.

"A ovo što Izetbegović govori o tobož napadima je smiješno. Čisto hipotetički, neće dobiti dozvolu federalne policije, jer to neće podržati Hrvati. Vojska ne može da bude upotrebljena bez odluke tri člana Predsjedništva Bih. Može da odvoji nešto svoje, pa napravi paravojne formacije. Ali u Republici Srpskoj postoji legalna policija", rekao je Dodik.

(Politika)

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

Trebava

14.01.2018 11:21

"Upitan da li je moguće otvoriti nova radna mjesta i uticati na demografiju bez dobrih političkih veza sa najvećim svjetskim ekonomijama, Dodik je ukazao da nikada nije bilo više zaposlenih, da je prošle godine zabilježen rast i da ekonomija ne pada." Na kakvim opijatima je ovaj pacijent ???

ODGOVORITE
Name

razumio

14.01.2018 13:10

Meni su ovakve izjave Dodika razumljive. Zasto bi on kudio samog sebe? Ove izjave pak dokazuju da je opozicija mrtva, jer da nije tako ne bi se ovaj paun ovako sepurio. Dodik ima policiju, ima sudove RS-a i radi sta hoce. Kljucevi svih brava su u njegovim rukama. Zbog toga radi sta hoce! Po ugledu na svjetsku demokratiju..

Name

Borac

14.01.2018 14:12

Ovaj nekarakterni, nemoralni i nemoralni stvor bez skrupula, čim osjeti da je tvrdo podvije rep i počinje da se izvinjava. Mnogo je hrabar kada treba mučiti, pljačkati i ponižavati svoj narid. Borce , penzionere, studente i sve ostale građane ponižava svojim odnosom prema njima i veličanjem Čovića koji neda ni konstituivnnost srbima u svojim kantonima. Sada kada je osjetio da mu se vladavini primiče kraj sa nečovjekom i monstrumom Stevandićem stvara paravojsku sa kojom bi htio podčiniti narod i opoziciju. Spreman je i proliti srpsku krv da bi spasio svoju gu..cu. Gotov je!!!

Name

Ćup

14.01.2018 11:24

Jeb.š više šuplju priču. Ti nisi narodni čovjek već šef mafije RS-a.

ODGOVORITE
Name

Re

14.01.2018 12:10

Glupane ovo je pravi i legitimni presednika RS izabran vecinom patriotski nastrojeni gradjana rs

Name

@Re

14.01.2018 12:57

Nije! Izabran je kupljenim glasovima, glasovima od levata i papaka kao ti! Mora da si i ti DEZERTER I SVERCER kao i MESAR, cim ga podrzavas!? Ili imas dijagnozu kao i on?

Name

Petyr Baelish

14.01.2018 15:04

Vi patriJote ste inače poznati po visokom koeficijentu inteligencije, a mi izdajnici smo glupani. Poginuli borci se u grobu okreću šta je napravio od Republike Srpske.

Name

Prof.iz Sarajeva

14.01.2018 11:26

Gos.Dodik moze uticat da se vrati Grb i zastava BiH.Vecinom je u pravu.Ko je pito gradane bih o tome,niko.Ovdje su po mom misljenju problemi nac.manjina od 10% .Srbi i muslimani mogu ovo rijesit.Dodik odvoji se od Covica,bices TITO.pozdrav za sve citaoce.

ODGOVORITE
Name

Profesor

14.01.2018 11:27

Majko moja gdje ti živiš-Prolupao si!!

ODGOVORITE
Name

Re

14.01.2018 12:12

Tesko onom kome si ti profa hahahaha

Name

Logika

14.01.2018 15:30

Zamisli kakvi su učenici kad im je ovakav profesot!?

Name

Masonska loza East West Bridge

14.01.2018 11:29

Covek se stvarno umislio da se njega nesto pita! Nama je Igor vazniji nego ti!

ODGOVORITE
Name

Neko da objasni!?

14.01.2018 11:31

Zar njemu ovo nije zadnji mandat za bilo sta? Trebalo je vec da se krene pakovati, za, sta ja znam...

ODGOVORITE
Name

Mirko

14.01.2018 12:42

Vec kad trazis objasnjenje da ti dam isto.Covjek je buduci clan predsjednistva tako da mozes samo sanjati o njegovom odlasku.

Name

pop

14.01.2018 13:06

Kako ce biti clan presjednistva kada on ne ide u sarajevo i ne priznaje bih.

Name

Proleter

14.01.2018 13:27

I da bude član Predsjedništva, ništa se bitnije neće promijeniti. Sve se odluke donose konsenzusom, pa tako da on tu ne može ništa. Jedino, Predsjedništvo će raditi u manjem obimu, a to znači oko onih nama nezanimljivih tema, vezanih za ekonomiju, demografiju, zdravstvo, školstvo, itd.. Kad malo bolje razmislim, ipak će nam biti gore s njim.

Name

@Mirko

14.01.2018 14:31

Nema sanse burazeru! Dusevni bolenik se nalazi na crnoj listi! Koji ce nam on kad smije samo do Bakinaca!

Name

Re.

14.01.2018 14:52

Mozda ako bude clan presednistva da nauci nesto od federalne politike .

Name

General

14.01.2018 16:06

Predsjednistvo bukvalno ima male nadleznosti. Sve bitno je na entitetima. Dok ne promijenite vladu u Republici Srpskoj nema vama bolje. Ovako sutite i slusajte! Kako ce mu biti tesko u Teheranu ali sigurno bolje nego u Pjongjangu iz kojeg bjezi.

Name

Proleter

14.01.2018 19:24

Ovo se dešava, kad neko ne vidi cijeli narod, od sebe samog. Pošto je na crnoj listi, nek odstupi. Ima mnogo Srba koji ipak nisu izdajnici, kako to on kaže, a koji bi mogli pomoći narodu. Ovaj Baja, što je učinio-učinio je, ubuduće samo šteta od njega, mada je bila i prije, ali ajde eto.

Name

Re Proleter

14.01.2018 22:07

Odstupio bi on rado. Ali mnogi hoće da ga hapse i u bukagije bace čim klizne sa trona. Garancije mu niko ne pruža, a on ne želi garancije ala Holbruk-Sloba. Pa sve više to liči na onu pričicu o hajduku i turskom trgovcu, sa poentom: pustio bih ja njega ali neće on mene.

Name

Izraelac

14.01.2018 11:36

S obzirom da je Milorad genije i da sve na svijetu zna i najpametniji je i najbogatiji ... on najbolje zna sta je mladima ispred ambasada najbitnije ...

ODGOVORITE
Name

Muki

14.01.2018 11:40

Nije stvar u tome da li si ti protiv EU i SAD , ili si za , problem je sto si ti protiv naroda koji zivi na ovim prostorima !

ODGOVORITE
Name

Mile

14.01.2018 11:42

Samo cemo se slatko nasmijati. HAHAHA

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

14.01.2018 11:45

И то све , без и мало стида и срама , каже "човјек" који би да свима држи лекције. И како га послије овога назвати?

ODGOVORITE
Name

Indijanac No1

14.01.2018 11:46

Ako postoji JEDNA osoba na Balkanu koja je upravo suprotno od toga što sebi prepisuješ, to si ti.

ODGOVORITE
Name

Petar

14.01.2018 11:55

Što je više neistina i laži Dodik nam je miliji i draži.

ODGOVORITE
Name

Rade

14.01.2018 11:58

Sve dok te neprijatelji REPUBLIKE SRPSKE mrze i kude nama si najbolji.

ODGOVORITE
Name

re rade

15.01.2018 14:14

Ako Dodika smatras svojim prijateljem i prijatelj RS, onda ga vodi sebi kuci. Sta je taj Dodik u interes RS i naroda pametno uradio. Nije nista! Samo zaduziva RS i narod do bankrota. Je li ikad ista pametno govorio ili uradio? Nikad! Samo lazne i suplje izjave! Bio u Rusiji da trazi mali ili veliki kredit, sta je dobio? Nista! Trese sljive sa helikopterom, dovlaci i idvlaci skupocjenu pjevacicu helikopterom, zaduziva RS, rasprodaje ili unistava banke, firme itd.

Name

škakljivka

14.01.2018 11:59

Bajina politika se svodi na mlaćenje prazne slame, ko o čemu Baja o strancima

ODGOVORITE
Name

Osvit

14.01.2018 12:03

Gospodine Dodik vi ste najveca opasnost i za Republiku Srpsku i Srpski narod u cjelini .Pokusavate nas uvuci u sukob koji znaci nestajanje Srpskog naroda sa ovog prostora.Vas kvazi patriotizam kojim pokusavate da neutralisete kriminalno korupcijsko djelovanje vas i vase plliticke elite po cijenu i izazivanja sukoba je opasan i vas se mora sprijeciti u vasem naumu. .Svojim nepromisljenim djelovanjem posednjih dana , pokusajem stvaranja privida licne moci ne libeci se u tu svrhu angazovati i lica iz krim miljea ,podrzavajuci njihovu militarizaciju pokrenuli ste citav niz negativnih reakcija kako na vase ponasanje tako i na negativno djelovanje Republike Srpske u regionu , otvarajuci cak i spekulacije o destabilizaciji ovog djela Evrope od strane Rusije a preko uticaja na vas i Republiku Srpsku.Krajne vrijrme je da i opozicija i nevladin sektor pokrenu pitanje vase smjene zbog destruktivnog i opasanog djelovanja stavljajuci do znanja medunarodnoj zajednici da niti Republika Srpska niti Srpski narod BiH ne stoji iza vaseg politickog avanturizma.

ODGOVORITE
Name

Sidro

14.01.2018 12:04

Samo pobjec ovo vise nema smisla

ODGOVORITE
Name

jabuko

14.01.2018 12:20

Nemoj pricati o nekom zaposljavanju ima ljudi koi nemaju drugog izbora i moraju ici trbuhom za kruhom posla nemaju nego jabuko ja bih ti savjetovao pakuj kofer dok nije kasno i vataj taj jedan helikopter i pravac rusija

ODGOVORITE
Name

fruladiaj

14.01.2018 12:21

Ovog su dovezli i pogurali ljudi iz Admnistracije koja niti je odlazeća niti dolazeća već ima svoje jasne ciljeve za ovo područje od 1993. Zato ni Diković ne dobi vizu prije par dana. Moj Duduče ima li ko od tih tvojih savjetnika pravo da zna nešto i da ti to prenese pa da se ne sramotiš a i nas sve skupa kome je stalo da se blamiranje Srpske zbog ličnih interesa i kabadijahanja ne ponavlja svakih sedam dana

ODGOVORITE
Name

popara

14.01.2018 12:24

Sada su EU i Amerka odahnuli,izjavio je da nije protiv njih.

ODGOVORITE
Name

Epistahije

14.01.2018 12:26

Moj Dodo jos malo i jedino majka Serbija ce te primiti. Zemlje EU i SAD zabrana ulaska.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

14.01.2018 13:02

Nece ga nakraju ni Srbija primiti .Mozda juzna osetija

Name

normalan

14.01.2018 12:56

Istu pricu prica kao i Bakir, nikad vise zaposlenih... naravno sve je manje ljudi na biroima zbog bijele kuge i odlaska u inostranstvo. A sto se tice da ti neces ici na proslave drzavnosti EU zemalja i USA - pa nisi li na crnoj listi. Nece te ni zvati, ne brini...

ODGOVORITE
Name

pop

14.01.2018 13:03

Ko jos moze vjerovati pvom covjeku samo mjenja ploce.on se nepravi lud on je izgleda stvarno lud

ODGOVORITE
Name

GRUJO

14.01.2018 13:07

Kako te nije sramota..........Nemozes da slusas njihova predavanja,pa zasto ih ti stalno drzis nama toliko da je to postalo otuzno.....Sram te bilo.....porast zaposljavanja u prosloj godini.... sto ne ukines redove pred stranim ambasadama......nesto si gadno oci rasirio ...strah te vlastitog naroda nije ti dosta tvojih gorila jacanja narodne milicije te si poceo da placenike dovodis....sramota olosu jedan

ODGOVORITE
Name

ooo

14.01.2018 13:47

Kako zaboravljamo? Na proslim izborima Dodik je imao47, 4. a Tadic 46,2 procenta glasova. Ako se sjetimo represije vlasti i kupovine glasova, te izbore je realno Dodik izgubio za najmanje petnaestak procenata. Sjetimo se kontra mitinga, pa radnicima su prijetili otkazima za neodlazak. Ova politika vodi u propast RS, a da je to projekat medjunarodnih cinioca jasno je na osnovu ubrizgavanja novih kredita za kupovinu glasova i opstanak istih jos 4god. Ne vladaju oni, MMF vlada.

Name

Stanje

14.01.2018 13:09

Evo da vam kažem kakvo je stanje. Stanje je takvo da je dovoljno preći entitetsku granicu i videti kolika je razlika u standardima Federacije i RS. U redu je da srpski narod ima svoju republiku i da je voli ali ajde ljudi prvo da napravite tu republiku jakom i stabilnom pa se tek onda ponosite sa njom. Kakva korist od te RS kad pola mojih školskih prijatelja Srba iz RS sada živi u zemljama EU a neki su stigli čak i do Australije. Da bi opstala RS mora imati svoj srpski narod a da bi ga imala taj isti narod mora imati svoju omladinu koja će dići natalitet a da bi ta ista omladina ostala mora biti radnih mjesta. Kada rešite problem ekonomije rešili ste i sve ostale probleme jer je danas sve u jednom državnom sistemu usko vezano sa ekonomskim stanjem. Od ekonomskog stanja RS zavise i zdravstvo RS i socijalno stanje gradjana RS i banka RS i resursi RS i policija RS i insrastruktura RS i elektrodistribucija RS i moblina mreža RS i apsolutno sve. Rešite ekonomsko stanje RS i svi ostali problemi nestaju kao da nikada nisu ni postojali. Evo ja vam tvrdim i opoziciji i vlasti da se za samo 6 mjeseci može rešiti ekonomija RS a sa tim i svi ostali problemi a za 4 godine se sav dug može isplatiti. Ako sam ja mogao sastaviti način po kojem se može učiniti čudo i izdići sve što je uništeno možete i vi. Možete ali ne želite!! Ja sam svakako spreman podjeliti svoje ideje ako vlast i opozicija ikada priznaju svoju nesposobnost i zatraže pomoć od nas "običnih smrtnika" Činjenica je da nisu svi u vlasti i opoziciji korumpirani lopovi i "strani agenti" ali očigledno je da ste svi vi gospodo iz vkasti i opozicije totalno nesposobni da se bavite politikom i ekonomijom pa kao takvi niste adekvatan kadar da obavljate dužnosti za koje se borite. Zar nije bruka da jedan Island, Monako, Luksemburg, Andora itd. imaju toliko bolje životne standarde od RS a nemaju ni veliku teritoriju ni vrijedne resurse ali zato imaju političku sposobnost!!!

ODGOVORITE
Name

Dorprije

14.01.2018 13:40

Dodik pa ukenjao si se davno . Znas oni te doveli , bit ce oni te odvedose . Labilna si lobanja . Danas jedno sutra drugo a prekosutra progutas sve sto si reka. moci cemo i bez tebe dalje ✈️

ODGOVORITE
Name

SNSD

14.01.2018 13:48

Predsjedniče, govoriš o dosljednosti? Šta si ono predsjedniče pričao o MMF-u,pa sad druga priča?Bar pokušaj biti dosljedan radi čestitih članova stranke.

ODGOVORITE
Name

snsd OVCA

14.01.2018 14:33

Zar vas ima cestitih? Sta radite u toj sekti?

Name

General

14.01.2018 16:07

Pa govorio je da nece u Teheran a sada mu zelja da bude clan predsjednistva

Name

borac

14.01.2018 15:31

Seljober si ti za svjetsku politiku.

ODGOVORITE
Name

DUŠAN

14.01.2018 19:53

JER TA DVA MESTA SE RASPADAJU KAO BURE BARUTA /{/}/ A RUSIJA I MI SMO JEDINO SIGURNO JAKI ZA DODIKOVU1 SARADNJU U SVEMU!?

Name

Kiks

14.01.2018 15:39

On je bitanga obična. A vi mu dajete medijski prostor. Niste vi nikakva opozicija već ulizice i pomoćnici režima. A Dodik muze i maže neuki narod. Nek mu dođu firme iz Južne Osetije. E moji Srbi nema od nas ništa kad nam je hrđa za...... u oči!

ODGOVORITE